nuffnang

JANA DUIT

Dressing Kencing Manis : Progress Luka di tumit slow

Assalamualaikum... Hai Semua...


Progress luka di tumit MIL slow sangat untuk kembali tertutup dan sembuh.
Dari APRIL 2019 hingga sekarang JAN 2021 (almost 2tahun), luka tak banyak perubahanan dan tidak tertutup banyak.

Latest Progress Luka Kencing Manis Di tumit
22012021



28112020


07102020


12072020


22042019

Berbanding Nov 2018 hingga April 2019 (sekitar 6bulan), nampak perubahan sangat ketara luka cepat sembuh.

23112018

Antara faktor (dari doktor):

1. Ini kawasan TUMIT. Tempat kita berpijak so payah nak naik kulit berbanding kawasan tapak kaki lain.

2. Usia . Usia MIL lepasi 70tahun, dah tentu kadar penyembuhan lambat berbanding orang muda.

3. Keadaan MIL yang tak reti nak berjengkit bila berjalan. So MIL tetap memijak menggunakan tumit. Tak sakit pun pijak guna tumit, sebab kaki MIL dah kebas akibat kencing manis kan.


Progress Dressing kaki :
1. Setiap hari g klinik.
2. Pastu selang sehari g klinik, 
3. Pastu selang 2 hari g klinik, 
4. Pastu cuci sendiri kat rumah
5. Pastu start semula setiap hari g klinik (selama seminggu sebab ada nanah)
6. Pastu selang sehari g klinik
7. Selang 2hari g klinik
8. Sekarang seminggu 2x sahaja g klinik (Kalau ada public holiday, dressing kami buat 3x di klinik.

So, bulan Jun 2021 nanti akan cukup betul-betul 3 tahun kaki berbalut. Boleh tak aku nak letak harapan agar bulan Jun 2021 nanti tumit ni boleh sepenuhnya tertutup dan sembuh. Hehehe.. Tak perlu lagi kami ulang alik g klinik dressing. 

So far aku dah 3hari bekerja lepas FIL meninggal, MIL duk sorang kat rumah.So far ok je. Duk tengok TV, makan. Sebab MIL ok lagi boleh berjalan guna tongkat. 


Notes : Bila la PKP nak berakhir ni, Bila la covid nak reda ni.. Plan nk balik Tganu, ditangguhkan la. Ingatkan nak balik bulan Feb nanti.. huwarghhhh..

Ok. Bye
XOXO

FIL kembali ke Rahmatullah pada 17 Januari 2021

Assalamualaikum... Hai Semua...


FIL masuk wad di Hospital Klang pada 30.01.2020. Sekitar 4 hari sedar pastu selebihnya tak sedar (ditidurkan) sehingga habis umur memang tak sedar. 

Ahad 17 Januari 2021.
Pagi tu suami bawak MIL g Puchong dressing kaki. Pukul 6 petang suami dapat panggilan telefon dari hospital. Masa tu aku dengan MIL tengah tengok TV. Suami bersiap nak g hospital. Oleh kerana sebelum ni, suami kerap dapat call dari hospital, kami tak pikir apa-apa la. Tapi memang muka suami lain hari tu. Mungkin taknak maknya risau.

Kul 6.50 petang
Suami whattsap "Bapak dah meninggal"
Suami call dan cakap dengan MIL bagitahu bapak dah meninggal.
Mak menangis sebak. Mak mintak suami bagitahu adik beradik. Mak menangis sikit je, dan sebak. Mak redha. 

Aku bagitahu Jiran India sebelah. Dia datang melawat kami. Jiran Melayu kami maklumkan guna whatsap saja (sebab dia kuarantin contact rapat teman opis covid & anak sedara dia sendiri pun covid). 
Mak taknak makan malam tu, aku sediakan susu je agar dia ada tenaga nak berjalan nanti. Kat sedara-mara suami maklumkan kat group whatssap mereka.


Jiran India ni keluar masuk rumah aku sampai kul 11 malam, sama2 risaukan MIL aku. Kul11 malam mak rehat dalam bilik, aku masuk bilik. Tak tahu masa mana aku tertelap, kul 12.30 malam suami bagitahu urusan pengebumian selesai.

Kul 1pagi kakak ipar dari perak sampai.
Kul 1.30 pagi suami balik dari kubur. Bila suami masuk rumah, aku nampak dia kotor dengan tanah, tengok muka dia sayu. Sorry aku takde kat sisi dia, dia sendirian kat hospital dan kubur dengan adik beradik dan ipar duai lain. Aku kat rumah teman mak dia. Kul 3 pagi baru tido.



