nuffnang

JANA DUIT

Selangor banjir.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Jumaat 17 DEC hujan je memanjang sehari suntuk. Kejap lebat, kejap slow. Tapi seharian hujan turun je..
Sedangkan khamis tu pun hujan hampir satu hari.
Oleh kerana jumaat aku tak keje, so aku memang lega sangat sebab tak perlu redah hujan.
Suami pulak pegi keje naik moto sebab mudah nak g site. 

Sabtu start banjir merata-rata tempat. Dan heboh sana sini pasal banjir.
Oleh kerana aku duduk Kapar, dan sini bukanlah tempat yang ada penempatan perancangan yang teratur, aku rasa memang tinggi risiko untuk banjir.

2malam aku tido tak lena, tengah2 malam bangun sejam sekali intai longkang depan dan belakang rumah takut air melimpah. Sebab 2 hari dah hujan.
Al maklumla kami rumah setingkat aje. Kalau banjir, memang takde tempat nak alih perabot.
Terus teringat dokumen2 penting kat mana, nak bawak lari ape je kalau banjir

Sources : Di sini
Banjir di Meru, Klang

Sabtu pagi tu, suami dan MIL bersiap nak g Puchong untuk cuci kaki (dressing kencing manis), tapi jiran india tegur dan bagitahu banyak jalan tutup. Hatta dia sendiri pun terkandas, tinggal kereta di tepi jalan di Meru. So, kami tak jadi keluar.

Rupanya Allah pelihara, rupanya ramai yang stranded tak boleh balik rumah lepas kerja sabtu tu.
Andaikata suami dan MIL keluar, maunya depa kena bermalam di pusat banjir kat mana2/bermalam dalam kereta tepi jalan.

Banyak rumah kawan2, kenalan, budak opis, sedara yang kena banjir. 

Isnin aku dan suami cuti sebab takde laluan keluar. Kami tak berani nak redah banjir takut rosak kereta. 
Isnin aku keluar tengok jalan mana yang boleh lalu.. 
Selasa selepas 2 hari tak hujan, aku dan suami baru masuk opis.

Meru dah biasa banjir kalau hari biasa, walaupun kami biasa redah banjir g keje. Tapi kali ni teruk, sampai takut nak lalu.

Semoga kuat semangat dan dipermudahkan urusan semua yang terlibat dengan banjir.
Semoga baik2 semua nya..
Terima kasih kat geng2 yang tak putus2 tanya keadaan aku kat sini.

Ok. Bye
XoXO

Try Celup Tepung di MYE Warung, Jeram Kuala Selangor

Assalamualaikum... Hai Semua...


Aku ada nampak orang share kedai celup tepung di Jeram.
Oleh kerana dekat dekat rumah aku (dalam 20minit), so aku try la pekena celup tepung menu kat sini. Takde plan nak ke sana pun. dalam kereta baru decide nak try ke sini.
Gigih ikut waze, lalu jalan yang belum turap, berbatu2.. 
Otw balik, memang aku lalu jalan lain, keluar kat simpang port2 ikan bakar jeram.

Kedai Makan MyeWarung

  • Nama : MYE Warung (Celup Celup Tepung)
  • Alamat : 474, Jalan Parit Omar, Kg Bukit Kuching Tengah, 45800 Jeram, Selangor.
  • Peta Lokasi : https://maps.google.com/maps?ll=3.259239,101.357032&z=14&t=m&hl=en&gl=MY&mapclient=embed&cid=1035523398067812061

kedai viral memang beratur jugak orang.
Tapiiiii,, sekejap je pun beraturnya. Sebab kena order kat depan




Antara menu yang aku search ada kat google


View kedai



banyak seat dan cepat dorang serve



Makan berdua memang kenyang



Udang celup tepung

Suami makan soto. Ada biasa dan special. Yang special hanyalah beza saiz mangkuk katanya. Aku opkos la order sotong, udang dan keropok celup tepung.

Air dorang sediakan 3jenis je masa aku pergi (Teh O ais, limau ais & sunquic) Air panas takde. Memang dorang nak cepat, memang mudah.

