Another kuih raya yang nak dicuba tahun ini..
EGGLESS CRUNCHY CORNFLAKE CHOCOLATE CHIP COOKIES (Resepi Danish Harraz)
250 grams Salted Butter, dilembutkan
2 1/2 cawan Self-Rising Flour, diayak
4 cawan Cornflakes, bahagi kepada 2 bahagian
1/2 cawan + 2 sudu besar Gula Kastor ( jika suka cookies yg manis boleh tambah)
1 1/2 cawan Dark Chocolate Chips (boleh guna mini choc chips atau choc chips biasa. Manis cookies juga bergantung pada tahap manis choc chips)
1 sudu teh Vanilla Extract atau Essence
1/2 cawan Dried Cranberry, Raisins, atau Kekacang yg dipanggang, cincang kasar (optional)
CARA TAMBAHAN & TIPS:-
1 Bahagian cornflakes utk adunan dibiarkan dan 1 bahagian lagi dihancur kasar, jika tak hancurkan pun tak apa asalkan boleh melekat pada cookies bila kita coat kan dia nanti.
2. Danish guna scoop 3cm boleh juga guna sudu biasa dan dibulatkan doh sedikit sebelum di coat dengan cornflakes. Tak perlu tekan cookies. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C, api atas bawah, selama 20 minit atau lebih, ini bergantung pada suhu oven dan juga saiz cookies.
3. Biarkan cookies sejuk dalam tray sebelum dialihkan. Cookies ini bila disimpan akan makin sedap tetapi MESTILAH disimpan didalam bekas kedap udara.
Untuk yg tiada self rising flour boleh cuba cara dibawah ini ya!
HOMEMADE SELF-RISING FLOUR:-
Ini nisbah sukatan untuk setiap 1 cawan tepung jadi boleh dibuat seberapa banyak yang dimahukan dan kemudian disukat ikut keperluan resepi dan selebihnya boleh disimpan dalam bekas kedap udara
1 cawan Tepung Gandum
1 1/2 suduteh Baking Powder
1/2 suduteh Garam Halus
CARA:
Masukkan kesemua bahan dalam bekas dan digaul sebati. Ayak dan boleh terus digunakan. Jika ada lebihan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
Sources :
https://www.instagram.com/danish.harraz/?hl=ms
Psst : Selamat mencuba untuk semua orang!
Ok. Bye
No comments:
Post a Comment
mekasehhhhhh..
sile komen lagi ye kawan kawan..
awak komen awak comel..
XoXo