Jiran datang. Sapa follow blog kami, memang tahu jiran india kami baik-baik sini. 

Suami cakap dia tak boleh mandikan jenazah bapak . Sebab ketua mandi Jenazah benarkan abang2 yang tua mandikan, Yang bongsu (suami ) tunggu luar. Masa solat jenazah dia boleh join, dan duduk belakang kerana dia bongsu. Yang abang2 duduk depan.  Suami terkilan sikiiitttttt je la sebab selama bapak sakit sejak 2018 memang kami berdua jaga di rumah kami. Suami la yang mandikan, tukarkan pampers, layan kerenah.  Hanya 4 bulan ipar jaga sebelum ni. Jadi aku tahu yang suami banyak jasa bela bapak dia sepanjang bapak dia sakit. Sebelum ni masa bapak tak sedarkan diri dan diambil oleh ambulans pun, suami bersihkan bapak dia, so bapak di bawak ke hospital dalam keadaan bersih.

Aku cakap takde apa nak kesalkan. Masa hayat dia sakit, awak dah jaga dan jalankan tanggungjawab sebagai anak. 

Pada pendapat aku : Tahlil kedua penting, Yang paling penting lepas kematian, pedulikan orang yang ditinggalkan ni (MIL). Teman dia, call tanya khabar dia kalau xleh melawat musim PKP ni kan. 

Isnin & Selasa kami berdua cuti.
Rabu kami kena masuk kerja.
Suami kerja musim PKP2.0 ni.
Aku gilir2 kerja minggu ni kena g ofis sebab sibuk untuk payment dah nak raya cina kan.  Kontraktor semua nak payment. 

Esok (Rabu) MIL sorang kat rumah kami sebab kami berdua kerja. Tapi Jiran India ni memang selalu masuk jenguk MIL. MIL boleh jalan guna tongkat, huyung2 tu biasa la sebab dah tua dan kaki pun berbalut sebab dressing luka kencing manis.
Next week aku cuti seminggu teman MIL kat rumah. Then g keje macam biasa gilir2/bila dipanggil bos. Suami keje macam biasa setiap hari.

Mintak doakan dan sedekahkan al fatihah untuk arwah bapa mentua saya. Doakan MIL kuat semangat.

Ok. Bye

PKP 2.0 & Appointment Ayoh di Hospital

Assalamualaikum... Hai Semua...


Ayoh di Terengganu ada appointment untuk sakit Prostat dia. Alhamdulillah, kalau dulu  pakai wayar kencing tetapi beberapa bulan lepas wayar kencing dah dibuang. Walaupun kencing tetap kerap kali (benda biasa bagi orang tua), tetapi tetap alhamudulillah memudahkan orang yang menjaga dan ayah pun tak sakit kalau tak pakai wayar kencing kan.

Doktor kata ubat yang ayoh aku pakai sekarang sesuai dengan dia. So boleh continue. Ayoh boleh kencing dengan mudah tanpa rasa sakit. Ubat tu bagi feedback positif. Next appointment insyaAllah bulan 8 pulak. Alhamdulillah, tak kerap sangat appointment sebab risau nak ke hospital kerap-kerap musim macam ni.  

Alhamdulillah.. Di kampung Kat Tganu masih ada sorang abang (no3) tinggal bersama, masih ada adik2 yang belajar U kat rumah sebab musim covid ni, ada sorang adik pempuan tgh menunggu hari bersalin. So ada la yang boleh mintak tolong jagakan mak. Terima kasih.




Ayoh menunggu appointment.


MIL aku next appointment bulan 3.

Alhamdulillah PKP2.0 ni aku WorkFromHome, so boleh aku temankan MIL kat rumah, kalau tak memang MIL sorang kat rumah sebab FIL dalam wad sekarang. Suami je kerja musim PKP2.0 ni. Semalam half day, hari ni Fullday keje. Mintak selamat semuanya.

