nuffnang

JANA DUIT

Aktiviti pada cuti maulidur rasul

Assalamualaikum... Hai Semua...


Isnin cuti maulidur rasul.

Suami aku melepak malam tu dengan kawan-kawan di PJ.
Baliknya pukul 4.30 pagi.
So, pagi tu niat aku nak g melawat kubur bapak mentua cancel sebab suami tak cukup tidur katanya. Kakak suami datang singgah ke rumah sebelum dorang balik ke Perak (Dorang datang ke Selangor sebab ada kenduri nikah anak saudara kami). Dah singgah sembang-sembang lepas makan, depa pakat nak g rumah sepupu di Puncak Alam. Sepupu suami sebelah arwah bapak. Sebelum tu dia pelawa ke rumahnya lepas jumpa di kenduri, tapi kami tak sempat pergi. So, kami pergi la hari Isnin tu. Gi kenal rumah dan nak sembang lebih lama sebab dorang lama tak jumpa. Ni kali pertama aku jumpa mereka.

Lepas lama bersembang.....
"Haa.. jom la.. Dah boleh slow gerak balik pulak" Biras lelaki aku ajak balik..

Pastu geng perempuan.
Bergambar depan muka pintu.
Bergambar depan pagar.
Sembang masa pakai kasut.
Sembang kat gate.
Sembang kat kereta.
Sorang dah duduk dalam kereta, sembang lagi..



Kak Tijah & Suami
Sepupu suami (sebelah keluarga bapak mentua)


Sessi sembang kat kereta pulak.
Depa cakap jawa, aku tak faham sepenuhnya..
Dengar aje la..huhuhu


Makna kata.. selagi geng perempuan tak habis sembang, geng lelaki kena la sembang jugak kat kereta.. hahaha.



Ok. Bye
XoXO

Majlis persandingan anak saudara suami

Assalamualaikum... Hai Semua...


Jumaat nikah.
So, sabtu dorang sanding di dewan kat Puncak Alam.

Bila tinggal dengan orang tua, kedatangan kita ke majlis kawen memang di tunggu-tunggu. Anak-anak sedara nak jumpa mak mentua aku ni.

Pagi Sabtu 
Suami bawak mak ke klinik untuk dressing kaki. Sementara aku dan Kak Silah (sepupu suami) kat rumah buat aktiviti pindahkan pokok yang amik semalam ke pasu. Pukul 12 tengahari bersiap dan pergi ke kenduri. Biras dah cakap tema 'Putih'. So, kami pakai baju putih. Aku ni pendek, kain aku sampai 3kali lipat kat pinggang. Hahaha...

Mak mentua seronok sebab ramai jumpa sedara nya. Lama tak jumpa kan lebih2 lagi lepas PKP. Ramai yang dah takde.
Aku ape lagi. Lepas makan, makan, lepas makan, makan lagi sambil menunggu dorang sembang. 
Pukul 3petang gerak ke Sentul, hantar Kak Silah ke rumah anaknya.



Rutin setiap minggu. Ke klinik cuci kaki luka kencing manis mak mentua


Bersiap ke kenduri


Keluarga kakak ipar  & ibu bapa pengantin (abang ipar & biras)


Bergambar dengan pengantin perempuan
Kak Ita, Kak Silah, Kak Ros & Paman Jamil


Bergambar sebelum pulang



Paman Jamil (bongsu) & Paman Jamingan
Adik beradik mak mentua


Dengan adik buah & sepupu suami (Abang Ehsan suami isteri & Kak Tijah)
Sepupu suami (sebelah bapak mentua)



Anak buah suami & biras (keluarga suami)



Keluarga abang ipar


Pengantin & sepupu perempuan


Kami suami isteri tak ketinggalan bergambar dengan pengantin
Kalau susun macam ni memang jadi tangga la ..hahaha


Bersama sepupu Iwan & isteri serta Kak Silah



Sebelum balik, antara yang menghantar mak mentua ke kereta.
Shima (pangkat anak sepupu suami), Kak Ita & Kak Ros (sepupu suami) & Paman Jamingan (bapak saudara paling bongsu)



Thank You Kak Silah sudi teman mak seminggu spend masa dengan mak mentua ai. Masak kat rumah, dengar mak berceloteh, bagi nasihat..Semua la.. 

Psst : Selamat Pengantin baru Angah & pasangan.
Semoga rumah tangga berbahagia hingga ke syurga. 


Ok. Bye
XoXO

Aktiviti jumaat lepas (majlis nikah anak sedara suami & hantar sepupu ke Sekinchan.

Assalamualaikum... Hai Semua...


Nikah anak saudara suami & hantar sepupu ke Sekinchan.

Wah. Tajuk bukan main panjang!

Jumaat 7 Oct 2022

Suami dah ambik cuti sebab anak saudaranya nikah di Petaling Jaya. Dan plan nak pergi dengan mak mentua & 2 orang sepupu suami (yang kebetulan datang menginap seminggu di rumah kami). Tapi, kaki mak mentua sedikit bengkak,dan dia taknak pergi ke masjid . So 2 orang sepupu pun taknak pergi sebab nak teman mak mentua kat rumah kami.

