nuffnang

JANA DUIT

Besday Hubby dan makan-makan je

Assalamualaikum... Hai Semua...


26 NOV setiap tahun.
Happy Besday Encik Suami..
Aktiviti tetap sama.
Makan-makan. 
Nak lagi sedap makan kek depan TV layan neflix.

Malam besday suami ajak tengok wayang cite James Bond di Setia City Mall.




Esoknya jalan2 cari makan.
Ke Port baru "LAPAR BETUL.CO" di Meru.
Aku suka kedai macam ni sebab banyak pilihan









Menu masa hari pertama pergi (siang)

Menu masa hari kedua pergi (malam)
Malam time sabtu ahad beratur ramai orang.
Mujur kami pergi lepas magrib. So dapat meja.

Untuk sambutan sendiri
Aku beli kek balik makan kat rumah dalam bilik sambil tengok Neflix.


28 NOV 2021
Kawan sekolah Encik Suami ajak makan..
Aku hulur duit kat suami, katanya kawan dia nak belanja sempena besday.
Boleh pulak dia arrange order kek & lagu besday dari staff kedai.
Encik Suami dah tentu segan.. hahaha..
Both of us memang jenis besday je sambut senyap2 kat rumah berdua. hehe
Melepak di Kedai One Serambi Cafe, Bukit Jelutong
(InsyaAllah, next time kami nak belanja dorang plak)


Lawaknya, masa staff kedai dtg bawak kek dan nyanyi suami aku bangun sebab mak dia call. Dia keluar kedai utk jawab call mak.so xjadi nk surprisekan dia. Kelam kabut tiup lilin matikan api dan buat surprise semula lepas suami aku masuk kedai. Apa lagi, kali kedua tu, memang satu kedai la nyanyi. Suami tak perasan pun masa dia bangun jawab call, org kedai datang ke meja kami siap nyanyi lagu. Bila balik rumah, aku ceritakan dia terkejut. 

Laaa.. Yeke.?? Tanya dia. 



Lamb Burger



Fizzy Mango & Long Black Hot


Spagheti Seafood



Kek comel dak besday

Photo kenangan


Tahun ni tak tahu nak beli apa.
Beli dompet je.

E.P.I  B.E.S.D.A.Y

Ok.Bye
XoXO

Abang dan mak sembuh dari covid.

Assalamualaikum... Hai Semua...


11.11.2021 Khamis

Dua hari sebelum tu, sorang kawan abang aku datang ke kedai abang aku. Lepas datang tu, baru tahu kawan dia tu disahkan positif covid lepas tu isteri dia meninggal akibat covid tu. So, apa lagi lepas tahu kes tu terus la kami buat test sebab time tu Mak dan abang aku start demam & sakit tekak. 

Makanya malam tu semua dalam rumah buat covid test (guna yang cucuk hidung).
Ada 4 orang kat kampung masa tu. (nasib baik masa tu takde anak lain yang balik kampung)
Hasilnya Mak dan abang POSITIF.
Double Line abang aku terang.
Double Line mak aku samar-samar (positif dahni)
Adik perempuan dan ayoh NEGETIF.

Masa tahu keputusan abang POSITIF, memang semua mengucap Allah.. Allah.. sebab takut dan risau pikirkan golongan berisiko ayoh dan mak. (Dalam group wasap family, masing2 dah risau)



Keputusan abang POSITIF

Adik dan ayoh NEGETIF

Keputusan mak (tengah2) blur2 double link (tapi dikira POSITIF) 


Mak dan abang kuarantin dalam bilik masing2. Sorang kat bilik bawah, sorang kat bilik belakang di atas rumah.
Mujur bilik air kami ada 3 dalam rumah. 
So, guna bilik air berasingan.
Adik perempuan duduk bilik dia. dan ayoh aku memang terbaring kat ruang tamu dah depan TV.
Semua pakai mask masing2 sebab risau udara. Adik urus masak dan order barang dari kawan2.
Mujur ada kawan2 yang datang hantar barang nak beli itu ini.

Semua ahli keluarga dah risau. Memang group whatssap memanjang je berbunyi2. Register keputusan positif ni dalam mysejahtera, kemudian esok g Klinik Kesihatan.



