nuffnang

JANA DUIT

Bye Bye 2015

Assalamualaikum... Hai Semua...


2015 tak banyak berbeza untuk kehidupan kami suami isteri..
Berbanding 2014, syukur alhamdulillah kami dapat beli pertama kitorang iaitu rumah teres,
So tahun ni hanyalah seperti biasa mendeko rumah ala kadar.
Slow-slow mendeko memandangkan duit kena kumpul sikit-sikit.


Apa yang dilalui tahun 2015 ni?

MERTUA.

Tahun ni diuji dengan Rumah Mertua di Perak banjir.

HOME SWEET HOME.

Tahun 2015, deko tak banyak berubah. Just ada sedikit tambahbaik.
Bab susunatur memang kelaut tahun ni.
Tak focus sangat untuk susunatur especially bila terasa macam masih ada perancangan deko yang belum lengkap.
Kerja tertangguh sebab suami dah start buat kerja part time.
Perancangan nak pasang laminate floor insyaAllah akan diusahakan untuk 2016.


MAK &AYAH &FAMILY.

Alhamdulillah, tahun 2015 ni mak ayah buat umrah.

Orang tua aku nak buat haji melalui Tabung Haji, tapi giliran mereka lama lagi so nak buat rayuan lagi untuk tahun 2016 nanti. Tiap-tiap tahun buat rayuan. Harap dipermudahkan.

Kalau tahun 2013 kami berfamily day kat Camerron, tahun 2015 ni berFamily Day di Teluk Cempedak, Pahang.


KERJAYA.

Aku dapat Interview company baru sekitar bulan April. Masa ni mengharap sangat aku dapat kerja ni..Sebab?????

Yang sangat menggembirakan ialah apabila dapat kerja baru. Alhamdulillah sangat2.. Setelah 3 tahun di bekerja di company lama (yang sangat stresssssssssssssss), dapat gak aku tinggalkan dengan senang hati gi company baru.
Itu la sebab kenapa aku harap sangat dapat kerja lain sebelum ni.. Kerja company lama so far boss dan rakan kerja serta pengurusan company semua ok.tip top.
Tapi aku tak suka job skop aku yang kena handle customer...

Tempat kerja baru so far okey jer.. Kurang stress, boss baik. dekat sikit laaa dari rumah, yang paling best Sabtu tak kerja... hoorey..hip hip hooreyyy..


CITERRR... SUAMI ISTERI.

Anibersary ke dua yang sweet sebab pertama kali sambut di rumah baru yang indah.. hehehe.
Eh yeke sambut di rumah? Bukan ke gi makan kat Setia City Mall ke??
Hehehehe... Sakan noh.. malas nak masak..

Kami tinggalkan tahun 2015 dengan segala pahit manis..

Semoga 2016 lebih bermakna dan berkualiti untuk kehidupan kami dan keadaan sekeliling kami. Amin. Kami doakan kalian jugak temui 2016 yang lebih baik dari tahun - tahun sebelum ini..

Psst : Tahun 2015 jugak my bff kehilangan ayah..semoga roh abah dicucuri rahmat.Amin


Ok. Bye

Mee Wantan Simple Jam 2 Pagi..

Assalamualaikum... Hai Semua...


Malam tadi suami masak meggi.
Rumah aku ni jaranggggg sangat beli meggi.
Since zaman belajar, aku jenis tak jadikan meggi as stok makanan wajib pun (as sesetengah student merasakan meggi tu wajib ada dalam loker kannn)..
Oleh kerana nak bersteamboat itu hari, makanya beli la satu pek..

Suami pelawa nak masak lebih kalau aku nak meggi.
Aku jual mahal cakap taknak makan..

Aku rasakan makan betik dan delima malam tadi tu dah menjadi ubat kenyang bagi makhluk seperti aku ni.

Pukul 12 lebih dah masuk baring dalam bilik main phone.
Suami kat luar masih siapkan kerja part time dia..
Pukul 1 lebih aku bangun, duk baring kat luar semula..
Mengomel cakap laparrr..
Tak sanggup nak menahan pedih perut..

