nuffnang

JANA DUIT

Mandi Sungai di Sungai Kanching Selayang.

Assalamualaikum... Hai Semua...


SABTU, 20 OGOS 2022


Si Rosma DM di IG ajak g mandi sungai balik hari (tak bermalam).
Plan asal nak ke Sungai Pertang di Kuala Kubu Baru kalau tak silap.
Kemudian last minit masa dalam kereta tukar nak ke Sungai Kanching Selayang aje sebab lagi dekat.
Kami dari Meru naik highway latar aje terus sampai.

Dulu ms baru kawen kami duk Selayang, aku ajak Encik Suami g mandi sungai di Sungai Kanching ni takde plak dia nak layan. Pua laaa...


Pukul 8.30 gerak dari Meru.
Smpai sekitar 9.00am kat sana. 
Kereta park luar, so agak jauh la nak menapak ke dalam.
Tiket masuk RM 3.00 seorang.
Dalam tu ada kedai kalau nak makan. Siap ada pelampung, jajan2 orang jual.
Kami beli ais kat situ.


Kami siapkan pinggan, cawan, sabun basuh pinggan, air masak, cutleri & tikar


Photo sebelum gerak ke sana



Thanks Rosma sediakan nasi lemak.


Sepinggan nasi lemak di sungai


Orang pun start ramai lepas kami siap setup tempat pasang tikar.
Sekitar kul 10 lebih, orang berpusu-pusu datang.
Takde tempat berpasir untuk park tikar.
Namun nasib baik ada batu yang landai. Kami boleh la hampar tikar dan letak barang.
Btw... Banyak MONYET ye....

Siap rebut-rebut makanan dari pengunjung.
Serbu dan kacau makanan pengunjung,
Mula-mula tengok orang lain yang kena.
Last-last kami kena jugak.
Kami tinggalkan barang pergi mandi sungai, dalam duk ralit tu monyet datang.
Monyet larikan tupperware telur & timun.
Jadi rezeki monyet la beberapa bijik telur tu.
Sempat la pengunjung lain tolong bantu amik tupperware kami semula.
Lawak plak. Huhuhu








Nah. Perangai macam monyet. 
Macam ini la.
Suka merampas orang punya makanan. Hahaha










Air tak dalam pun, tetap nak Encik Suami ada.
Sejenis yang apa-apa je mesti nak laki ada. Hahaha
Rasa kalau jadi apa2, laki akan tolong..Hahaha








Kami melepak depan air terjuan.
Air tak dalam. Sekitar betis aje.
Sesuai la untuk aku yang tak reti berenang ni nak berendam.



Oh ye, Encik suami tak berapa sihat. 
So, pukul 12 tengahari kami turun untuk salin baju dan makan nasi lemak kali kedua sebelum balik.
Tempat salin pakaian tak berapa selesa.
Banyak bilik persalinan yang takde kepala paip, yang rosak kepala paip dan pakai air takung sahaja.
Bayaran untuk ke bilik persalinan/toilet RM 0.50
Cermin walaupun kecik tapi ada 3-4 cermin kat basin. So takde la nak berebut guna kan.

Cuaca macam mendung masa kami turun dari air terjun.
Elok je lepas kami siap salin baju cuaca terang semula. 
Time tu pengunjung masih ramai yang baru datang.
Pengunjung yang datang dari pagi, rata-rata semua dah turun sebab cuaca mendung tiba-tiba masa tu.


Bergambar kenangan dengan Encik Suami.

Terima kasih dalam keadaan sakit2 pun nak jugak bawak i mandi sungai.


With Rosma si kaki jalan


Bergerak balik sebelum zohor dah sampai rumah.
So apa lagi, membasuh la kain2 yang dah menimbun kat bilik tu.
Suami batuk dah seminggu ni. Test semua negetif. Musim orang demam dan batuk sekarang ni,.


Ok. Bye
XoXO

Bilik No 2 pasang wall art painting

Assalamualaikum... Hai Semua...