Musim PKP2.0 ni aku harap orang masih ikut SOP dan jaga-jaga. Kes melonjak-lonjak sekarang. Nak larang orang bekerja tak boleh, sebab masing2 struggle cari duit kan. Harap pandai2 jaga diri je la. Cuma harap mana yang takde keperluan, boleh la duduk diam-diam kat rumah macam aku ni. hehehe. 
Macam-macam benda boleh buat kat rumah. Haaa.. siap langsir bilik MIL aku jahit dengan tangan. Gigih kan.. Hehehe

Korang mana2 yang kat rumah tu, buat aktiviti apa je musim PKP2.0 ni? Gaduh dengan anak2 ke tu? Encik suami tak tersalah beli barang masak kan? Encik suami aku dah mintak kek batik cheese, bingung aku.. Moh la kita gigih google. Harap menjadi la kalau buat. Hehehe

Pssst : Encik suami.. belikan i mesin jahit Brothers. Ni i jahit langsir kat mak U guna tangan je ni.. Hahaha...

Ok. Bye
XoXO

Progress FIL in Hospital Klang

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sejak 30Dec 2020, FIL ditahan di wad Hospital Klang. FIL masuk ke sana kerana tidak sedarkan diri di rumah sejak lepas asar sehari sebelum tu. 

Progress 1 :
Tak sedarkan diri.
On Oksigen.
Pakai tiub kencing
Swab Test
Makan guna tiub

Progress 2 :
Mula sedarkan diri cuma sangat lemah
Kencing manis tinggi so insulin bila perlu
On ubat antibiotik sebab suspect kuman dalam darah
Buah pinggang tak ok. 
Makan guna tiub
Swab Negetif dan di pindahkan ke wad bebas covid

Progress 3 :
Mula sedarkan diri.
Bertindak balas bila doktor panggil
Masih on oksigen
On ubat antibiotik/ tahan sakit.
Makan disuap
Mula bercakap kasar dgn nurse bila nurse tukar pampers/sentuh kaki dia yang sakit saraf selama ni (ni sifat FIL - akan marah2 bila sakit kakinya di sentuh bila tukar pampers)

Progress 4 :
FIL tak sedarkan diri semula. Kami terkejut jugak kerana kami jangka FIL akan bertambah baik sebab progress positif sebelum ni. Doktor call suami suruh kesana. Suami call semua adik beradik dia ke sana. Buat second swab test. Doktor suruh sign borang yang kami bersetuju doktor takkan buat CPR/kejutkan jantung guna mesin dia kalau FIL still tak sedar.

Progress 5 :
Perkembangan sama. FIL ditidurkan. Tak sedarkan diri lagi.
Doktor suruh suami ke sana untuk sign borang kebenaran untuk mereka scan paru-paru FIL plak. Second swab test negetif.
Sampai ke saat ni. progress sama tak sedarkan diri.


Notes : Tak boleh jenguk langsung FIL sebab SOP hospital tak benarkan orang luar masuk ke zon bebas covid dia (patient dah buat swab test -negetif)
Masa doktor call pun, hanya bincang dengan doktor. Tak boleh masuk tengok FIL. Sejak hari pertama masuk wad, memang takleh melawat/jenguk FIL.

Notes 2 :
Isnin 11.01.21 - doktor suruh sign borang kebenaran xray paru2.
Selasa 12.01.21 - doktor call suruh ke hospital. Doktor bg keterangan semua yang FIL merosot dan ditidurkan. Doktor suruh bersedia untuk sebarang kemungkinan. Suami minta untuk melawat bapak. Doktor tahu suami call setiap hari, suami follow up setiap hari dgn nurse dan semua melalui call. Agaknya doktor kesian kat suami. So doktor benarkan suami melawat. Tapi suami kena pakai full PPE. Hanya boleh tengok,xboleh pegang. Dan duduk lebih kuran 1m jauh. Suami tetap bersyukur. Balik keje, suami ceritakan kat MIL. MIL redha segalanya sebab hospital adalah tempat terbaik utk bapak skrg. 


Semoga Allah permudahkan urusan FIL di hospital & urusan kami suami isteri yang menjaga MIL & FIL selama ni.

PKP ada hikmah pada kami suami isteri. Aku boleh teman MIL sepanjang 2 minggu PKP ni walaupun suami masih kena kerja. Selama ni kami berdua keje, kalau tak MIL akan tinggal seorang kat rumah.

Psst : Ada yang syorkan FIL dibawak keluar dari hospital, tapi kami suami isteri kerja, sape nk jaga? Rumah takde segala kelengkapan mesin macam hospital. Kami serah bulat2 pada hospital/pakar.
Semoga Allah bantu. Tu je kami mintak.

Terima kasih atas doa-doa kalian.


Ok. Bye

Bye 2020, Welcome 2021 (Entry sedikit lambat)

Assalamualaikum... Hai Semua...


Belum terlalu terlambat untuk wish Happy New Year Gengggg!!!!

