Resepi untuk rujukan sendiri.
MASAK LEMAK SIPUT SEDUT.
Bahan - bahan :
1. 3 ulas bawang merah.
2. 2 ulas bawang putih.
3. Seinci kunyit hidup.
4. 5 batang cili api.
5. Santan 2 cawan. (sederhana pekat)
Semua bahan di atas di blend bersama.
6. Daun kunyit dua helai dicarik/dipotong
7. Sekeping Asam keeping.
8. Garam
9. Siput sedut yang telah diketuk dihujungnya (belakang)
Cara Masak :
1. Blend semua bahan 1-5.
2. Masukkan bahan blend ke dalam periuk + siput+ asam keeping + Garam.
3. Menggelegak, letak daun kunyit.
4. Masak sekejap, tutup api.
Alhamdulillah.
Lepas teringin nak siput sedut, jumpa jugak siput sedut di pasar malam.
Terus beli.
Ok. Bye
sedap tu
ReplyDeleteArghhhh...np senang sngt....confirm nk p cari siput sedut nk wat juga...sedapnyer...
ReplyDelete