nuffnang

JANA DUIT

Persiapan menyambut bulan puasa

Assalamualaikum... Hai Semua...


2hari lepas (Ahad) weekend terakhir sebelum puasa.
So, memang keluar g beli barang2 masak dengan suami.
Sejak musim covid, jarang sekali aku join shopping barang dapur.
Biasa kalau masuk pun hanya speedmart.
Pasar basah pun lama aku tak jejak.
Serah kat Encik Suami beli segalanya.

So sempena puasa, raikan dengan g beli barang dapur sama-sama. 
Budaya ni memang aku create dengan suami.
Nak puasa, kena g beli barang dapur sama-sama.
Saje nak bagi ada moment2 indah gini. Hehehe.

Lauk barang basah & sayur2 je aku beli yg tahan maybe less than 2 weeks.
Maybe dalam 10hari, pastu kena beli lagi incase kalau habis.
Barang lain memang aku beli stok sebulan atau lebih.
Topup sekali barang mandian, barang penjagaan diri, sabun basuh...
Sampaikan ketupat mini segera untuk raya pun aku beli siap2.

Tahun ni memang macam sebelum2 ni jugak.
Nasi + Lauk + Sayur + Air kordial/buah + Buah (kalau ada)
Kuih memang taknak buat.
Tak sempat kalau keje. Sampai rumah pun dah kul 7 petang. 
Kelam kabut bersilat kat dapur.






Stok untuk maximum 2 minggu
Ada barang sedia makanan frozen memang dari Tganu hari tu.
Stok air batu pun buat siap2.
Tembikai bekukan siap2. Nak buat Jus, terus blend je. Tahan lama.

Sayur 5jenis tahan untuk 10 hari.
Stok buah untuk buah potong dan Jus.


Sekarang jadikan amalan bawak plastik beg sendiri.
Jimat 20sen.
#gengminah20senbujanglapok
Memang letak kat depan pintu siap2 lps shopping, nak masuk kereta amik.
Memang letak dalam kereta je sepanjang masa

Rindu kampung.
Rindu adik beradik.
Rindu suasana dapur.
Tahun lepas masa covid, adik bongsu sempat duduk dgn aku masa bulan puasa dalam seminggu.

Tahun 2019 MIL dan arwah FIL duduk dengan kami. 
Tahun 2020 MIL duduk dgn ipar masa bulan puasa.
Tahun 2021 ni MIL dengan kami. 

Tahun ni macamana pulak puasanya?

Menu Sahur Hari Pertama.
Bangun pukul 5 suami masak nasi goreng jer lebihan nasi putih malam tadi.
Terima kasih..
MIL makan kat bilik jer. 
Dah siap2 susu, air panas, biskut incase MIL tak larat nak puasa.
Pesan siap2 kalau kami lambat balik, minum susu dulu alas perut.
Dah agak kat jalan raya balik nanti, merangkak.. banyak kereta. Hehehe

Selamat Berpuasa Geng!

Pssst : Daun kunyit kami tanam, memang simpan untuk raya nak buat rendang. Hahaha.

Ok. Bye
XoXO

Aktiviti sebelum puasa : Berkumpul rumah abang

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sabtu pagi masa otw balik dari klinik dressing kaki MIL, abang no 2 aku call jemput datang majlis hari jadi anak bongsu dia Ereen yang ke-1 pukul 5petang. 

Sampai rumah pukul 2 petang, on ekon, g mandi dan solat terus berehat jap.
Terus cancel plan nak g UTC buat sijil kematian FIL.
Tak larat wei,, musim panas ni walaupun tak puasa.



Ereen is 1.
Sara is 8



With keluarga abg no 2

Abang sulung + Abg no 2 + Kami suami isteri
3 beradik ni kat Selangor.
Yang kat N9 memang takleh merentas negeri pun


Bila jarang2 jumpa, panjang story masing2

Dari pukul 2 petang tak tidur.
Tahan mata sebab orang ramai, rumah meriah. Memang dia taknak tido.
Sedang elok semua balik, terus pingsan tidurnya.

Musim covid ni beg kena dua.
Untuk telekung semayang memang kena sentiasa ada dalam kereta

Selamat Hari Lahir Sara dan Ereen.
Semoga menjadi yang baik.


Geng bertiga beradik ni plan nak buat majlis berbuka puasa sama2. 
Sekali pun jadi la untuk berbuka puasa sama-sama. Dapat Kumpul memeriahkan. 
Kita tengok, jadi ke tidak. Hahaha..
Sebab ada yang keje weekend.
Kang ada yang nk berbuka dengan kawan la, 
Nak berbuka dengan budak opis la.
Hehehe


Ok. Bye

Aku merentas negeri balik jenguk orang tua.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Aku nak share cerita aku rentas negeri balik Tganu jenguk orangtua aku.

