Ikan Sepat ke Ikan Puyu? Bekal hari ni

Assalamualaikum... Hai Semua...


Since MIL FIL duduk sekali dengan kami, selalu sepupu suami datang melawat dan  bawakkan ikan sungai yang dia dapat masa memancing. Kecik-kecik ikannya. Tapi bila goreng garing, memang sedap makan, sampai ke tulang bestnya mengigit.

Beberapa hari lepas sepupu suami datang lagi, bawak banyak ikan. Bila simpan dalam peti ais dapat la 5-6 bekas. Siap dapat ikan kering yang masih baru buat, sedapnya yarabbi. Tapi takleh makan selalu, kang darah tinggi nanti. hahahaa

Kali ni dia bawak kerepek, ikan berlambak-lambak, ikan kering, mempelam (rasa lemak sedap weiii tak masam langsung)

Mekasih ye Kak Menah selalu datang tanpa tangan kosong.
Datang lagi ye kak... Eh..

Semalam pun goreng ikan sepat. Eh, ke ikan puyu ni? Aku pun tertukar antara dua ikan ni. Siap officemate suami yang tengah pregnant nampak suami makan ikan ni, dia terliur. Tu yang balik kerja semalam pikir nak bagi dia sebekas biar baby sulung dia tak kempunan terliur..




So, hari ni bawak bekal rakyat jelata biasa2 je.. Nasi dengan ikan sepat ke puyu ntah ni goreng garing, letak sambal berlada asing (incase MIL FIL taknak pedas), kacang goreng kicap renjis-renjis.




Pelam lemak sedap. Ingatkan putik, aku kupas nak makan cicah rojak. Rupanya eh sedap la lemak-lemak rasa dia tak masam langsung. Terus la aku makan macam tu je.


Psst : MengGOOGLE aku semalam cari resepi ikan sepat ikan puyu. Ada masak lemak nenas & goreng berlada je. U olsssss tahu tak resepi apa lagi sesuai untuk stok ikan-ikan gini???? Moh la tolong aku, perempuan sendu baru nak belajar menu2 baru ni.. Hehehe

Ok. Bye
XoXO

17 comments:

  1. nampak memang garing betul tu, mesti best krup krap digoreng garing...

    akak lagi lah tak kenal ikan-ikan sungai kecuali keli, patin, talapia yang comel-comel ikan tu jarang jumpa dan makan...
    rasanya boleh masak macam-macam menu biasa macam kita masak ikan biasa tu, cuma bohla daun-daun sikit kadang dia agak hanyir

    ReplyDelete
  2. sepat ni goreng pun sedap kan HH, masak lemak cili api , masak sambal semua pun sedap lah selera orang kampung macam kak ana ni :)

    ReplyDelete
  3. Sepat menang sedap tapi puyu belum pernah makan sebab macam tak minat

    ReplyDelete
  4. lapar pulak tengok entry ni. hehe

    Jemput join giveaway ejulz k. Tamat pada 15 JUL 2020.

    Giveaway by ejulz & mamapie

    ReplyDelete
  5. Uhh sedapnya ....kalau ada kicap manis sedap tu Han....
    Alahhh hakak pun lebih kurang 2x5 hihi... tak berapa tau masak. Ikan kecik kecik gitu goreng jerlah kot sedap or buat sambal...
    Ada pelam yg masam kan Han... pelam lemak lemak gitu dah tak payah nak tambah perisa lagi ye Han...dah sodap

    ReplyDelete
  6. aku xmkn ikan sungai..
    tp napok sedap tu ikan tu.. haha

    ReplyDelete
  7. Macam ikan puyu aje
    Buat masak asam pedas tersedaplah sangat.

    ReplyDelete
  8. pekasam ikan sepat kot... hehehehe

    ReplyDelete
  9. biasa sepat ngan puyu ni kita makan pekasam aje..jarang buat masak lain..kalo kecik2 dulu pancing kat longkang dapat puyu, biasa sepupu sepapat ni bakar aje..tak berapa ingat pulak masakan lain..haha

    ReplyDelete
  10. X taula plak nak bagi resepi. Try masak asam rebus sis

    ReplyDelete
  11. Lagi failed nak masak ikan2 sungai camni. Klu dpt ikan ni, mau termenung jap nak masak apa..

    ReplyDelete
  12. Tengok gaya itu ikan puyu tu..bukan ikan sepat...ikan sepat dia nipis dan leper..heheheh..ikan puyu biasanya SA masak lemak cili api...buat pedas2

    ReplyDelete
  13. ikan2 gitu kite suka goreng garing2 pastu buat sambal berlada..sedapnyeeee..

    ReplyDelete
  14. ikan puyu ni macam kembung dan isi dia tebal sikit. ikan sepat nipis. goreng garing memang sedap. mangga lemak makan masa muda memang sedap, tak masam. tambah lagi rasa rangup tu.

    ReplyDelete

mekasehhhhhh..
sile komen lagi ye kawan kawan..
awak komen awak comel..

XoXo