Bilik No 2

Dah lama pasang painting kat bilik tengah a.k.a bilik no 2. Sekarang baru nak share progress aku deko rumah.


Bilik no 2 ni bilik baju kami. Bilik ni sebelah bilik air dan bertentangan dengan bilik MIL (Mother-In-Law). Dulu masa pindah dan duduk berdua dengan suami je, memang bilik no 2 ni jadi bilik baju, kami tidur sekali sekala aje kat sini kalau ada orang datang sebab biasanya kami tidur di bilik utama.


Bila MIL dan FIL tinggal sekali, kami tidur kat bilik no 2 semula. Sebab senang malam-malam apa-apa jadi kami dengar sebab bilik bertentangan dengan mereka. FIL kadang2 menjerit2 kalau malam-malam dia sakit (saraf). Kalau panggil2, kami dengar. Jiran India kat sini memang dah sedia maklum.
Entah macamana dulu 3tahun jugak kami laki bini tidur katil super single ni dalam bilik ni sebab nak dekat dengan bilik mentua. Hahahaha.

Tak banyak deco bilik ni.
Tapi banyak barang. Penuh dengan wardrobe, low cabinet & meja.
Siap buat meja menjahit kat bilik ni.
Kali terakhir cat bilik tahun 2021 lepas buat kerja pasang tingkap baru & tarik buat plug point baru untuk additional plug point & new aircond switch. And 1 more thing is install exzos fan. 

Sebelum ni dinding kami letak full of frame.
Then kosongkan lepas cat bilik bila kerja2 tukang frame tingkap siap.
Sekarang, up satu wall art painting sebab nak tambah SERI bilik.
Bila pakai 1 aje frame besar macam ni, less la debu berbanding banyak2 frame kecik2 tergantung kat dinding.

Tadaaaa..

Ni saje area yang ok untuk 'UP'kan art painting ni kat wall bilik.
Walaupun sebenarnya lebih cantek letak kat headboard area.

Btw, ni wall art kami dapat masa company aku buat jualan untuk clear barang opis.
Kami beli dengan harga murah.

Ok. Bye
XoXO

Tengok BULLET TRAIN sebab THOR takde.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Company aku ada buat aktiviti tengok wayang.  Semua undi nak tengok cite THOR.  
Tunggu aje THOR masuk Malaysia.  Tapi macam takkan masuk Malaysia aje sebab ada unsur2 LGBT.  So movie BULLET TRAIN dipilih oleh company aku. 
Oleh sebab cite THOR takde, maka ramai la yang cancel taknak tengok. Makanya peluang dibuka untuk bawak pasangan atau anak2. Aku bawak la suami. Dating Free umpamanya. Dapat tengok wayang dan free popcorn & drinks.





Bullet Train berkisah tentang seorang agen dengan kode nama Ladybug (Brad Pitt). Dia dapat tugas untuk mengambil sebuah bag berisi wang dalam train dari Tokyo–Kyoto. Pastu ada la macam2 halangan dia. Yang pasti cite ni lawak2 jugak la..








Popcorn tak habis.
Sebab musim batuk sekarang ni. Makan popcorn umpama tekak menari2 gatalnya.


Wayang pukul7 petang.  Biasala kerja company bukan islam, memang takde la nak follow masa sembahyang agama kita kan. So, pandai2 la adjust masa solat korang.

Pukul 7.40 kami keluar solat. Nun jauh ke tingkat G tempat solatnya. Jauh menapak, bertambah banyak pahalanya. Hahaha gituwwww... Masuk semula wayang sambung cite. Nasib baik cite jenis tak complicated,dan cepat aje aku fahamnya walaupun skip g sembahyang sekejap. Cite lawak2 santai. Ok la.. 

Aku bagi 7/10.
Hampir keseluruhan cite scene dalam train aje.
Balik pukul 10malam. Lapar sangat kami singgah makan dulu.



Kedai ni dulu tutup agak lama
Kami suka makan pakapow kat sini.
Dulu ingatkan bankrup.
Rupanya dia tambah elok kedai nya.
Selesa.