Since 13 Januari 2021 PKP2.0 dikuatkuasakan.
17 Januari 2021 FIL meninggal di hospital Klang
So kami xperlu nak rentas negeri.

Aku tunggu sehingga awal Jan - Mac 2021, untuk aku balik kampung jenguk orangtua aku pulak di Terengganu.
Masuk bulan Mac aku rasa macam depress sangat.
Teringat kat parents kat kampung.
Video Call pun rasa mcm xmembantu.
Kesihatan dorang so-so je la. Ayoh aku Lelah teruk. Mok aku steady lagi, walaupun sakit lutut.
Aku nekad nak balik kampung jugak sorang-sorang.

Ni cara-cara sediakan borang rentas negeri :
1. Download borang dalam internet. Taip je "Borang Kebenaran Merentas Negeri"
2. Isi borang 2 salinan.
3. Photostat IC 2 salinan. (Kalau korang blk sekeluarga, bg la IC setiap orang)
4. Bukti alasan nak rentas negeri- Aku attach surat hospital kesihatan ayah aku, appointment ubat.
Cth : Surat Kerja (jika urusan kerja), Surat Sekolah (jika urusan tukar sekolah ke, urusan daftar sekolah ke)
5. Optional : Surat Majikan (Aku attached sebab memang aku bg surat kat majikan aku untuk aku cuti 10hari urusan jenguk/jaga orangtua uzur)
6. Optional : Surat kepada polis (Aku buat surat rasmi kepada polis untuk mintak kebenaran merentas negeri as supporting je)

So siapla 2 salinan dokumen lengkap.
1 salinan - Polis sign dan dia simpan,
1 salinan - Polis sign dan bagi kat kita semula (Digunakan untuk tunjuk kat polis masa sekatan jalan raya)

Kes aku:
 - Aku balik SORANG naik bas sahaja. So Polis tak banyak soal. Kalau balik sekeluarga memang kena soal jawab sikit la.
 - Aku call bas siap2 tanya SOP dan apa keperluan dia nak. Dia akan tengok Surat Rentas Negeri aku. So masa naik bas aku tunjuk tiket dan surat rentas negeri yang polis sign.
 - Aku dapatkan kebenaran dulu, dah lulus baru aku beli tiket. Tiket musim PKP ada je, dan senang dapat.
 - Dalam bas, SOP ketat la. Mask kena pakai setiap masa, kena scan mysejahtera, kena guna hand sanitiser tiap kali masuk bas. Bas pun xpenuh, dan duduk jauh2 setiap penumpang

 Di balai opis.
1. Sampai di pagar kena berurusan dengan pondok pos polis (scan suhu & register mysejahtera). Dia tanya tujuan & suruh scan. SORANG sahaja boleh masuk untuk setiap urusan.
2. Masuk dalam balai, scan suhu dan register mysejahtera lagi sekali.
3. Kat kaunter polis tu, lepas bagi borang, polis akan tanya sikit2 la & check dokumen. Kalau tak lengkap dia suruh datang lagi.
4. Dia akn sign benar / tidak dibenarkan.
5. Dalam 3hari sebelum merentas negeri, elok la g balai.

"Kami benarkan je kalau nak balik jaga/jenguk orangtua, tanggungjawab kat orangtua ni tak terbatas apa pun dalam dunia ni, so tolong jaga SOP, kalau boleh elak pegi majlis2 kenduri"
"Tapi semuanya bergantung pada budi bicara balai"

Tu je pesan dia.

Agaknya ramai blk kg nak jenguk orangtua kot.
Lagipun aku balik sendiri kan, siap naik bas lagi.
Nampak sangat aku berkehendak sangat nak balik jenguk orangtua aku.

Selepas amik kira segala langkah-langkah pencegahan, so balik la aku pada 13 Mac - 23 Mac 2021.
10hari yang sangat bermakna di kampung.
Alhamdulillah, Ayah aku kali ni kurang lelah.
Mungkin tak sejuk macam bulan 12 hari tu, kerap giler lelah.

Bila balik Selangor semula, ada la budak tu merah2 matanya disebalik langsir dalam bas tu.
Hahaha..
Balik sini 12 jam.
1 tengahari - 1 tengah malam
Sebab?
Bas berhenti2 amik penumpang & sekatan jalan raya yang MAHA lama dan panjang.

Till we meet again F.A.M.I.L.Y

Aku tahu bulan puasa mesti lagi ketat kebenaran nak rentas negeri, makanya aku pulang siap2 sebelum menjelma nya bulan April (Ramadan).