Pastu tanya suami kalau aku masak mee wantan dia nak share makan tak sekali..
Perasaan macam nak share makan dengan suami
Gigih nak tipu perasaan sendiri .. hehehe


Mee Wantan ayam,


Resepi :
Mee Wantan sesanggul/seketul (mee wantan yang dipekkan bulat-bulat seketul-ketul tu).
Kicap Manis
Kicap Pekat
Kicap Cair 
Minyak Bijan.
Ayam 
** Aku tak sukat sukatan bahan, main letak jer)


Cara Masak:
1. Kalau gunakan ayam, ayam direbus sampai empuk. Pastikan air tinggal sikit.
2. Masukkan mee bagi lembut. Jangan masak terlalu lama.
3. Masukkan semua jenis kicap dan minyak bijan tu.
4. Siap.. Tak payah letak perasa garam gula dah. Sebab kicap manis dan kicap cair masim dah cukup.

** Kalau tak guna ayam (gantikan dengan bebola ke ape), letakkan kiub ayam sikit (aku letak suku je).


Malam tadi makan sorang, suami makan sikit je..Yang lain aku sapu bersih..
hahaha


Ok. Bye
XoXO

RESEPI : WAFFLE

Assalamualaikum... Hai Semua...



WAFFLE

Sumber : Iema Zulkifly. Amik dari facebook masakan

Resepi utk 3 keping
2 cawan gandum
2 cawan air
1/3 minyak
1 biji telur
1 1/2 sudu baking powder
2 sudu susu tepung
2 sudu gula
Secubit garam

Cara : 
1. Campur semua. Kacau sebati.
2. Masukkan dalam wafflemaker. Tunggu dlam 2-3 minit.
3. Siap.


Psst : Untuk rujukan sendiri kalau nak masak kelak.


Ok. Bye

RESEPI : AYAM STIM HALIA

Assalamualaikum... Hai Semua...


Ayam Kukus Halia

BAHAN-BAHAN ;

500 gm ayam (bahagian paha 2ketul )
4 sudu teh lada putih
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar madu
1 inci halia dikisar halus )
4 ulas bawang putih (dikisar halus )
4 biji bawang merah (dikisar halus )
sedikit daun sup (dihiris halus )
sedikit daun bawang (dihiris halus )
garam secukup rasa

CARA MEMBUAT ;

1. Bersihkan ayam dan gaul bersama bahan-bahan yang telah dikisar
2. Masukkan dan gaul dengan lada putih ,minyak bijan dan madu
3. Biarkan seketika selama sejam
4. kemudian kukus ayam tersebut sehingga masak.


Rasa macam makan kat kedai cina..
Sumber : Facebook Masakan.


Psst : Untuk rujukan kelak

Ok. Bye

PROSES UJRAH PTPTN DENGAN HANYA 1K SAHAJA

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sape yang amik ptptn??? Angkat tangan..
Sape yang mak ayah bagi duit belanja tiap2 bulan, tak ambik ptptn... pun angkat tangan..

Aku amik ptptn untuk 6 semester diploma + 5 semester degree.
Aku tolak satu semester degree sebab dapat biasiswa JPA dah masa semester 5.
So hanya sempat buat penolakan ptptn masa semester 6 saja la..
Takpe la..at least aku kurangkan 3.5k pinjaman.. Ye idokkkk...

Suami pulak guna PTPTN untuk 2 semester diploma + 6 semester degree.

Aku ada buat ujrah untuk PTPTN baru-baru ni...

Ni proses aku masa nak isi ujrah :

1. Aku gi kaunter HQ PTPTN di KL sekitar bulan May/June 2015.
Sorang staff lelaki tu cakap kena settlekan at least 50% dari tunggakan kalau nak convert ujrah. Wah..banyak jugak tu kalau nak settlekan 50% dari tunggakan.
Kami hold dulu, masa tu kami dah start bayar 500 sebulan untuk sorang (kami suami isteri) sebab suami dah dapat kerja.


2. Kami continue bayar 500 sebulan selama 4 bulan.
Officemate aku ada gi PTPTN di Giant Kota Damansara, dia cakap boleh convert to ujrah kalau bayar RM1 ribu tak perlu bayar 50% dari tunggakan).. So aku decide nak try g PTPTN Kota Damansara..