Sedap?
Sedap... Puas hati makan. Sebab harga pun takde la mahal sangat. Berpatutan.

Tapi memang serve dorang laju la walaupun masa tu aku g weekend (school holiday baru start)

Boleh la buat lepas kempunan teringin kat makan celup tepung kat Tganu.
Tunggu suami cuti baru nak balik Terengganu insyaAllah.

Note : Ada photo from google.

Ok. Bye
XoXo

Besday Hubby dan makan-makan je

Assalamualaikum... Hai Semua...


26 NOV setiap tahun.
Happy Besday Encik Suami..
Aktiviti tetap sama.
Makan-makan. 
Nak lagi sedap makan kek depan TV layan neflix.

Malam besday suami ajak tengok wayang cite James Bond di Setia City Mall.




Esoknya jalan2 cari makan.
Ke Port baru "LAPAR BETUL.CO" di Meru.
Aku suka kedai macam ni sebab banyak pilihan









Menu masa hari pertama pergi (siang)

Menu masa hari kedua pergi (malam)
Malam time sabtu ahad beratur ramai orang.
Mujur kami pergi lepas magrib. So dapat meja.

Untuk sambutan sendiri
Aku beli kek balik makan kat rumah dalam bilik sambil tengok Neflix.


28 NOV 2021
Kawan sekolah Encik Suami ajak makan..
Aku hulur duit kat suami, katanya kawan dia nak belanja sempena besday.
Boleh pulak dia arrange order kek & lagu besday dari staff kedai.
Encik Suami dah tentu segan.. hahaha..
Both of us memang jenis besday je sambut senyap2 kat rumah berdua. hehe
Melepak di Kedai One Serambi Cafe, Bukit Jelutong
(InsyaAllah, next time kami nak belanja dorang plak)


Lawaknya, masa staff kedai dtg bawak kek dan nyanyi suami aku bangun sebab mak dia call. Dia keluar kedai utk jawab call mak.so xjadi nk surprisekan dia. Kelam kabut tiup lilin matikan api dan buat surprise semula lepas suami aku masuk kedai. Apa lagi, kali kedua tu, memang satu kedai la nyanyi. Suami tak perasan pun masa dia bangun jawab call, org kedai datang ke meja kami siap nyanyi lagu. Bila balik rumah, aku ceritakan dia terkejut. 

Laaa.. Yeke.?? Tanya dia. 



Lamb Burger



Fizzy Mango & Long Black Hot


Spagheti Seafood



Kek comel dak besday

Photo kenangan


Tahun ni tak tahu nak beli apa.
Beli dompet je.

E.P.I  B.E.S.D.A.Y

Ok.Bye
XoXO

Abang dan mak sembuh dari covid.

Assalamualaikum... Hai Semua...


11.11.2021 Khamis

Dua hari sebelum tu, sorang kawan abang aku datang ke kedai abang aku. Lepas datang tu, baru tahu kawan dia tu disahkan positif covid lepas tu isteri dia meninggal akibat covid tu. So, apa lagi lepas tahu kes tu terus la kami buat test sebab time tu Mak dan abang aku start demam & sakit tekak. 

Makanya malam tu semua dalam rumah buat covid test (guna yang cucuk hidung).
Ada 4 orang kat kampung masa tu. (nasib baik masa tu takde anak lain yang balik kampung)
Hasilnya Mak dan abang POSITIF.
Double Line abang aku terang.
Double Line mak aku samar-samar (positif dahni)
Adik perempuan dan ayoh NEGETIF.

