Churros.
- 1 cawan air
- 1 sudu besar gula
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur ayam
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar butter
* Untuk satu adunan.
Cara
- air + garam + gula + butter didihkan dalam periuk/kuali.
- kecilkan api masukkan tepung gandum. kacau laju kemudian tutup api. Kalau agak keras, letakkan air sikit demi sikit.
- masukkan dalam piping bintang. Boleh nak piping atas tray dulu ataupun dalam minyak terus (masa masak)
- panaskan api sederhana. Bila minyak panas, piping kan dalam tu goreng sampai sedikit kuning,.jangan lama sangat nanti ajdi maruku pulak
- Boleh makan dengan letak gula + kulit kayu manis, ataupun makan dengan sos coklat.
Sos Coklat.
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula
- 2 1/2 cawan air @ susu cair (aku guna air)
- 1/2 cawan tepung jagung.
- 2 sudu besar majerin/minyak jagung (aku guna majerin)
Aku buat 2 adunan.
makan untuk 2 orang.
memang dapat banyak la dan puas makan,
kalau buat satu adunan, aku rasa tak cukup makan suami isteri
sos coklat dapat sebotol ni. ada lebih lagi aku masukkan dalam botol macam sos kedai burger tu.
Nak makan, just picit botol sos tu. Senang
Aku guna piping bintang macam ni.
Aku tak guna plastik sebab mudah pecah, memandangkan adunan ni sedikit keras, tak macam adunan krim kek.
Psst : Nanti nak ulang buat lagi.
Ok. Bye
Salam. Hai senang je buat churos ni ye. Tq share resepi. Nk try lah nt
ReplyDeletemy pebret!
ReplyDeleteOwhhh gini plak churros tu,,nmpk mudah.blh la try buat ni
ReplyDeleteyg acuan bintang2 mcm ni lya da hihi..sebijik mcm ni
huaa, syok la masak kalau makan habis..
ReplyDeleteenSuami nabilah xlayan churros..
adik2 dia aje yg makan..
blk buat kt kg, anak2 buah suka makan.
Hafni xtau la makan ke tak.. sbb dah lama xbuat..
senang je rupanya nak buat kan? nnt boleh la try
ReplyDelete