Since MIL FIL duduk sekali dengan kami, selalu sepupu suami datang melawat dan bawakkan ikan sungai yang dia dapat masa memancing. Kecik-kecik ikannya. Tapi bila goreng garing, memang sedap makan, sampai ke tulang bestnya mengigit.
Kali ni dia bawak kerepek, ikan berlambak-lambak, ikan kering, mempelam (rasa lemak sedap weiii tak masam langsung)
Mekasih ye Kak Menah selalu datang tanpa tangan kosong.
Datang lagi ye kak... Eh..
Semalam pun goreng ikan sepat. Eh, ke ikan puyu ni? Aku pun tertukar antara dua ikan ni. Siap officemate suami yang tengah pregnant nampak suami makan ikan ni, dia terliur. Tu yang balik kerja semalam pikir nak bagi dia sebekas biar baby sulung dia tak kempunan terliur..
So, hari ni bawak bekal rakyat jelata biasa2 je.. Nasi dengan ikan sepat ke puyu ntah ni goreng garing, letak sambal berlada asing (incase MIL FIL taknak pedas), kacang goreng kicap renjis-renjis.
Pelam lemak sedap. Ingatkan putik, aku kupas nak makan cicah rojak. Rupanya eh sedap la lemak-lemak rasa dia tak masam langsung. Terus la aku makan macam tu je.
Psst : MengGOOGLE aku semalam cari resepi ikan sepat ikan puyu. Ada masak lemak nenas & goreng berlada je. U olsssss tahu tak resepi apa lagi sesuai untuk stok ikan-ikan gini???? Moh la tolong aku, perempuan sendu baru nak belajar menu2 baru ni.. Hehehe
Ok. Bye
XoXO
nampak memang garing betul tu, mesti best krup krap digoreng garing...
ReplyDeleteakak lagi lah tak kenal ikan-ikan sungai kecuali keli, patin, talapia yang comel-comel ikan tu jarang jumpa dan makan...
rasanya boleh masak macam-macam menu biasa macam kita masak ikan biasa tu, cuma bohla daun-daun sikit kadang dia agak hanyir
sepat ni goreng pun sedap kan HH, masak lemak cili api , masak sambal semua pun sedap lah selera orang kampung macam kak ana ni :)
ReplyDeleteSepat menang sedap tapi puyu belum pernah makan sebab macam tak minat
ReplyDeletelapar pulak tengok entry ni. hehe
ReplyDeleteJemput join giveaway ejulz k. Tamat pada 15 JUL 2020.
Giveaway by ejulz & mamapie
Uhh sedapnya ....kalau ada kicap manis sedap tu Han....
ReplyDeleteAlahhh hakak pun lebih kurang 2x5 hihi... tak berapa tau masak. Ikan kecik kecik gitu goreng jerlah kot sedap or buat sambal...
Ada pelam yg masam kan Han... pelam lemak lemak gitu dah tak payah nak tambah perisa lagi ye Han...dah sodap
aku xmkn ikan sungai..
ReplyDeletetp napok sedap tu ikan tu.. haha
Asam pedas pun sedap
ReplyDeleteMacam ikan puyu aje
ReplyDeleteBuat masak asam pedas tersedaplah sangat.
Sedapnya kelihatan!
ReplyDeleteuiii sedapnyaaaa
ReplyDeletepekasam ikan sepat kot... hehehehe
ReplyDeletebiasa sepat ngan puyu ni kita makan pekasam aje..jarang buat masak lain..kalo kecik2 dulu pancing kat longkang dapat puyu, biasa sepupu sepapat ni bakar aje..tak berapa ingat pulak masakan lain..haha
ReplyDeleteX taula plak nak bagi resepi. Try masak asam rebus sis
ReplyDeleteLagi failed nak masak ikan2 sungai camni. Klu dpt ikan ni, mau termenung jap nak masak apa..
ReplyDeleteTengok gaya itu ikan puyu tu..bukan ikan sepat...ikan sepat dia nipis dan leper..heheheh..ikan puyu biasanya SA masak lemak cili api...buat pedas2
ReplyDeleteikan2 gitu kite suka goreng garing2 pastu buat sambal berlada..sedapnyeeee..
ReplyDeleteikan puyu ni macam kembung dan isi dia tebal sikit. ikan sepat nipis. goreng garing memang sedap. mangga lemak makan masa muda memang sedap, tak masam. tambah lagi rasa rangup tu.
ReplyDelete