12.11.2021
Buat swab test RTK di klinik kesihatan yang handle kes covid di negeri masing2. Memang semua persiapan memang kami siapkan dulu. Swab Test kit, oximeter memang dah kami dah standby siap2 kat rumah sebelum ni. Cuma kirim ubat (tambahan) kat kawan adik mari hantar kat rumah. Setiap 2 hari adik perempuan dan ayoh yang negetif tu amik test sebab nak pastikan keputusan sentiasa negetif.



Menunggu giliran swab test di Klinik Kesihatan

Ubatan tambahan yang beli untuk pesakit covid

Bacaan oksigen di ambil setiap hari.


14.11.2021
Klinik call nak bawak Mak dan abang ke Pusat kuarantin Gong Badak. Keputusan SWAB Positif.

Klinik : Hello.. Ini Puan XXXXXX ke?
Mak : Ye saya..
Klinik : Mokcik tahu dok, mokcik positif ni.. Kekgi orang mari amik g pusat kuarantin. Mokcik siap2 la ye.. Jangan risau.. InsyaAllah semua ok. (lembut dan cuma nak kendurkan keadaan nak bagitahu berita keputusan positif ni)
Mak : Mokcik tahu dohhh... Dakpe la.. boleh je mari amik mokcik dumoh ni..


Kelengkapan mak untuk ke pusat

Katil mak

Keadaan selesa kat sana.

Ambulans tunggu tepi jalan. So, mak dan abang jalan kaki sedikit keluar ke jalan besar. Sebelum pergi, mak video call dengan ayah mintak maaf semua. Sayu dan sedih bila ayoh aku nangis esak2. Umur lebih 70tahun memang 100% harap kat bini.. Berjauhan gini memang sedih hor.. Yang ke hospital/pusat.. Pergi bernyawa, balik belum tentu bernyawa. Aku rasa kalau anak2 risau 100%, ayoh aku risau 300% sebab bini segalanya bagi dia (biar pun sokmo gaduh2 laki bini.hehe). Sebab ayoh aku sakit lelah sekarang, memang 100% bergantung kat jagaan bini. apa2 nak bini..apa2 nk bini.. Adik aku sendu gila kat rumah tu tengok situasi tu.

Alhamdulillah. selesa kat Pusat Kuarantin.
JKKK ada hantar bantuan.
Kawan adik aku pun ada hantar bantuan.
Kawan dia tolong beli lauk setiap hari sejak mak masuk pusat kuarantin, adik aku tak masak sbb berdua je makan. Tak padan nak masak sebab masing2 makan sedikit aje.

Bantuan JKK

Video Call dengan cucu

Kerap video call tanya khabor semua.

Alhamdulillah, demam tak teruk Sekejap aje abang dan mak demam, takde deria rasa.. Lepas tu sembuh.. Keadaan ok. Terkawal. oksigen pun ok. . 

17.11.2021

Adik lelaki aku datang buat sanitise seluruh rumah kami. Memang dia ada amik part time sanitise rumah orang. So,dia datang sanitise umah kami. Tq semua adik beradik yang amik part.




22.11.2021

2 petang mak dan abang boleh keluar. Okisgen dalam badan sekitar 98-99. kencing manis dan darah tinggi mak terkawal. Kata abang, ramai lelaki terkandas kat bacaan darah tinggi yang tak ok, so takleh keluar. Doktor suruh rehat dulu.

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Semua selamat.



Tunggu orang datang pick up

Jumpa dan banyak ceritanya


Takut. Rupanya kena kat family.
Kalau ikutkan tarikh tu sepatutnya aku balik ke Tganu, tapi Allah plankan aku balik awal sebab tumpang kakak ipar. 

Semoga terpelihara kita semua dari virus covid 19 ni..

Psst : Walaupun bebas covid dah, tapi kesihatan mereka takla serupa sebelum ni. Skrg mudah mengah2, sengal2, tubuh lesu. Take time jugak 3bulan untuk post covid kan.

Ok. Bye
XoXO

Ride to Genting Highland & shopping kasut dan phone baru

Assalamualaikum... Hai Semua...


