Resepi ni sama jer dengan siput sedut goreng pedas sos yang sebelum ni aku buat..
KAKI AYAM PEDAS MASAK SOS
Bahan-bahan :
- 2ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar (separuh dihiris, separuh ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih
- sedikit kunyit hidup (hiris suku inci saja)
- sedikit lengkuas (hiris suku inci saja)
- 1 inci halia
- sedikit ketumbar (dalam 10 bijik je)
- cili besar sebijik
- sos cili 4 sudu besar
- sos tiram 2 sudu besar
- sos tomato 1 sudu besar
- kicap 2 sudu
- gula garam
- daun bawang (optinal)
- daun kari (optinal)
- Cili besar (Dipotong panjang-hiasan)
- 20 biji kaki ayam yang telah direbus (lembut).
Cara Memasak :
- Tumbuk semua bahan yang harus ditumbuk lumat.
- Panaskan minyak, gorengkan daun bawang yang dipotong seinci seinci. (Tips: nak bagi Wangi. Petua dari kawan Indonesia aku)
- Kemudian tumis bahan tumbuk tadi dan bawang besar yang dihiris tu sampai keluar minyak/garing.
- Masukkan gula. (Tips untuk bagi hasilnya sambal berkilat)
- Masukkan semua sos + kicap dan garam.
- Masukkan air sedikit.
- Masukkan kaki ayam.
- Last masukkan lada untuk hiasan dan daun kari.
- Kalau sos macam sikit, tambah lagi sos cili.
- Biarkan sambal pekat dan melekat kat siput sedut. Aku tak suka berkuah untuk menu ni. Memang biarkan sos tu agak kering dan melekat kat kaki ayam.
- Siap.
Kaki Ayam tak potong dua sebab lupa nak potong sebelum rebus.
Lepas rebus, alahai panasnya nak pegang masa potong.
So, aku terus masukkan dalam kuali je..
hahaha.
Ok. Bye.
No comments:
Post a Comment
mekasehhhhhh..
sile komen lagi ye kawan kawan..
awak komen awak comel..
XoXo