nuffnang

JANA DUIT

Tambah koleksi baju baru

Assalamualaikum... Hai Semua...



Tahun 2016 dulu aku ada beli sepasang kain batek dan 2 meter kain kosong yang matching dengan kain batek tu. Kami beli 3 set untuk aku, kak ipar & adik perempuan. Aku suruh adik aku jahitkan jadi baju kebaya untuk aku, tup-tup lepas kebaya siap, aku rasa tak best nak pakai kebaya tu. hehehe
Sebab sekarang berat dah 50 lebih, jadi kebaya tu ketat kat perut.. 
Hahaha (Sila gelakkan remaja purba ni)
Kain batek yang dijadikan kain baju kebaya tu (kain lipat/kain selisih) aku masih padan, cuma bajunya yang tak padan (Sendu bukan?)


Kain batik adik perempuan aku ada balance, so buat baju kurung moden kembang.
Padankan dengan kain baju kebaya yang asal.
So jadila satu set baju batek. Hahaha
Senang, takde lagi fenomena baju tak padan tang perut.
Ok. Done baju raya.
Cari baju raya laki yang sepadan dengan warna ni nanti..


Psstt : Dah ganti puasa ke? Sibuk hal baju raya ni. Kihkihkih~

Ok. Bye
XoXO

Wedding Aina : Selesai semua dan pulang ke Sarang sendiri

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sehari selepas majlis sambut menantu 24 Feb 2020, kami suami isteri balik KL.. Gerak pukul 9.00 pagi... Macam-macam aku bekalkan makanan dalam kereta biar Encik Suami ni tak mengomel lapar sepanjang jalan.
Kami tak singgah makan mana-mana, direct drive sampai KL melainkan stop untuk ke tandas sahaja.
Saja nak sampai awal sebelum orang balik keje, taknak jem kat NKVE menghala ke Setia Alam.


Kacang rebus sebeban mak aku bekalkan

Kuih sedap tak tahu nama, tahu makan je

Encik Suami yang sentiasa lapar dan makan semua kuih 


Sampai pukul 3.00 petang terus panaskan lauk. 

Bekal dari mak.
Lauk kenduri sambut menantu
Ayam Kampung Gulai Kawah & Daging lembu gulai kawah


Hasil pulang dari kampung..
Takkan ada perempuan terkejut tengok barang macam ni.
Semua perempuan kalau balik kampung memang berlambak la barang di bawaknya
RM200 aku shopping keropok lekor vacuum, keropok keping & keropok segera untuk kawan-kawan, jiran & biras aku yang tengah menjaga MIL FIL aku sementara aku balik Terengganu.

Bawak balik sekali hadiah yang adik aku bagi atas ucapan terima kasih kat kami suami isteri sebab banyak membantu.

Ni habuan aku beli untuk cadar bilik tidur aku masa exco raya cina last time. Sekarang baru bawak balik KL. Sebab masa CNY dulu aku naik bas, xsanggup nak angkut banyak barang

Pssst : Habis kesah wedding adik aku Aina.. Tinggal 3 orang lagi tak kawen. 3x penat lagi, pastu settle. Turn anak sedara kawen in the future, suruh la mama papa kalian buat kat Hotel ye.. Hahaha
No more entry pasal Wedding Aina. Jemu la sapa yang follow blog ni. hahaha

Ok. Bye
XoXO

Weeding Aina : Majlis Sambut Menantu

Assalamualaikum... Hai Semua...


Majlis Sambut menantu 2 hari selepas majlis resepsi di dewan.
Sambut menantu 24hb February sepatutnya ada lagi adik beradik aku yang join. Tapi ada yang takleh join sebab kekangan kerja & ada yang 1 day before warded sebab bahu terkehel. macam2 hal.

So dari rumah cuma 2 kereta je la untuk family & 1 kereta kawan pengantin.
Gerak dari rumah pukul 10.30 pagi, singgah tunggu rombongan kereta lain di Pantai Kelulut.
Tunggu adik lelaki aku dari Dungun 1 kereta dan sepupu aku 1 kereta.

Sempoi 5 kereta je g majlis sambut menantu.
Pastu gerak g kenduri.

