Dah lama nak buat ketam telur masin.
Weekend hari tu baru try..
Sedap.
Ni resepi untuk rujukan sendiri (suami isteri ni..hehehe)
Bahan :
1. Ketam 2-3 ekor.
2. Susu cair sikit
3. Telur masin yang dah direbus dan dihancurkan..(1 biji)
4. Bawang merah dan bawang putih (dihiris/dimayang)
5. daun kari 3 tangkai.
6. Serbuk kunyit untuk menggoreng.
7. Cili padi 4 bijik
Cara :
1. Lumurkan kunyit pada ketam dan gorengkan. (tak payah letak garam sebab telur masin nanti masin, lagipun isi ketam pun dah masin sebenarnya)
2. Angkat ketam.
3. Dalam kuali lain masukkan butter, dan tumis semua bawang, cili padi dan masukkan daun kari.
4. Masak garing pastu letakkan telur masin + ketam dan susu cair. Susu agak2 la nak letak banyak mana..
5. Gaul sekejap. Siap
Mudah je kan..
Ni ketam yang balance..Huhuhu..
Ok. Bye
nak try la.. kalo buat atas udang jadi tak.. kekek
ReplyDeletemenarik... tp sy tak suka mkn ketam hehehe
ReplyDelete