Ala vibes2 kedai korea kan berlampu2 gini. Hahaha


Korang dah lama ke tak g tengok wayang? 
Lepas PKP ni ada g tengok wayang tak?
Ke sejak jadi mommy daddy masing2 tak sempat nak g tengok wayang? Haa..


Ok.Bye
XoXO

Selepas 11tahun.akhirnya suzuki swift bertukar wajah

Assalamualaikum... Hai Semua...


Alhamdulillah.. Selepas lebih 10tahun,akhirnya Suzuki Swift aku berubah wajah. 

Lama peram duit.. 
Akhirnya dapat jugak cantekkan kereta "cari rezeki" aku ni.. 

Cun bila mak mentua ke rumah adik beradik lain 1-2bulan ni, so suami aku terus lincah bergaya g bengkel cat kereta. Masa mak mentua ada, kami perlu kereta untuk ke klinik dressing luka kencing manis selang 2hari sekali, ke klinik kalau mak tak sihat ataupun nak kena bawak g berurut.. Maklumlah kereta cuma seketul. So, memang kereta kena ada kat rumah aje, xboleh hantar ke bengkel.

Asalnya kami nak warna PUTIH SOLID. 
Kemudian sekelip mata dan last minit bincang ala kadar dengan suami, jadi warna MAROON KECOKLATAN PEARL

Kereta kami sebelum ni warna WHITE PEARL.   So rasa kalau tukar ke warna SOLID WHITE, macam takde beza aje. 
Makanya suami google aje warna dia berkenang, tunjuk kat aku dan aku ON kan aje. 
Semua bincang ikut whatssap aje antara aku dan untuk confirmation warna sebab suami aje yang ke bengkel bincang dengan org bengkel. 

Tunjuk sampel photo warna yang kami nak. Dan ON. 

Hampir 3minggu kereta kat bengkel.
Lama kan?? 
Sebab kedai ni banyak kereta. 
Kami ke sana sebab kawan suami recommend kedai ni sebab dia selalu cat kereta sewa dia kat sini.

SABTU 8 OGOS 2022.
Suami g amik kereta. Aku kat rumah ni eksaited sebab menunggu2 dia balik. Lepas amik kereta dia terus g pasang beberapa aksesories penting lain. Bertambah lama la aku menunggu. Hehehe...
Alhamdulillah....


Antara penambahbaikkan yang aku buat :
1. Tukar bumper depan. (halfcut)
2. Tukar skirting lain.  (halfcut)
3. Tukar spoiler original.  (halfcut)
4. Tukar awning tingkap. (baru)
5. Kemaskan getah pintu. (kedai buatkan)
6. Pasang kamera belakang dan depan.  (baru)
7. Tukar skrin radio sebab dan pasang kamera.  (baru)
8. Tukar seat lain.   (halfcut)
9. Tukar side dalam body pintu.  (halfcut)
10. Tukar bonet depan.  Dulu fiber tapi kena pakai klip sebab ada gap.  So tukar bonet lain.  (halfcut)
11. Pasang emblen suzuki swift dan huruf S yang dulu luruh dan hilang satu2.  (shoppee)



Tunjuk je photo google warna apa yang kami nak pada pekerja bengkel tu


Keadaan asal.


Bumper depan kami beli kat halfcut, kami pasang sendiri sebelum raya 


Bumper lama pecah kena langgar dengan budak India perumahan rumah ni.
Tapi kami tak mintak duit dan tak repot polis sebab pikirkan takpe kereta kami pun bukannya cantek sangat masa tu. Memang dah sopek sana sini kena calar, langgar itu ini.
Banyak kena tercium kereta orang, langgar tiang... Hahaha
Cuma nak mudahkan urusan budak tu aje. Dia nak cari duit untuk repair kereta dia yang lagi banyak kemek dari kami.
(Dia undur dan tak perasan kami ada kat belakang,btw kaki aku menggeletar masa tu..huhuhu)
Kalau ikutkan, kami lagi suka bumper design ni.. Tapi xde modal dah nk beli bumper design ni. So amik je bumper mana yang murah