Bye 2020 yang penuh kenangan :

Jan -  Dimulai dengan persiapan wedding adik aku. Duk buat bunga telur untuk adik aku dan ank saudara suami yang kawen bulan Feb jugak.
Feb - Wedding adik aku di kampung. First time FIL MIL duduk dgn adik beradik suami yang lain. Konon nak teruskan jaga secara gilir2. Rupanya... Tak Boleh Menjadi. Bertahan cuma 4 bulan di sana.
March - PKP. Adik bongsu tersadai di rumah aku.
April - PKP. Tak g opis sebulan lebih. Tetapi suami tetap kena keje sebab di bidang telekomunikasi.
May - Start keje di musim PKPB. Adik bongsu boleh balik Tganu. Kesah puasa dan Raya PKP di Selangor. First time raya puasa di rumah selangor ni. Raya 2.0 boleh balik Tganu walaupun tanpa suami.
June - Amik semula FIL MIL tinggal dengan kami. Sempat tambah baik bilik untuk MIL FIL sebelum tu. Ada rezeki beli TV baru dan tukar lampu ke LED downlight. Ayah aku kerap masuk wad/lelah.
July - Bercuti 2H 1M di janda baik dengan geng opis suami. Seronok.
August - Raya Haji merasa balik Tganu bawak suami. Start try ke klinik walia cuci kaki, kaki MIL kurang elok (kencing manis)
Sept - Balik kampung dengan suami sambut besday geng sept di Tganu.
Oct - Join Program sentuhan kasih anak pelihara JKM. 
Nov - Kesihatan ayah aku di Terengganu tak berapa baik. Sering keluar masuk wad.
Dec - Penghujung tahun di uji dengan FIL masuk wad buat pertama kali nya. Masuk wad musim covid tengah mengganas memang sedikit susah/mencabar. MIL dijaga sementara oleh abang ipar sementara FIL di hospital. Kami akan ambil MIL semula bila FIL keluar hospital kelak (Notes : MIL bertahan cuma 5hari di sana, kami amik semula MIL tinggal dengan kami)

Tahun 2020 aku rasa banyak masalah. Satunya Covid, company kelam kabut especially keadaan kat site kami. Nak balik kampung kerap pun tak boleh. Aku naik bas balik kampung sekali je. Sebelum covid mengganas, selebihnya balik tumpang abang2 aku bila suami tak boleh ikut/hantarkan kerana urusan menjaga MIL FIL di rumah kami. 

Kesihatan ayah kandung aku di Tganu merosot teruk tahun ni. Kerap keluar masuk wad sebab lelah, duk rumah pun tercungap-cungap lelah. Kami amik peluang balik kampung bila boleh rentas negeri dengan segala langkah2 pencegahan covid. Kami memang takde pikir nak bercuti mana dah pun, aku pikir nak balik kampung je bila ada kesempatan. Mak aku sakit lutut. Darah tinggi dan kencing manis ada, tapi ubatnya dos rendah sahaja. Ayah aku cuma lelah je dan ada masalah paru2, yang lain ok.

MIL this year kaki masih tak tertutup elok (dressing kencing manis). Lepas lebih 2tahun setengah, kaki masih ada area yang tak sembuh sepenuhnya. Kami try pakar di Puchong. Kaki MIL pun ada menanah sekitar bulan 9-12 ni (Walaupun MIL dah pantang serba serbi). Tahun ni kami kurang telibat dengan urusan hospital/klinik kesihtan. Tak kerap sangat sebab covid kan, so bil appointment di hadkan.

FIL makin merosot kesihatan. Dah tak boleh pegang langsung kaki, asyik mengaduh sakit je tiap kali kita tukar pampers/tukar cadar. Kalau dia sendiri, kalau dia ada gerakkan kaki time pusing, mungkin dia tak sakit. FIL memang terlantar sejak bulan Oct 2018. 

Semoga 2021 memudahkan urusan kami lebih2 lagi urusan menjaga orang tua sakit. Semoga Allah bagi kesihatan yang baik untuk kami. Sihat tubuh badan untuk urus semua ni. Semoga murah rezeki kita semua. Bertambah harmoni rumah tangga. Bahagia dengan family.

2021 - Adik aku akan melahirkan baby sulung. Semoga selamat semuanya.

Wish u all Happy New Year. Semoga dipermudahkan segala urusan kita. Cepat berlalu masalah covid ni dan dunia kembali seperti biasa.


Ok. Bye
XoXO