Masa tahu keputusan abang POSITIF, memang semua mengucap Allah.. Allah.. sebab takut dan risau pikirkan golongan berisiko ayoh dan mak. (Dalam group wasap family, masing2 dah risau)



Keputusan abang POSITIF

Adik dan ayoh NEGETIF

Keputusan mak (tengah2) blur2 double link (tapi dikira POSITIF) 


Mak dan abang kuarantin dalam bilik masing2. Sorang kat bilik bawah, sorang kat bilik belakang di atas rumah.
Mujur bilik air kami ada 3 dalam rumah. 
So, guna bilik air berasingan.
Adik perempuan duduk bilik dia. dan ayoh aku memang terbaring kat ruang tamu dah depan TV.
Semua pakai mask masing2 sebab risau udara. Adik urus masak dan order barang dari kawan2.
Mujur ada kawan2 yang datang hantar barang nak beli itu ini.

Semua ahli keluarga dah risau. Memang group whatssap memanjang je berbunyi2. Register keputusan positif ni dalam mysejahtera, kemudian esok g Klinik Kesihatan.



12.11.2021
Buat swab test RTK di klinik kesihatan yang handle kes covid di negeri masing2. Memang semua persiapan memang kami siapkan dulu. Swab Test kit, oximeter memang dah kami dah standby siap2 kat rumah sebelum ni. Cuma kirim ubat (tambahan) kat kawan adik mari hantar kat rumah. Setiap 2 hari adik perempuan dan ayoh yang negetif tu amik test sebab nak pastikan keputusan sentiasa negetif.



Menunggu giliran swab test di Klinik Kesihatan

Ubatan tambahan yang beli untuk pesakit covid

Bacaan oksigen di ambil setiap hari.


14.11.2021
Klinik call nak bawak Mak dan abang ke Pusat kuarantin Gong Badak. Keputusan SWAB Positif.

Klinik : Hello.. Ini Puan XXXXXX ke?
Mak : Ye saya..
Klinik : Mokcik tahu dok, mokcik positif ni.. Kekgi orang mari amik g pusat kuarantin. Mokcik siap2 la ye.. Jangan risau.. InsyaAllah semua ok. (lembut dan cuma nak kendurkan keadaan nak bagitahu berita keputusan positif ni)
Mak : Mokcik tahu dohhh... Dakpe la.. boleh je mari amik mokcik dumoh ni..


Kelengkapan mak untuk ke pusat

Katil mak

Keadaan selesa kat sana.

Ambulans tunggu tepi jalan. So, mak dan abang jalan kaki sedikit keluar ke jalan besar. Sebelum pergi, mak video call dengan ayah mintak maaf semua. Sayu dan sedih bila ayoh aku nangis esak2. Umur lebih 70tahun memang 100% harap kat bini.. Berjauhan gini memang sedih hor.. Yang ke hospital/pusat.. Pergi bernyawa, balik belum tentu bernyawa. Aku rasa kalau anak2 risau 100%, ayoh aku risau 300% sebab bini segalanya bagi dia (biar pun sokmo gaduh2 laki bini.hehe). Sebab ayoh aku sakit lelah sekarang, memang 100% bergantung kat jagaan bini. apa2 nak bini..apa2 nk bini.. Adik aku sendu gila kat rumah tu tengok situasi tu.

Alhamdulillah. selesa kat Pusat Kuarantin.
JKKK ada hantar bantuan.
Kawan adik aku pun ada hantar bantuan.
Kawan dia tolong beli lauk setiap hari sejak mak masuk pusat kuarantin, adik aku tak masak sbb berdua je makan. Tak padan nak masak sebab masing2 makan sedikit aje.

Bantuan JKK

Video Call dengan cucu

Kerap video call tanya khabor semua.

Alhamdulillah, demam tak teruk Sekejap aje abang dan mak demam, takde deria rasa.. Lepas tu sembuh.. Keadaan ok. Terkawal. oksigen pun ok. . 

17.11.2021

Adik lelaki aku datang buat sanitise seluruh rumah kami. Memang dia ada amik part time sanitise rumah orang. So,dia datang sanitise umah kami. Tq semua adik beradik yang amik part.




22.11.2021

2 petang mak dan abang boleh keluar. Okisgen dalam badan sekitar 98-99. kencing manis dan darah tinggi mak terkawal. Kata abang, ramai lelaki terkandas kat bacaan darah tinggi yang tak ok, so takleh keluar. Doktor suruh rehat dulu.