3. Kami ke Giant Kota Damansara, staff Puan Adilah memang sangat membantu dan baik,
Senang berurusan dengan dia..


4. Aku bayar RM2 ribu (untuk kami suami isteri) pastu convert ke ujrah 1% dan buat penolakan gaji. RM1 ribu untuk suami. RM1 ribu untuk isteri.. RM1 ribu ni sebenarnya advance payment untuk 3 bulan pembayaran aku la kiranya. RM1 ribu ni bukan upah buat ujrah. Kiranya aku bayar macam RM333.33 sebulan.


5. Puan Adilah syorkan aku bayar RM280 (macam tu lebih kurang) dalam tempoh 15 tahun.
Tapi aku nak pendekkan ke 10 tahun sebanyak RM350 sebulan.
Kalau korang tak mampu, berunding la..
InsyaAllah ptptn akan bantu untuk panjangkan tempoh pembayaran.

6. Suami aku pulak RM261 sebulan selama 10 tahun jugak.
Sama adil dengan suami. Lepas 10 tahun, semua akan habis bayar suami isteri.
Penolakan gaji akan start January 2016 sehinggalah habis tempoh 120 bulan...


Ada yang cakap rugi bayar setiap bulan banyak-banyak...
Baik lanjutkan semaksimum mungkin.
Ada yang lanjutkan tempoh sampai 15 tahun, 20 tahun, 25tahun.
Ada yang sampai pencen.
Ada yang cakap rugi kalau cepat habiskan sebab kalau pembangkang menang pilihanraya kelak, pembangkang akan mansuhkan pembayaran PTPTN...
Takpe la... Anggap je la tu semua pilihan masing-masing.

Aku secepat mungkin nak habiskan pinjaman yang aku ada.
Harap dipermudahkan Ya Allah...

Masa lepas buat pembayaran PTPTN secara bulanan, time tu la ada nampak orang buat sale handbag...
Pastu mulut cepat je cakap "eh..beg ni cantek, eh beg ni murah".
Agaknya perempuan si tuan blog ni masih tak ingat pasal ptptn 10 tahun nak kena bayar tu.

Pssst : RM1 ribu tu bukan sebab upah nak buat ujrah.. RM1 ribu ni sebagai bayaran ptptn selama 3 bulan untuk kita buat ujrah...Ni yang staff tu inform. Kiranya RM1 ribu ni kiranya kita dah bayar PTPTN kita sikit.
Yang ni ramai macam salah paham.. Namun, ada je yang tak mintak RM1 ribu sebab nak mudahkan si peminjam.. Ada sesetengah cawangan PTPTN boleh je tukar ke Ujrah tanpa mintak RM1 ribu..
Oleh kerana time tu aku ada duit, boleh je la...
Kalau takde duit, tersadai la aku kat luar pejabat PTPTN tu...

Lepas2 tu, RM1 ribu tak diperlukan untuk ujrah. Free pun blh buat ujrah. Makin mudah, so cepatla selesaikan ujrah dan habiskan hutang.

Ok. Bye.

TuRkey Sandwich di Office

Assalamualaikum... Hai Semua...


Lebihan turkey masa party hari tu, ada staff kat opis ni buatkan turkey sandwich...
sedap jugak yer...
Lagipulak dia dulu keje kat kedai makan di UK..
So dia memang dah biasa dengan kepelbagaian sandwish dan kopi...

Bahan yang digunakan memang jarang aku guna.
Contohnya macam red cabbage jeruk, olive jeruk, timun kecik jeruk, cranberries sos, seasonning, olive oil.
Salad2 pun dia tahu ni guna untuk apa, ni sesuai utk apa. Ni blh digunakan untuk apa.
Kalau aku ni memang main saukkkk jer. Main tibai jer...




Ni hasil buat sendiri..
Ihik3..

Psst: aku cuma tahu sandwich sardin dengan sandwich telur je.hihik.


Ok.bye
XoXO

BESDAY AYAH 2015

Assalamualaikum... Hai Semua...


