nuffnang

JANA DUIT

Bye-Bye 2017

Assalamualaikum... Hai Semua...

It is December..
Si bongsu dalam keluarga Tahun.

Since March blog ni terbiar, aku jarang update..
Dah terabai..
Dah patut bye-bye 2017.

Apa yang berlaku this year ye???
Throwback semula..

Jan - ??
Feb - BFF pregnant.. Kawen same year with me. Perkahwinan aku dan suami capai 4 years.
March - Settle PTPTN
April - ??
May - ??
June - ??
July - ??
August - ??
Sept - Besday suami kasi hadiah apa ye?
Oct - Gi klinik Dr Hamid.
Nov - my BFF bersalin baby fia..
Dec - Survey rumah kedua kami. Semoga dipermudahkan.

Bye-Bye 2017

Alhamdulillah.. Dah habis bayar PTPTN..

Assalamualaikum... Hai Semua...


PTPTN Part 1
PTPTN Part 2

Aku habis belajar hujung tahun 2009 (diploma + degree)
2010 konvo dan kerja kat kampung...
2011 baru gi KL untuk kerja...
Aku start bayar PTPTN tahun 2015 bulan Dec.. (lambat kan? hehehe)
Feb 2017 habis bayar semuanya...

Jumlah asal sekitar RM37 ribu..
Lepas dapat pengecualian bayaran RM7 ribu, makanya RM30 ribu habis bayar dalam masa 2 tahun sahaja...
Since 2011 hingga 2015 sepanjang tempoh yang aku tak bayar PTPTN tu, sebenarnya aku kumpul duit,
Duit kumpul tu jugak buat kawen, beli rumah, beli keta..



Kami start bayar RM500 selama 4 bulan (setiap seorang - aku dan suami)
Kemudian Dec 2015 kami buat Ujrah dan bayar lagi RM1000 seorang (sebagai pembayaran 3 bulan in advance).
Jan 2016 - Dec 2016 aku bayar RM350 selama setahun melalui CIMB JomPay
(Company aku takde buat penolakan gaji untuk PTPTN).
September 2016 aku bayar RM10,000 melalui duit saving untuk proceed pengecualian kelas pertama sebab kes aku ada pertindihan antara biasiswa JPA dan PTPTN.. (tengok entry PTPTN Part 2)...

Jan 2017 buat pembayaran penuh melalui KWSP.
Feb 2017 KWSP luluskan. Oleh kerana KWSP Account 2 aku ada duit sikit berbanding hutang PTPTN, so aku kena tambah cash almost RM2000.





March 2017 dapat surat pelepasan hutang PTPTN dan dapat rebat 15%.
Negetif RM1470.30 tu merupakan duit yang aku terlebih bayar PTPTN sebab dapat rebat 15%.
17 March aku buat permohanan untuk dapatkan semula duit lebihan bayaran tu.
13 April , bila akan check baki akhir dah jadi RM0.00.
14 April duit lebihan dah masuk akaun.
Yeay.. makcik kayooo..
Eh.. sebut Alhamdulillah..

Suami pulak bayar PTPTN dia RM260 melalui potongan gaji selama10 tahun..InsyaAllah...





So sekarang aku dah BEBAS dari belenggu PTPTN...

Terima kasih la wahai PTPTN sebab bagi pinjam dulu...
Sorry lambat bayar..

Psst : Dalam 9 beradik, So far 5 orang amik PTPTN. 3 orang tak sambung study. 1 orang lagi masih sekolah.
Dalam 5 beradik yang amik PTPTN, 3 orang dah habis bayar, 1 orang buat penolakan gaji, 1 orang masih belajar diploma..
Kalau takde PTPTN, mungkin kami tak sambung belajar.
Yealaaa. Tak mudah untuk keje n then study lagi kalau tak kuat semangat.

Ok. Bye
XoXO

BFF... Aku gembira untuk mung...

Assalamualaikum... Hai Semua...



Bismillahirohmannirohim....
Alhamdulillah...
Tahniah untuk my BFF...
Dia pregnant 8weeks masa bagitahu aku ni...

Aku tumpang gembira untuk diaaa...
Seronok sangat...
Harap dia dan baby sihat dan selamat sampai melahirkan...
Nanti UlangTahun ke-5 boleh celebrate dengan baby ye...
Baby dia nanti insyaAllah bulan 11.


Tahniah..
Jaga diri dan kandungan elok-elok..
Semoga Allah menjaga kalian...


Ok. Bye

Beli kek Azlina Ina

Assalamualaikum... Hai Semua...


Lepas hajat nak beli kek dengan Kak Azlina Ina a.k.a Cikgu Azlina Ina...
Cikgu glemer..


Pandan Cheese RM40
Chewy Brawnies RM65.
Upah hantar RM5
Semua sedap..

Paling WIN pastilah Pandan Cheese...
Kali ni nak cakap "BIARLAHHH GEMUK pun"

Ok. Bye
XoXo

4THN ANNIVERSARY

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sepertinya baru semalam duk usung hantaran..
Rasanya baru semalam aku dimekapkan cantek-cantek oleh mak andam..
Rasanya baru semalam bermanisan di atas pelamin nan indah...

Anniversary Makan malam di WILL.AM jer..
WILLIAM Kelana Jaya...

Garlic Butter Noodle, RibS &Peach Mango..



Psst : Hepi Anniversari awok!

Ok. Bye
XoXO

4th HONEYversary - 2017

Assalamualaikum... Hai Semua...


Tahun ke-4.
Alhamdulillah...
Semoga rumahtangga ini sentiasa dalam Lindungan dan Kasih Sayang ALLAH..

10 February 2017
Sengaja kami berdua amik cuti..
Plan nak bermalam di Homestay Hulu Langat terbang di bawa angin..
Akhirnya lepak di rumah sendiri jugak best...

Selamat Ulang Tahun Encik Suami...
Saya S_Y_ _ G awak..

Eh.. malu plak..












Wahhh...
Jarang-jarang pakai jam..
Sebab Jam ada 1 je..
Sebab habis bateri so lama tak pakai..

Tup tup dapat jam..
Limited Edition tu bukan jam..
Tapi awak..
Eh..


Ok. Bye
XoXO

Year 2017 & SunGlasses Indah

Assalamualaikum... Hai Semua...


Wah... lama tak muncul..
Year 2017 dah lebih sebulan berlalu..

Year 2017 start dengan insiden spek mata suami 2kali berganti baru..
Mula -mula rosak dihempap isteri..
Selang seminggu lepas buat frame baru, rosak pulak dihempap suami...
Akhirnya spek tu tersadai jer..

January 2017 baru gigih ke Kedai Spek Seksyen 7 Shah Alam..
Kedai spek kesukaan kami...
Suami buat spek baru...
Isteri pun nak jugakk..

Kami berdua R.A.B.U.N so, kena la guna sunglasses yang ada power..
So pilih yang boleh FLIP..
Spek hitam boleh FLIP and UNFLIP bila taknak guna..
So, at the same time dapat jugak pakai spek tu untuk harian bila UNFLIP cermin hitam tu..


Kiri yang isteri (frame warna coklat sikit)
Kanan yang suami (black)



Isteri





Oleh kerana dah jadi customer tetap, haruslah yahooooo.com
Sebab.. boleh pilih box cemin mata suka hati..
Boleh dapat free gift..


Pssst : Ini kali pertama beli sunglasses dan jugak kali pertama aku guna spek besar..
Selama 14 tahun pakai spek yang bentuk kecil dan sedikit petak..
Kali ni kena amik spek bentuk besar sebab sunglasses


Belanja sikit..


Ok. Bye