Menunggu yang lain tiba



Yang dua kat depan tu team single selamanya.
Adik aku dan abang aku


Adik aku mekapkan kakak dia yang nak g bertandang rumah Encik Suami dia

Sedap wei masakan rotong goyong pihak lelaki.
Masakan kampung. Sumpah sedap!
Nasi Putih
Ayam Pencen Gulai Kawah
Ayam Biasa Gulai Kawah
Daging Lembu Gulai Kawah
Kacang panjang goreng with hati,pedal & jantung lembu
Sayur keladi
Sayur Nangka
Tembikai
Ulam-ulaman + Sambal belacan.
Bubur Kacang

Menambah aku kalau gulai kawah ayam pencen. Abang aku menambah amik tulang daging lembu.
Ok. dah sudah cite makan.

Aku takde amik gambar langsung.. Laki aku sibuk layankan ayah aku (ayah aku uzur)
Nak tunggu gambar dari photographer lambat lagi.



Pengantin dengan adik no 5 aku

Balik kenduri, singgah tengok adik aku yang warded kat KTSpecialist.
Sebab esok awal-awal pagi aku dah nak gerak balik KL, jumpa siap-siap hari ni.

Anak Pesakit Bahu Terkehel
Macamana Daddy awak nak dukung awak nanti


Mak bunyi sakit kaki, terus aku suruh naik kerusi roda.


Team melawat orang sakit


Sebelum balik rumah, singgah belanja air coolbog untuk adik-adik.

Habis la kesah majlis sambut menantu
Selesai semuanya dengan lancar.


Ok. Bye.
XoXO

Wedding Aina : Kemas Dewan & Tamat Semuanya. Selesai

Assalamualaikum... Hai Semua...


SEBELUM KENDURI

Majlis Resepsi 22hb February (Sabtu).
So lepas solat jumaat, adik beradik aku g la mengemas dewan. Pelamin dah pasang hari khamis tu.

Aku suami isteri + 2 adik beradik lelaki aku menolong kemas dewan.
Mak aku tolong lap2 kerusi je.
Settle semua pukul 6.30pm.
Settle semua kemas dewan, pasang banner, cucuk bunga manggar, naikkan pelamin/photo backdrop kat bawah stage & cuci tandas dewan.

Malam tu urusan cucuk bunga telur pulak.
Dan ada yang ke dewan untuk perkemas lagi persiapan untuk majlis esoknya.


Encik Suami & Encik catering tolong2 angkat set catering untuk kenduri hari esok.


Kemas dewan dengan adik beradik yang ada kat rumah masa tu


Dalam proses susun kerusi meja


Naikkan banner di depan dewan & jugak penunjuk arah di sekitar kampung.


SELEPAS KENDURI

Majlis tutup pukul 5.00 petang. Terus kemas dewan sampai pukul 7.30 malam.
Beberapa orang kemas dewan.
Catering baik sangat. Siap bungkus-bungkus lauk untuk bagi kat mak aku untuk bagi kat jiran.
Mak & suami aku tolong pek2 mana-mana lauk yang lebih untuk bagi kat jiran sekeliling rumah.
Pastu packing sekali untuk kawan2 adik aku yang jadi bridesmaid & untuk photographer jugak.


Staff Catering bantu bungkus nasi untuk jiran



Kerusi susun setempat letak asing mana kerusi yang dewan punya & mana kerusi yang kita sewa.


Kemas dewan. Penat ke bang???

Pack barang untuk bawak balik rumah


Setelkan semua hal dewan siap bermop bagai.. Kerusi semua siap2 susun setempat dengan meja agar senang tauke nya datang collect nanti.
Just tinggal pelamin atas stage yang owner dia akan datang amik esok & pelamin/photo backdrop yang bawah stage tu BFF adik aku akan datang collect esok.
Semua doofgift yang lebih aku pack2 masukkan dalam plastik beg nasi untuk bagi kat jiran2, bridemaids & photographer.
Lauk takde la banyak balance. Alhamdulillah cukup-cukup untuk bagi kat jiran2 tepi rumah.
Abg aku tolong pindahkan hadiah2 kawen, hantaran semua bawak balik rumah, humban semua kat rumah.

Selesai jugak. Alhamdulillah. Seronok giler rasa sebab boleh balik rumah berehat


Malamnya sessi buka hadiah. Tapi buka 2-3 hadiah je dulu 


Hadiah dari caterer.