Last 2 week suami dan kawan dia bertukar moto.
Ko pakai moto aku.
Aku pakai moto ko.
Kawan suami syorkan kami try ride bawak moto dia.
So, kami proceed ride g Genting Highland aje berdua.
Klang - Genting Highland

10am gerak dari rumah.
Bawak moto santai2 aje. Memang aku pesan siap2 jangan bawak laju2 walaupun moto besar. 
Tak power laĆ  kan.. Moto besar bawak slow.. 

11.00 am singgah makan kat Sri Gombak. Kedai makan yang banyak jenis lauk. Rambang mata nak pilih.
Lepas makan, naik ke Genting. Rupanya dorang tak beroperasi lagi.
Indoor and outdoor theme park semua tutup.
Outdoor kalau ada yang bukak pun, hanya untuk staff trial session.
Staff main sebagai praktis guna sebelum buka kat umum.










Lepas tu turun singgah GPO (Genting Premium Outlet).
Konon nak cari kasut suami sebab sebelum ni g outlet Clarks kat One Utama dan Setia Alam, takde size suami. Eh. eh sampai Clarks GPO ni, kasut suami takde yang berkenang.
Kalau ada yang berkenang dihati, size plak takde.
Rupanya isteri tershopping kasut untuk kerja.
Singgah tak singgah saja. Ada la habuan kasut sepasang. Aku suka giler masuk Clarks kat sini sebab banyak kasut perempuan.

Jauh2 pegi makan kat burger king aje.
Tempat lain kat GPO beratur ramai orang tunggu meja.






Lepas diskaun RM199.
Beberapa tahun baru beli sekali kasut kerja.
2pasang kasut sandal aku yang lama aku buang sebab buruk/koyak2.
Aku bukan jenis selalu kerap beli sandal. Dah 2tahun kot aku tak shopping sandal.
Jenis aku, beli kasut baru, kasut lama kena buang/kasi orang.
Sebab nak muatkan space simpan dalam rak kasut.

Otw balik Klang, singgah Starling Mall.
Cari phone baru
Cari phone yang RM2ribu saja.
Kalau ikut napsuuuuuu kuda ni memang nak beli Samsung Flip atau Samsung Z fold.
Tapi harga cecah RM5-7K, memang batalkan aje niat.

Kenapa beli phone baru?
Sebab Note4 aku yang dah 6tahun pakai ni dah macam tak support 3G.
Call takde dengar suara orang. Kadang2 phone takde line. orang call tak dapat.
Storage kecik dah tak muat, kena buang byk dokumen/gambar2 dlm wassap.
Lebih2 lagi kalau kena delete dokumen/photo urusan kerja, sangat susah nak refer.
Lama suami suruh beli. makanya kali ni beli la.




HONOR 50.
So pakai la sampai 10tahun plak. Takde nya nak tukar2 selalu. Sebab tu pakai duit, bukan pakai ailiorrrr.

Penat rupanya ride naik moto walaupun bukan jauh sangat.
Memang bukan bakat aku nak duk bertenggek belakang suami g ride2 pusing Malaysia ni.
Walaupun dulu angan macam2, bila dah g ride ke Genting pun dah sakit2 tubuh.
Dan harap cepat sampai rumah sebab dah penat duk atas moto. hahaha



Ok.Bye
Xoxo

Pembedahan Bisul di Columbia Asia

Assalamualaikum... Hai Semua...


Ketika aku balik kampung di Terengganu. suami update dia ada timbul bisul semula di tempat sama.
Tahun 2021 ni dah 2kali bisul timbul di lokasi yang sama (di punggung).

Tak pernah kena sebelum ni.
Masa kali pertama kena, suami just g klinik biasa.
Doktor picit keluarkan nanah. Pastu next appointment suami tak pergi sebab bisul dah kecut sendiri dengan makan ubat. Mungkin akarnya masih ada, so bisul muncul semula.

Kali ke-2 bisul ni suami dah tak tahan nak g klinik biasa.
So, suami proceed g Hospital Columbia.
Terus doktor proceed suruh operate.

Suami setuju dengan harapan bisul takde timbul lagi.
Takut bukan kepalang ye...

Ketika dia masuk wad, aku di Terengganu. Oleh kerana PKP ni tak boleh teman kat wad/melawat, so suami cakap aku habiskan je cuti kat kampung dan pulang ikut tarikh tiket flight yang dah ditempah.