Kereta lepas tukar semua barang halfcut yang kami beli macam bonet & bumper sebelum di cat

Sebelum di cat selepas ditampal semua surface yang tak rata

Cat base dulu

In the process
(Ni gambar real)


Hasilnya
(Tapi ni nampak cerah lighting)
Sebenarnya warna sebenar lebih kepada warna gambar di atas




Pasang spoiler

Pasang awning tingkap


Install kamera belakang depan





Aku cari duit jugak pasang kamera sebab takut apa2 jadi kita ada bukti rekod video.
Sebab sebelum ni aku ada tengok video kat kilang area rumah aku ada orang yang sengaja langgar kereta yang lalu depan kilang konon2 kereta tu yang langgar dia. Padahal dia yang sengaja lalu sambil letak diri dia dilanggar kereta yang tak laju. Dan nak claim gantirugi. Aku siap scroll komen2 memang ada yang pernah kena kat situ . Dan ada sorang lelaki cina kena tapi dia kantoikan orang tu tunjuk video yang rekod di kamera dia. So dia selamat dan buat repot polis.


Seat lama yang dah kotor.
Dan radio lama.

Screen radio & kamera yang baru.


Seat depan  baru


Seat belakang baru.


Berbaloi tunggu 10 tahun pun. 
Sebab settlekan pinjaman kereta sampai habis.
Pastu kekangan jaga mentua sakit tak boleh kalau g cat kereta sebab kereta nak guna setiap hari untuk mentua.
Akhirnya siap jugak cat kereta. Ni hujung bulan 8 nanti kami pergi jemput mak mentua semula untuk kami jaga kembali. Banyak jasa kereta ni. Bersempit2 dengan kerusi roda 2bijik bila arwah bapak mentua pun dah start tak boleh berjalan masa tu, mak mentua plak luka kencing manis di kaki, dengan tongkat la, bakul air & ubat setiap kali g check up. Dengan terkencingnya kat seat sebab taknak pampers. Kereta ni jugak pak guard siap kenal dan bantu cari parking bila setiap hari pagi2 g dressing kaki di Klinik Kesihatan. Hahaha.. Sebab tu, orang suruh jual, aku sayang!


TOTAL COST
Cat RM2700. 
Beli2 barang2 half cut sekitar 1.5K.
Kamera dan skrin radio serta awning tingkap dan tambah elok getah pintu kos RM2000. 

So, no more mekap2 kereta lepas ni. 
Ini aje la. 
Walaupun kereta dah lama, tapi kereta jarang meragam entah apa2.
Setakat bateri kong kena tukar setahun sekali, tukar tali brek sekali sekala. So kami ok lagi dengan kereta ni. Takde masalah enjin walaupun milage agak tinggi & ekon masih sejuk.


OK. Bye.
XoXO

Bercuti last minit ke Melaka 2022

Assalamualaikum... Hai Semua...


Senyap sunyi blog lama aku tinggalkan. Update hal raya haji pun terpaksa aku up entry as kenangan.

Ok. Nak up kenangan g Melaka dengan member. Kami pergi berempat.
Kami suami isteri & Muja Aida suami isteri.

Lama sungguh tak berjalan-jalan melainkan balik kampung aku saja di pantai timur.  Sejak dapat tugas jaga mentua dari 2018,ni kali pertama di bercuti selain family day company. Oleh kerana mentua di rumah adik beradik lain sejak bulan 7,makanya merasa la kami suami isteri ikut sahabat ke Melaka.
Last ke sini adalah pada tahun 2013 masa member Uni kawen. 

Asalnya kawan ada kerja di Melaka, kami pun follow dan menjadila percutian 2H1M ke Melaka. 

Menginap di Hotel Moty yang sangat memuaskan hati. Berpatutan dan bilik selesa. 
Book hotel khamis malam. Jumaat esoknya gerak g Melaka. 