Hadiah dari Jiran


Encik Suami sambung tulis dalam GuestBook sebab masa kat dewan tak sempat nak tulis

Keesokkannya kami pusing2 kampung, jalan raya area rumah untuk tanggalkan semua bunting/banner. Ayah aku bising betul suruh cepat2 tanggalkan sebab tu semua menjadi sampah.
Cukup pantang ayah aku kalau orang habis buat kenduri tak pergi tanggalkan banner tu semua.

Aku kemas & organize balik semua hadiah2 kawen adik aku letak setempat, pastu hantaran yang disewa cepat2 aku mintak mereka pulangkan sebab nak clearkan rumah.



Antara hadiah yang diterima


Encik Suami bantu tanggalkan banner depan dewan


Seketul mahkluk yang berehat seolah2 lega semuanya telah selesai


Beberapa hari lepas kenduri, bawak ayah gi hospital sebab keuzurannya.


Selesai sudah majlis resepsi adik aku..
Semua lancar alhamdulillah.. Mak la paling lega.. Perempuan kan orang yang paling bizi kalau ada majlis.

Review Catering:
Caterer yang sangat baik. Masak pun best. Ada la aku dengar orang puji dan tanya2 harga.
Suruh bungkus nasi masa kenduri untuk kirim kat mak2 sedara/sepupu, dengan rajinnya staff caterer tu buatkan. Takde la dorang nak buat2 muka. Sebab dulu dengan caterer lain, pernah bila kita suruh bungkus nasi, dorang buat muka seolah2 macam kita menyusahkan.
Sepanjang majlis pun, selalu staff caterer tu lap kan meja/lap makanan tumpah kat meja buffet. Bersih je kerjanya.


Ok. Bye
XoXO

Wedding Aina : Riuh Rendah Cucuk Bunga Telur

Assalamualaikum... Hai Semua...


Masa aku kawen tahun 2013, anak sedara baru ada 2 orang.
Masa adik lelaki aku kawen tahun 2016, anak sedara ada 5 orang.
Masa adik perempuan aku kawen tahun 2020 ni ada anak sedara 7 orang.
Semua kecik-kecik so riuh rendah la rumah sebab aktiviti "cucuk bunga telur" je pun.
Masing-masing tahap terliur tengok bunga telur bila ramai-ramai ni.
Kalau tak, takde pun peduli kat bunga, telur & jelly bagai tu.

Semua sibuk nak kerumun si kecik yang "besar"


Masa aktiviti cucuk bunga telur tu, aku dah tersadai tepi dinding kepenatan kemas dewan dan buat persiapan terakhir untuk dewan.
Sakitnya tumit kaki lepas balik kemas dewan tu.
So, untuk bunga telur aku bagi kat depa-depa yang ada anak, yang ada penyakit lelah buatkan.. hahaha.
Duduk je kat lantai tu, takde nya kena asma kalau buat keja letak telur dalam net bunga telur.
Depa duk bubuh telur dalam net tu lepas magrib, aku g dewan sekali lagi malam tu siapkan meja untuk guestbook & abang aku tolong hantarkan kipas untuk pelamin atas stage.








Ini je la aktiviti di buat kat rumah .. Sebab aktiviti lain memang semua buat kat dewan je.. pelamin, susun kerusi & lain2 semua buat kat dewan dan tak involve budak2 ni.. Hatta cucuk bungga manggar pun kami buat kat dewan siap-siap senang.




Ada 3 pahar yang adik aku belikan.
RM 6.50 je harga pahar dia beli kat kedai bunga di Bandar.
1 pahar kami bagi untuk pihak lelaki yang datang bertandang.
1 pahar untuk kawan-kawan adik aku (pengantin)
1 pahar mak bagi untuk kawan-kawan dia (geng mengaji, geng jiran, sedara, geng FB).
Jangan main-main orang tua sekarang ada geng FB u..


Ok. Bye
XoXO

Wedding Aina : Review Pelamin

Assalamualaikum... Hai Semua...


Aku suka dengan pelamin yang adik aku pilih untuk kenduri dia.
Warna pastel.
Gabungan bunga putih-biru pastel-pink pastel
Kena pulak dengan baju pengantin warna biru lembut masa majlis bersanding.
Harga pulak murah dan berpatutan.
Cuma kami kena tambah RM40 untuk duit minyak masa dorang datang pasang pelamin sebab rumah kami jauh dari kedai pelamin ni.