Psst : Aku rasa ok je kalau anak nak balik jenguk orang tua, lebih2 lagi bila orang tua dah uzur sangat. 
Balik je la sorang. Menantu & Cucu tak perlu balik takpe musim ni. Sebab nak limitkan pergerakan kan. Kalau balik ramai-ramai panjang plak langkahnya kan..
Cuma jaga SOP, pastikan sihat xde simpton2, pastu duduk je rumah xpayah jalan-jalan merata.

Ok. Bye
XoXO

Anak Sedara ke - 10

Assalamualaikum... Hai Semua...


Tiba-tiba aku berkira-kira semula.
Eh, betul ke 10?
Ke 9 je?
Eh, Ke dah 11?

Tak.. Memang betul.
Yang ke -10.
Ini anak sedara yang ke-10.

Adik aku yang kawen bulan Feb 2020 (sebelum PKP) tahun lepas.
Feb 2021, lahir baby.


Baby dah 2 bulan
Baby AZKA


Baby dah pandai nak bercakap dengan Tokki


Duduk la dalam carseat jangan nak melalak ye



Try Baju Raya katanya

Semoga membesar dengan sihat dan memudahkan orangtuanya.
Selamat menjadi Umi dan Abah untuk adik perempuan ku.

Tahun ni, bakal dapat anak sedara ke -11 plak.

Pssst : Semoga Covid cepat berakhir. Nak berkumpul semua adik beradik.

Ok. Bye
XoXO

Kenduri dan balik jenguk umah kg suami

Assalamualaikum... Hai Semua...


Sabtu lepas g Puchong attend majlis kawen kawan suami, si Uda.
Tak de nak amik gambar guna kamera sendiri.
Masuk kamera photographer je.

Esoknya attend majlis kawen anak sedara suami.
Dan balik kampung suami jenguk rumah MIL FIL.
Dah hampir 3 tahun tak balik.
So memang rumahnya ala berhantu la kalau tengok.

Aku perasan kat kampung tu, banyak rumah takde orang duduk.
Maybe sebab anak-anak semua dah kerja luar dari kampung




Rumput dah kering semuanya
Memang ada upah orang racunkan.
Pokok kelapa dulu kecik, sekarang dah besar
Sehingga menenggelamkan pokok limau kasturi


Buah-buah kelapa terbiar je
Dulu memang ada yang nak beli walaupun MIL takde kat sana.
Tapi lepas amik, takde yang bank in duit.
Akhirnya kelapa nya tersadai je.
Ni anak pokok kelapa kalau jual satu RM10 pun laku ni.. Hehehe


Nampak keringnya rumah yang dulunya meriah.
2018 last duduk sini.
Pastu memang MIL & arwah FIL duk dengan kami

Sawit je sekarang MIL makan hasil.
Boleh buat topup duit perubatan.


Selamat Pengantin Baru 
Semoga berkekalan hingga ke Jannah.
Bersabar dalam melayari bahtera rumahtangga

Ok. Bye
XOXO

Adik bongsu dapat Loan Belajar Mara

Assalamualaikum... Hai Semua...

Adik perempuan aku belajar degree guna Loan Bank Rakyat.
Loan Bank Rakyat yang kena bayar balik, tapi percent dia bergantung kepada berapa kita dapat pointer.
Lebih dari 3.75 TAK perlu bayar.

Adik lelaki bongsu dapat Degree di Johor.
Dia apply beberapa Pinjaman.
Dapat Mara. Alhamdulillah.
Mara pun ok. Kena bayar balik, tapi percent dia bergantung kepada berapa kita dapat pointer.

Dorang cuba elakkan PTPTN, sebab takut kalau tak dapat First Class, mesti kena bayar penuh. Huhuhu..
So, tak reti-reti ke nak belajar pandai - pandai wahai adik ku.

Laki aku ni ada RM15k lagi balance hutang PTPTN.
Kerja company baru tiada penolakan gaji untuk PTPTN.
So, suami aku transfer je RM300 ke akaun PTPTN.

Psst: Ringan kepala kan lepas settle satu hutang! Pengalaman aku dulu settle PTPTN aku rasa betul2 lega.

Ok. Bye
XoXO

Kad Bank lebih selamat

Hi Korang.
Sihat ke?

Sesekali muncul kat blog ni..

Aku sejak hilang kad debit Public Bank hari tu, aku lebih berhati-hati sekarang.
Dan buat lebih banyak langkah keselamatan.
Kad Public Bank done buat '0' limit paywave lepas siap kad, aku terus call customer service dia untuk buat '0' paywave.
So, untuk kad lain, aku nak buatkan '0' paywave jugak.
Kad BSN nak kena g kaunter buat kat kaunter (2x dah aku call customer service dia, memang nak kena g kaunter).
Kad CIMB Bank, aku baru buat. Call customer service dia batalkan paywave, so boleh guna pin je.

