** Resepi ni untuk simpanan sendiri. In case nak refer lagi next time.
Untuk l0 orang makan
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam (kurang lebih 1.3 kg), potong pada saiz sederhana
4 camca besar rempah rendang (setengah paket)
3 cawan pati santan
2 keping asam gelugor
4 helai daun limau purut (optinal)
2 helai daun kunyit, mayang halus
1 camca besar penuh gula melaka
3 camca besar kerisik
3 camca besar cili kisar (nak pedas boleh tambah lagi)
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras (optinal)
6 batang serai, hiris halus
BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Bancuh rempah rendang dengan bahan2 kisar halus, kacau hingga menjadi pes, ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahant tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisat dan tumis hingga cili garing. Masukkan pes rempah, kacau dan biar hingga pecah minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam berubah warna/lembut. Tuang santan dan kacau. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan kerisik, asam gelugor dan juga sedikit garam. Kacau rata.
3. Bila pekat, tambah daun limau purut dan gula melaka, kacau. Masak dengan api kecil hingga rendang jadi pekat dan tidak terlalu berkuah. Masukkan daun kunyit yang dimayang halus. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Rendang sekor ayam muat 2 bekas segi tiga tu.
Untuk 10 orang makan cukup.
Ok. Bye
XoXo
i sampai sekarang tak suka buat rendang sbb rasa mcm leceh & lama nk tunggu...haha...suka makan je :p
ReplyDeleteKami dah kawen baru la duk buat rendang.. hahaha
ReplyDelete