Ada orang panggil red rubbies. Ada yang panggil water chestnut.
Aku lagi familiar dengan panggilan red rubbies..
Bahan-bahannya:
- nangka madu di hiris2 nipis
- tepung ubi kayu
- 200ml santan kotak
- pewarna merah
- 100ml air
- secubit garam
- gula secukup rasa
Cara masak :
1. Isikan 2-3 sudu air + 2 penutup botol pewarna merah ke dalam bekas. Kalau letak sikit pewarna, nanti merah dia xterang plak.
2. Kupas kulit sengkuang, basuh dan potong comel2 bentuk dadu.. masukkan ke dalam bekas berisi air berwarna merah tadi. Gaul sampai semua sengkuang jadi merah.
3. Dalam bekas lain, isi 1cawan tepung ubi kayu, then masukkan sengkuang td ke dalam bekas berisi tepung.. Pastikan sengkuang yang berwarna merah tu tak berair.(kering).
4. Gaulkan sengkuang merah dgn tepung ubi biar bersalut keseluruhannya.
5 Didihkan air dlm periuk.. bila dah mendidih masukkan sengkuang dan tunggu sampai timbul..angkat sengkuang kalau dah timbul.
6. Sengkuang yang diangkat tu, masukkan dalam bekas berisi air sejuk. tujuannya elakkan sengkuang td melekat satu sama lain..
7. Untuk santan - letak sekotak santan + 100ml air + secubit garam + 2 sudu gula. Aku masukkan sekali daun pandan.
8. Masak guna api kecil dan agak dah panas boleh tutup api. Jangan masak lama nanti pecah minyak pulak. Dah siap.
Cara hidangan:
mcm bubur nangka yg mu uat dulu je kan..
ReplyDeleteteringin nk mkn bubur nangka..
Yummy...tetiba terliur..hehe
ReplyDelete