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Semua selamat.



Tunggu orang datang pick up

Jumpa dan banyak ceritanya


Takut. Rupanya kena kat family.
Kalau ikutkan tarikh tu sepatutnya aku balik ke Tganu, tapi Allah plankan aku balik awal sebab tumpang kakak ipar. 

Semoga terpelihara kita semua dari virus covid 19 ni..

Psst : Walaupun bebas covid dah, tapi kesihatan mereka takla serupa sebelum ni. Skrg mudah mengah2, sengal2, tubuh lesu. Take time jugak 3bulan untuk post covid kan.

Ok. Bye
XoXO

Ride to Genting Highland & shopping kasut dan phone baru

Assalamualaikum... Hai Semua...


Last 2 week suami dan kawan dia bertukar moto.
Ko pakai moto aku.
Aku pakai moto ko.
Kawan suami syorkan kami try ride bawak moto dia.
So, kami proceed ride g Genting Highland aje berdua.
Klang - Genting Highland

10am gerak dari rumah.
Bawak moto santai2 aje. Memang aku pesan siap2 jangan bawak laju2 walaupun moto besar. 
Tak power laĆ  kan.. Moto besar bawak slow.. 

11.00 am singgah makan kat Sri Gombak. Kedai makan yang banyak jenis lauk. Rambang mata nak pilih.
Lepas makan, naik ke Genting. Rupanya dorang tak beroperasi lagi.
Indoor and outdoor theme park semua tutup.
Outdoor kalau ada yang bukak pun, hanya untuk staff trial session.
Staff main sebagai praktis guna sebelum buka kat umum.










Lepas tu turun singgah GPO (Genting Premium Outlet).
Konon nak cari kasut suami sebab sebelum ni g outlet Clarks kat One Utama dan Setia Alam, takde size suami. Eh. eh sampai Clarks GPO ni, kasut suami takde yang berkenang.
Kalau ada yang berkenang dihati, size plak takde.
Rupanya isteri tershopping kasut untuk kerja.
Singgah tak singgah saja. Ada la habuan kasut sepasang. Aku suka giler masuk Clarks kat sini sebab banyak kasut perempuan.

Jauh2 pegi makan kat burger king aje.
Tempat lain kat GPO beratur ramai orang tunggu meja.






Lepas diskaun RM199.
Beberapa tahun baru beli sekali kasut kerja.
2pasang kasut sandal aku yang lama aku buang sebab buruk/koyak2.
Aku bukan jenis selalu kerap beli sandal. Dah 2tahun kot aku tak shopping sandal.
Jenis aku, beli kasut baru, kasut lama kena buang/kasi orang.
Sebab nak muatkan space simpan dalam rak kasut.

Otw balik Klang, singgah Starling Mall.
Cari phone baru
Cari phone yang RM2ribu saja.
Kalau ikut napsuuuuuu kuda ni memang nak beli Samsung Flip atau Samsung Z fold.
Tapi harga cecah RM5-7K, memang batalkan aje niat.

Kenapa beli phone baru?
Sebab Note4 aku yang dah 6tahun pakai ni dah macam tak support 3G.
Call takde dengar suara orang. Kadang2 phone takde line. orang call tak dapat.
Storage kecik dah tak muat, kena buang byk dokumen/gambar2 dlm wassap.
Lebih2 lagi kalau kena delete dokumen/photo urusan kerja, sangat susah nak refer.
Lama suami suruh beli. makanya kali ni beli la.




HONOR 50.
So pakai la sampai 10tahun plak. Takde nya nak tukar2 selalu. Sebab tu pakai duit, bukan pakai ailiorrrr.

Penat rupanya ride naik moto walaupun bukan jauh sangat.
Memang bukan bakat aku nak duk bertenggek belakang suami g ride2 pusing Malaysia ni.
Walaupun dulu angan macam2, bila dah g ride ke Genting pun dah sakit2 tubuh.
Dan harap cepat sampai rumah sebab dah penat duk atas moto. hahaha



Ok.Bye
Xoxo