Semalam (17hb) merupakan besday ayah aku..
Eh..tak sangka pulak besday ayah sama dengan superior aku kat sini..

Besday suami aku bulan lepas pulak sama dengan manager kat opis ni jugak.

So, memang sampai mati tak lupa besday bos-bos kat sini sebab sama besday date dengan orang-orang kesayangan ambe ni.. #muahmuadciket

Adik aku yang kat rumah tu TETIBA rajin nak buatkan kek..





Hasil kek untuk A-Ayah

Daripada A
tukar ke 65




Tunggu ayah balik dari surau..


Kawen tahun  1978

Mak cakap dia hidup dengan parents dia sampai 18 tahun je.
Tapi dengan suami 36 tahun..



Chicken Cottage - Kuala Terengganu

Mak aku siap whattsap lagi ajak anak2 makan sini..
Alahai..comel mak..


Eh?? Hadiah ke?

Ok. Bye

Exchange Present Party - di Office

Assalamualaikum... Hai Semua...


Semalam berlangsungnya Parti sempena christmas dan new year kat office ni..
Semalam agak busy dengan invoice yang tak tally dengan work progress kat site..
Stressss aku....
Tapi nasib baik pagi ni dah settle....
Tak payah pun, cuma kena laburkan extra time untuk fokus calculation kat situ....
Agaknya sebab tu, orang lain ada 24 jam sehari, aku ada 25 jam sehari.. kuikuikui..

Jamuan start 5.30pm.


List of exchange hadiah bagai tu..



Semua food beli jer..
Cuma sorbet je one of staff buatkan


Seafood Spagethi yang kaya dengan hasil lautnya dan cendawan..


Set from Domino
Suka ayam dia yang comel2 dan sedap tu


Sushi ni yang ramai terjah dulu.


Turkey
Size dia sedang-sedang elok jer.
Tak habis sikit, depa ni buat sandwich turkey untuk breakfast pagi ni.


Ada sikit makanan tak habis, officemate aku tapaukan untuk aku buat balik.
So, balik malam tadi, suami makan ni je.
Spagethi dan sushi dengan garlic bread.
Aku dah kenyang.







Ok. Bye
XoXO

Resepi : Cucur Susu Lemak Manis.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Malam tadi, balik kerja lapar tapi malas nak masak lauk, so pekena cucur lemak manis je la..

CUCUR SUSU PEKAT MANIS
Resepi : Kak Fida @ MyResepi

BAHAN-BAHAN:-

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil bocarbonate soda
  • 6 sudu besar susu manis ( lebihkan jika suka manis )
  • 1/2 cawan susu segar/susu cair (aku takde, aku letak air masak)
  • garam secukup rasa


CARA PENYEDIAAN:-

  • Ayak bahan-bahan kering ke dalam mangkuk. Masukkan susu manis dan tuang susu segar/cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati
  • Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalik2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembung hingga keperangan
  • Angkat dan boleh dihidangkan




Cucur aku tak berapa bulat..
Suami yang tolong gorengkan
Memandangkan, malam tadi sakit betul kat ulu hati aku ni.
Entah kenapa..


Ok. Bye

Rumah kesayangan : Cat grill dan pasang jaring.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sebelum ni ada cerita pasal kucing yang selalu masuk pagar dan kadang2 masuk dalam rumah.. Sampai takleh nak buka sliding door bagi angin masuk..
So sekarang kami dah pasang jaring dan cat jugak grill tu sekali.
Haaa.. puas hati...

Sejak beli rumah, takde cat pun grill tu..
Warna asal maroon dah berkarat pun..huhuhu




Jaring RM9 semeter...
Kos hanyalah RM18 sebab hanya guna 2 meter...
Cat grey RM16 /liter...
Cukup untuk cat grill...

Takdela cantek, tapi bolehla setakat ni cover elak kucing, katak terbabas masuk rumah.


Ok. Bye
XoXO

Kirim Coklat Dari Langkawi

Assalamualaikum... Hai Semua...


Bila dapat tahu kawan gi Langkawi, terus la aku kirim coklat dari Langkawi...
Tapi tak semua yang aku nak ada..
So mana yang ada je la boleh dapat, mana yang takde kawan aku cari coklat lain untuk cukupkan RM100 yang aku kirim..