MOTY HOTEL .
AddressNo. 42, Jalan PM6, Plaza Mahkota, 75000 Melaka

MOTY HOTEL

JUMAAT 22 JULY 2022

Gerak ke Melaka pukul 1.30 petang. Kena sampai sebelum jam 5petang sebab Aida ada perjumpaan pukul 5petang dengan doktor pakar sana. Hantar dia ke sana, kami bertiga check in hotel dulu. Sementara Aida ada meeting tu, aku stay kat bilik lepas asar. Suami dan Muja g jalan2 kat Pasar Malam area hotel. Geng lelaki berjalan berdua aje pusing2 cari makan. 

Harus la lincah bergaya packing kalau bab nak bercuti ni kan..




Menanti geng lelaki duk check in di kaunter

Lobby yang sangat welcoming guest dan selesa


Oyster dan scallop bakar cheese.
Beli jugak tongmo








MOTY HOTEL ni adalah bangunan kat shoplot ini aje. Tapi ada banyak parking kat sini. Mula2 luar bangunan nampak biasa aje. Bila masuk lobby wowww.. So welcoming us.. Cantek dan selesa. Biliknya pun selesa. Bilik harga RM200 kalau tak silap. Bilik selesa. Puas hati.

Lepas magrib kami suami isteri jalan kaki ke Jonker Walk dan Bandar Hilir.  Ramai giler orang. Meriah. Rasa macam lama betul xg tempat meriah macam ni. Aida dan Muja berehat kat bilik sebab Aida baru balik dari meeting tu. 





Canteknya lampu. 
Macam Fairytale 

Jonker Walk Time









Beca meriah wei dengan2 lagu2 tiktok yang viral.
Sound pulak kuat2 pasang lagu memang meriah
Sape ada anak memang sakan la happy bebudak tu naik beca berhias ni


Aku beli fridge magnet as kenangan. 
Ko tengok suami aku beli apa. 
Message kepala dan kayu penggaru dia beli. 
Banyak2 tempat dan barang, ini yang di belinya. hahaha


Suami beli T Shirt untuknya. 
Aku nak yang match xde size. 


Berejam duk memilih topi akhirnya xde yang berkenang


Lepas tu, baru Aida dan Muja turun berjalan jugak. Dinner sesama kat area2 situ aje.  Xnak g jauh
start2 kereta bagai. Malam tu tido dengan keadaan sakit tubuh dan kaki. Sakan berjalan.



Dinner sekitar Taming Sari

Bergambar dengan geng2 bercuti







Ok. Yang ni dah macam cover album dah. Ok.Bye





SABTU 23 JULY 2022
  • Eh, awal pagi bunyi fire alarm sekitar sebelum 6pagi. Ingatkan kebakaran. Rupanya alarm rosak.  Lepas subuh memang tak leh tidur dah.  Duk bermalasan, pastu turun breakfast. Lepas breakfast kami berdua pusing2 bandar Melaka sekejap. Xde turun bergambar. Malas. Lebih kepada nak tengok view2 bandar Melaka aje. Banyak kedai breakfast full. Gerak balik KL pukul 12. Balik KL pukul 12 tengahari.

Breakfast time. 
Tempat selesa. 
Makan best. 

Breakfast pun sedap2 menu nya. 





Nak singgah bergambar pagi2 sebab takde orang tapi xboleh parking area sini.
So, memang takde gigih la nak berjalan kalau parking jauh.
Malam tadi punya penangan penat pun tak terbayar lagi.


Joker Walk pagi2 meriah kat kedai breakfast cina.  


Aku siap2 packing sebelum breakfast. 
Sebab lepas breakfast nak jln2 pusing2 bandar.  Balik dari tu, baru mandi dan turun untuk check out 


Bergambar sebelum pulang



Check out time


Habis jalan-jalan 2H 1M.Rasa puas hati sebab tukar2 angin tengok tempat orang. 
Takde nak pergi food hunting kat tempat2 viral sebab masa yang mencemburui kita.
Oleh kerana ni trip yang last minit arrange, makanya ok la.
Sebab aku tengok kedai2 sini penuh aje orang.


Ok. Bye
XoXO