RABU, 27 OCT 2021
Suami g hospital 9.00 am. Operate start pukul 3.00pm.
Tukar pakaian OT, masuk ubat bius kat tangan (tidurkan) sebelum cucuk tulang belakang.
Sedar selepas operate sekitar 6.00pm
Luka sepanjang 2cm (luka tak dijahit)
Sakit sedikit kat tempat luka lepas sedar 6.00pm tu. Pastu tido - tido semula macam tu.
Sedar sepenuhnya 10malam. Tempat luka terasa sakit (start makan ubat tahan sakit)
Ditempatkan di wad 4 orang sebelum pindah masuk wad 2 orang.

KHAMIS, 28 OCT 2021
Cuci. Sakit sangat. Tanpa bius.

JUMAAT 29 OCT 2021
Cuci. Kurang sakit berbanding semalam. Di cucuk ubat untuk kurangkan sakit, tapi terasa sakit cuma kurang.

SABTU 30 OCT 2021
9.00 am - Pakai baju bedah untuk masuk bilik bedah semula untuk proses jahit luka. (jahitan akan kena buka semula). 
Masukkan ubat kat tangan, pengsankan then cucuk belakang. Tengah jahit tu, suami terjaga. Suami dijahit ketika sedar cuma tak rasa sakit la sebab kena bius separuh badan kan.
3.00 pm - baru ubat kebas hilang.
8.00 pm - Suami boleh discharge.
Aku balik dari Tganu naik flight pukul 6.00ptg. Sampai kul 7 mlm, abang aku jemput aku dan bawak aku ke hospital. Aku amik kereta dan drive suami balik rumah.

AHAD 31 OCT 2021
Berehat aje kat rumah. Berpantang tak makan telur dan seafood saja. Banyakkan sayur dan elak makan daging.

ISNIN 1 NOV 2021
Follow up dengan doktor. Doktor check luka.

SELASA - AHAD 7 NOV 2021
Berehat kat rumah

ISNIN 8 NOV 2021
Buka jahitan. Buka jahitan takde bius. tarik benang macam tu ada. Suami aku kata ngilu dan sakit sikit je. Tak sakit sangat pun. Dapat sambung MC seminggu lagi.

Kos : Sekitar RM14 ribu insurance cover.
Mujurla ada insurance. Berguna ketika perlu.
Sekitar RM500 kena tanggung sendiri (covid test & suppliment fiber). 
Semoga cepat sihat cik suami.






Kami ke Columbia Klang (Bukit Raja/next to Setia Alam)


Covid Test RM290 insurance tak tanggung

Kaunter pendaftaran wad & klinik harian.

Duduk wad 4 orang sebilik sebelum dipindahkan ke wad 2 orang sebilik


Katil pesakit

Antara menu breakfast

Menu makan




Semoga cepat sihat

Psst : As reference kepada reader2 yang datang blog cari info pasal pembedahan "bisul" ni.


Ok. Bye
XoXO

Settlekan urusan sijil kematian FIL.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Terlewat kami settlekan urusan sijil kematian FIL (father in law).

FIL meninggal 17 Jan 2021, oleh kerana PKP kami mampu ke JPN pada 10 Nov 2021.
Tu pun selepas beberapa kali walk in (sebab ramai orang dan diminta datang semula)
Esoknya datang awal 8.30am, terus boleh masuk ke opis JPN Klang.
Tu pun kena Q lebih kurang 10 orang baru dapat turn kami.

Cuti half day siapkan urusan ni.
Urusan bank tak sure banyak ke tak yang nak kena urusan.
Rasanya hanya Bank BSN sahaja sebab duit Bantuan Sara Hidup (BSH) masuk akaun BSN.
Maybe kena buat akaun baru untuk BSH MIL (mother in law) lepas ni.

Alhamdulillah. Walaupun agak lewat buat sijil, tapi takde dikenakan penalti bayaran apa2.
Just bawak IC original si mati, surat kematian yang dapat dari klinik, fotostat IC orang yang g JPN uruskan ni, fotostat IC si mati.





Urmm.. Suami telepon beberapa rakan yang kematian orangtua masa PKP, tanyakan prosedur buat sijil kematian. Ada yang buat online, ada yang ke JPN masa dah boleh walk in. Ada antaranya kematian sebab covid. Al fatihah untuk semua. 


Ok. Bye
XoXO