Rata-rata coklat semua dah naik harga compared to last year..
Opkos la kan... Kalau turun harga, terasa pelik 400X pelikssss kan...
Bukan Malaysia la tu...





Whittakes tu aku nak yang macadamia..
Aku ada tengok dorang launch produk tu dulu kat malaysia dalam iklan internet.
Tapi takde pulak kat Langkawi...


So, ingat nak  bagi anak jiran aku sikit...
Nak balas pinggan yang mak dia bagi kuih hari tu.. 
Sorry ye auntie, auntie tak boleh makan sebab ada kencing manis.. 
So cucu auntie je la boleh makan ye..
Cucu auntie 2 orang je, so takkan berebut tarik rambut macam kami masa kecik dulu 9 beradik..


Ok. Bye

Kedai RM2.12 : Cari beg pengganti

Assalamualaikum... Hai Semua...


Kalau nampak kedai RM2 mahupun kedai aksesori wanita, memang tak sah kalau tak masuk.
Kalau masuk, memang suami join sekali la..
Jangan ingat lelaki takde apa nak beli ye.
Ada je yang orang lelaki nak.
Skru la, screwdriver la, barangan DIY la, pen la...




Semalam ke kedai RM2.12 untuk cari beg mekap baru. 
Nama je beg mekap, tapi dalam tu letak ubat-ubatan dengan barang2 lain yang bersepah jer.
Nak gantikan beg lama yang dah koyak rabak malu kat orghang nu.. 


Ok. Bye
XoXO

RESEPI : MEE WANTAN

Assalamualaikum... Hai Semua...


Mee Wantan selalu ada kat kedai2 cina kan..
Sedap sungguh.
So google la resepi :


Bahan-bahan:
Untuk Mee :
1. Empat (4)  simpul mee wantan (mee wantan aku dia dah bulat2 masa beli) dicelur sekejap bagi lembut. Masa celur aku tambah minyak bijan sikit.

Untuk Sayur:
1. 4 pohon sayur sawi pendek di celur dalam air mendidih. Masa celur letakkan 2 titik minyak bijan nak bagi berkilat.

Untuk Ayam
1. 2-3keping dada ayam direbus. Letak garam sikit. Angkat ayam pastu carik2 kasar. Air rebusan ayam jangan buang, jadikan stok ayam untuk masak kuah nanti.

Untuk Kuah.
1. 5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk.
2. Panaskan minyak letakkan bawang tadi. Tumis sampai sedikit garing.
3. Masukkan stok ayam (air rebusan ayam).
4. Bila mendidih, masukkan sos tiram 3 sudu besar. kicap pekat 4 sudu besar, kicap masin 3 sudu besar, minyak bijan setengah sudu besar, lada sulah setengah sudu besar. Aku letak sikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan air untuk memekatkan.

Untuk Wantan
Bahan untuk isi wantan :
1. 4 keping daging burger ayam.(dicincang)
2. 3 batang jejari ketam.(dicincang)
3. Setengah cawan isi udang (kalau takde tak payah letak)(dicincang)
4. 4 sudu besar kicap cair.
5. 1 sudu kecil minyak bijan.
6. Setengah biji bawang merah (dicincang)
7. Kobis (kuantiti agak2) dicincang.
8. Setengah batang lobak dicincang.
9. Satu sudu kecil lada sulah.
Semua bahan diatas digaul. Kalau nak perap, boleh perap. Aku tak perap sebab nak cepat.
10. Kulit wantan secukupnya. (Kulit wantan beli kat kedai, tak payah gigih nak buat)


Cara buat wantan :
1. Amik sehelai kulit wantan.
2. Letakkan sikit isi wantan.
3. Bungkus wantan.
4. Goreng.


Untuk bekal, aku tak guna ayam dicarikkan.
Tapi aku goreng ayam tu.


Malam tadi makan ala kadar.
Malam tadi makan kat rumah, aku guna ayam yang dicarik2.