So, tinggal satu kad BSN nak kena g kaunter.
Memang selalu aku ni cuai/ kadang2 confident level tinggi sangat ingatkan kad dah selamat dalam bag.
Sso better aku cancelkan paywave/buat '0' limit untuk paywave. 
Guna pin je la.

Orang tak mudah nak guna kad kita sewenangnya kalau terjumpa.
So, sempat la kita g repot kad hilang.
Mintak jauh semua tu.

Pssst : Eh, dah nak puasa.

Ok. Bye
XOXo ~

Resepi : Kek Span Marble

Assalamualaikum... Hai Semua...


Last week Sabtu sempat try satu resepi kek span marble. Tengok barang cukup kat dapur, aku try la. Nasib baik menjadi.

Ni resepi nyerr...
🍓3 biji telur*
🍓1/2cawan gula*
🍓1sdb ovalete*
🍓1sdk esen vanilla*
🍓1/4 cawan Susu cair*
🍓11/2 sdk baking powder*
🍓3/4 cawan tepung gandum*
🍓Secubit garam*
🍓3 sdb minyak
🍓1sdb serbuk Koko (aku ganti 2 sudu kecil minuman 3 in 1 cadbury, sebab aku takde serbuk koko)
Cara2nya....
🍰Mix semua bahan bertanda*
🍰Masukkan minyak...kaup balikkan jerr..
🍰Bahagikan 2 bahagian n warnakan ikut citarasa sendiri
🍰bakar 170 c....selamat 40 minit
Kredit Resepi : sanuja nuja

Resepi gambar dari FB. Kredit Resepi : sanuja nuja

Guna Satu Loyang MR.DIY ni.
Cukup2 untuk adunan ni


Gigih aku tekapkan jaring oven semata-mata nak dapatkan corak yg glemer ni.


Tekstur ok.
Manis dia sedang-sedang.

Ni hasil aku.
Takde serbuk koko, so warna kokonya kurang menyerlah.


Aku sejenis makhluk tak reti baking.
Bila menjadi baking kali ni, mau aku laungkan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak pasal kek aku yang menjadi ni. Maafla daku ni masih mencuba-cuba baking untuk tekak sendiri. Huhuhu


Ok. Bye
XoXO

Beli Kasut khas untuk Pesakit Kencing Manis

Assalamualaikum... Hai Semua...

Sebelum ni MIL selalu melecet tapak kakinya bila walaupun duduk kat umah takde guna kaki sangat untuk berjalan-jalan (kecuali ke bilik air, dapur). Kat rumah MIL pakai selipar biasa, selipar yang kalau kena air pun takpe tak  basah. Rupanya selipar tu keras dan maybe buatkan kaki MIL cepat melecet.


So lepas g jumpa doktor macam biasa dressing kat Klinik Walia Puchong tu, doktor syor try pakai kasut khas untuk pesakit Kencing Manis.

So kami g MEDIFEET di Subang Jaya.


Kasut ni hanya RM99. 
Pilihan kasut tak banyak masa tu. So grab mana yang ada je.
Kalau nak ukur guna kaki dan buat special ikut saiz pun boleh agaknya.
Musim PKP ni, hanya suami bawak MIL gi klinik.
Aku duduk rumah je tak join dorang g MEDIFEET, so aku tak leh nak tengok2 kasut apa lagi yang dia ada.




Aug 2020
Contoh luka melecet di tapak kaki

Feb 2020
Contoh luka melecet di tapak kaki


So far luka tunjukkan perkembangan positif, harap cepat settle urusan luka kaki ni. 

Psst : Hari ni 17hb, genap sebulan arwah FIL di sana. Semoga Allah memelihara dan memudahkan urusan FIL di sana. Doakan al fatihah untuk arwah bapak suami saya ini.

Ok. Bye
XOXO

8 YEARS HANNIBERSERY

Assalamualaikum... Hai Semua...


10 FEB lapan tahun lepas akad nikah.
So today is 8years anniversary.




Sebelum g bekerrja

Kek suami tempah dari ex-officemate dia



Makan Malam Tapau dari William Corner PJ

Antara Menu di William Corner

Antara Menu2 nya



MeeLidi Daging Wagyu RM45 (Year 2021) Photo from Google

Rib set Nasi Goreng (RM60) Photo from Google


Sambutan ala kadar kat rumah sendiri. Walaupun dah boleh makan ber"2" di 1 meja, tapi kami tapau je sebab mak mentua sorang kat rumah.

Semoga Allah sentiasa memberkati rumah tangga ni selalu.
"Terima Kasih Selalu Ada"

Ok. Bye
XoXO