Kedai Pelamin ni di Bukit Payung, Kuala Terengganu.
Sape orang Terengganu nak try sewa pelamin dengan kakak ni boleh nanti aku share FB dia kat bawah ni.
Biasanya pelamin kalau ruang sempit macam kat rumah, mereka pasang yang size lebar 8kaki sahaja.
Oleh kerana majlis kami buat kat dewan, mereka willing nak lebarkan size tirai pelamin jadi 12kaki.

Senang berurusan dengan kakak pelamin ni.
Pasang pun sekejap je dah siap.


Jom tengok gambar-gambar pelamin yang sempat kami snap :
Abaikan model-model depan pelamin tu especially "pengantin lama" yang kemaruk nak duduk sopan di pelamin tu.








Pihak pelamin datang esoknya untuk tanggalkan semula.
Takde barang hilang sebab aku ada masa dorang pasang, so lepas majlis aku pastikan semua ada lengkap apa yang kita sewa.

Kita ni sewa barang orang, kena la guna sebaiknya.

Kedai Pelamin : https://www.facebook.com/ejeckzganu.budgetpelamin

Ok. Bye

Tutorial untuk boutonniere / corsage / bunga penanggah melayu

Assalamualaikum... Hai Semua...


Saje cari kelainan untuk bunga penanggah kali ni untuk majlis adik aku Feb 2020.
Sebelum ni aku selalu buat bunga dari fabrik.
Yang tu senang dan tak cerewet.

Tiba-tiba kali ni tengok kat IG bukan main cantek lagi..
Harga pun boleh tahan..
So nak la buat sendiri la kononnya.
Hahaha..

So, kali ni aku nak share tutorial cara buat dia :

1. Beli bunga kat kedai NT RM2 di Meru. Beli 5 jenis.
Aku pilih bunga kecik2 je & sedikit daun2 floral yang comel.
RM 10.50 (5 sets)


2. Aku beli jugak tali jute ni. Ni dah lama. Last time guna untuk gantung gambar di frame.
RM 2.50 kot (dah lupa sebab dah lama)


3. Aku guna jugak daun plastik yang sedia ada kat rumah aku.. Aku petik je kat sini... Senang bukan?? Ala-ala macam petik stoberi kat CH.
(Satu bunga penanggah guna sehelai daun sahaja)


4. Ni semua barang yang digunakan untuk satu bunga penanggah / boutonniere. 


Gam pistol ada guna jugak 


5. Ni daun-daun & bunga-bunga yang digunakan untuk satu bunga penanggah. Aku letak jugak manik yang aku lilit dekat floral wire (dawai bunga)


6. Cantum semua bunga-bungaan, manik & daun-daunan. Kalau nak secure, securekan guna gam pistol


7. Lilitkan guna floral tape (saletep bunga). 


8. Kalau ada lebihan2 tangkai, dawai manik tadi, boleh potongkan.. Pastu aku letakan jugak riben yang telah dicantumkan dengan dawai, dan balut sekali lagi guna floraltape.




10. Last sekali, lilitkan dengan tali jute. Aku securekan guna gam pistol. 
Comot sikit la sebab aku spesis janggal guna gam pistol



Boleh letak tag kalau nak. 
Tag tu aku buat lubang masukkan tali dan ikat.


Oh ye.. aku letak 2 pin kat belakang bunga penanggah ni.
Aku lekatkan pin guna gam pistol.
Pin guna yang sedia ada masa kawen aku 6-7 tahun lepas.
Ada lagi barang DIY lama-lama dulu yang tak habis.

Mula-mula letak pin satu kat batang jer, bila pakai kat dada, bunga tu jadi tunduk/tak terletak elok.
So aku letak pin satu lagi kat belakang daun, baru ok.
(Kalau boutonniere, mat salleh biasa pinkan kat baju kot guna jarum peniti jer)


Ni antara bunga yang aku hasilkan.. Tak cukup nak buat lebih dari 20pcs guna bunga kedai eco ni, so aku campur2 dengan mana2 yang ada.


Ni gambar bunga penanggah masa wedding aku dulu.. Entry di sini

Psst : Stress aku buat benda alah ni masa baru start buat sebab first time try & aku pulak sejenis xreti guna gam pistol jadi comot, then suami aku tolong gamkan.. Hehe

Ok. Bye