Bahan menghidang Mee Wantan :

1. Letakkan mee, sayur, ayam yang dicarik, wantan dan masukkan kuah.
2. Siap.. Untuk di ngap.

Bekal pagi tadi untuk suami isteri


Ok. Bye
XoXO

Company Dinner : Weil Hotel, Ipoh

Assalamualaikum... Hai Semua...

Sabtu 28 November hari tu ada company dinner.
Ni first time join dinner untuk company baru ni.
Eksaited memang eksaited, tapi memandangkan dinner ni kena tinggal suami kat rumah memang hanya teringat kat dia..
Sape kata orang yang takde anak ni. senang nak ke mana-mana. hehehe!


Dinner ni sangat enjoy.. Boss and staff sama-sama sporting, banyak game dan cabutan bertuah.

Outfit for dinner.
Pakai baju raya je.
Kasut pakai kasut kerja
Takde nak berlawa sangat.


Cenderamata malam tu.



Dapat music speaker.
Kuat jugak benda alah ni punya sound


Suasana

Opismate.
Rahsiaa... hehehe

Selingan :
*
*
*
*

Bilik Hotel cantek
Ni hotel WEIL di Bandar Ipoh.
Attached dengan Ipoh Parade.
4 bintang



Ruang TV
Simple dan sangat aku suka

Wordrobe.
Sekali ada iron and hair dryer


Bilik air
Ada blind untuk cover bila ada orang mandi dalam bilik air

Bilik air

Toilet

BathRoom Sink



Alahai..Lena kat sini

Dinner habis pukul 12 malam, aku naik bilik terus la. Takde lagi nak lepak-lepak.


Semalam balik pukul 4.00 sampai KL.
Member aku drop by aku kat Mc Donald Kota Damansara.
Aku menunggu suami kat situ.
Boring kot!

Psst : Apa yang orang buat "sebaik mana pun" takkan boleh pujuk "hati yang tengah kecewa".
Apa yang pincang tetap akan pincang.


Ok. Bye
XoXO

Meraikan ulangtahun kelahiran suami

Assalamualaikum... Hai Semua...


Dari semalam dah plan nak makan luar.
Kami biasanya makan kat luar time special macam anniversary, besday, naik pangkat mahupun time bonus.


Port biasa hanyalah di Setia City Mall sebab dekat dengan rumah..
Takde ber"KEK" bagai..
Makan je cukup.. 



Happy besday ye... 
Harap dapat tolong cat rumah.. hahaha..amboihh..tak kalah ucapan ambe..


Ok. Baiii

Rumah Kesayangan : Hajat nak tukar laminate floor. Ntah jadi ke tidok la..

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sape suka lantai berlaminate?
Angkat tangan...
Bagus..


Aku pernah survey laminate floor ada yang RM6.00 lebih untuk sekaki persegi. 
Tu pun time ada promosi.
Ada yang RM8.00 sekali dengan pemasangan.
Tengok atas kualiti la. 
Ada yang nipis ada yang tebal, ada yang brand glemer, ada yang suam-suam kuku.
Ada yang 9.00 ringgit lepas GST..
Ada yang 8mm dan 12mm...

Luas rumah aku pun sekitar 40' X 22' termasuk dapur kalau nak pasang.
Kos pemasangan pun sekitar 5K - 7K..
Telan air liur je la wei..

Kenapa teringin nak pasang laminate floor?
Lantai licin...
Ye.. bagi kami, lantai rumah kami sekarang sangat licin.
Maksud aku, kalau ada air sikit pun dah boleh tergelincir jatuh kalau terpijak.

Tiles aku sekarang ni mudah sangat melekit.
Seminggu sekali memang nak kena bermop. WAJIB.
Kalau tak mop, pijak la lantai yang melekit tu..
Permukaan dia licin dan mudah melekit.


Lantai dapur.
Gambar : masa cuci rumah sebelum pindah dulu.

Lantai Ruang Tamu
Gambar : masa cuci rumah sebelum pindah dulu.


Namun, kami sepakat..
Kalau murah dan under budget boleh la pasang.
Kalau tak, good bye je la..
Sekarang tengah survey2 harga dulu kat supplier.


Ok. Bye
XoXO