So, 2 ketul manusia ni pun pergi la ke Masjid di PJ tu. Dari Kapar, pukul 7.15pagi kami dah gerak. Awal wei.. Mengalahkan awal dari kami pergi kerja. hehehe. Sampai masjid pukul 8.30pagi. Majlis nikah pukul 9.00pagi.



Tahniah Angah & Pasangan.

Lepas nikah, kami lajak ke Puncak Alam. Suami nak makan nasi kandar di Kedai Mamu. Eh, jadi rezeki kami terserempak dengan family abang kedua aku. Hari ni dorang ada majlis amik report card kat sekolah. Tengah syok makan, eh ada budak mana tiba2 tegur kami. Rupanya Si Umaira.

Besar nanti, ko tengok la Umaira wajah ko yang comot ni. Haha

Balik rumah, lepas zohor kami gerak hantar salah seorang sepupu ke Sekinchan balik rumahnya. Dia ada 3 kenduri esoknya kat kampungnya.
Dah balik sana, macam2 pokok la dia bagi. Dan macam2 la ole-ole dari kampung. 



Cuba teka ini apa?
Buah ape?

LABU?

TAK..

Ini Markisa Gergasi.
Isi dia sama macam markisa biasa
Tapi manisssss dari markisa biasa.
Sumpah tak puas makan.
Hehehe

Sources : From Google
Isi dalam dia macam ni



Pokok markisa gergasi



Sebijik lagi buah markisa yang tengah tunggu untuk ranum di pokok


Cermai yang tak masam langsung.
Cuma kelat sikit kalau yang masih kecik.
Kalau yang besar, tak kelat. Tapi manis
Tak banyak buah besar, banyak kena curi 


Ni baru sebahagian yang dia suruh bawak balik.
Kalau tengok keadaan bonet masa susun barang nak balik, memang terkejut. huhuhu



Suami tanya aku ingat tak bangsal ni?
Aku cakap tak ingat.

"Ni bangsal kita bergambar 9 tahun lepas, masa raya tahun pertama kawen.

So, apa lagi aku snap la photo sekeping as kenangan.
Zaman 58kg


Photo di bangsal yang sama 9 tahun lepas (2013 raya)
Zaman 48kg,hihik


Sampai rumah, aku simpan semua barang yang kak sepupu bagi.
Letak pokok keladi dalam rendaman air dulu sebelum pindah ke tanah.


Ko tengok, pasu bunga orkid pun dia bagi.
Katanya "tak payah ajak laki ke kedai Eco lagi"


Sebahagian pokok yang dia bagi.
Ada pokok daun rama-rama.
Keladi hitam
Pokok bunga


Kak sepupu bagi batang pokok ubi.
Aku tak tahu nak cucuk mana.
Bukan ada tanah besar pun kat laman depan. Tapi sibuk kak sepupu suruh aku tanam.Haha


Ayat sepupu aku "Apa yang aku bagi ni, ko bawak balik semua"

Tu aje ayat dia. Hahaha.

Dia nak membalas pemberian pokok bunga ros yang jiran india aku bagi dia. So dia bagi kelapa. Ni nak deepavali. Memang sesuai sangat la..

Gigih aku mengangkut balik.

Pssst : Psst.. Thank You Kak Nteh & Kak Silah. Sudi teman mak mentua seminggu kat rumah, masak kat rumah, layan sembang mak mentua yang mengadu itu ini.. 


Ok. Bye
XoXO

Sepupu suami temankan mak mentua

Assalamualaikum... Hai Semua...


Ahad lepas kami pergi jemput sepupu suami (K.Nteh & K.Silah - both sekitar hujung 50an macam tu) kat Sekinchan sana. Perjalanan sekitar 2 jam dari Klang. Bawak kereta swift dengan mak mentua aku bertongkat (kerusi roda kami tak bawak), aku dah agak mesti sendat dengan barang2 nanti. Hehehe.

Mak mentua dah lama plan nak ajak mereka datang, cuma sekarang dorang free lepas dah settle semua appointment doktor & g rumah anak2 mereka. Ni kiranya, mak mentua aku nak ajak 2 orang anak sedara dia datang tidur rumah aku selama seminggu temankan dia, sambil2 nak g kenduri next week di Puncak Alam. Kami bukannya pergi mana pun. Ada aje ni ha. G kerja macam biasa. So siang masa kami kerja, minggu ni mak mentua aku ada la teman sembangnya.

Sampai Sekinchan/Pasir Panjang sebelum asar, so rehat dulu. Mereka dah siap2 barang semua dah.Tunggu nak masuk waktu asar, solat then gerak ke Klang semula.



Sampai sebelum asar. So singgah berehat dulu untuk solat sebelum gerak balik Klang
Mak mentua rehatkan kaki.
Risau takut kakinya bengkak duduk lama dalam kereta.

Nah hidangan dorang nak bawak ke rumah aku.
Kononnya nak makan dalam kereta otw ke Klang.
Oleh kerana kami sampai sebelum asar, so dorang la hidangkan ni untuk kami.Hehehe
Nuget, ikan & pisang goreng.
Sempoi aje orang2 lama hidang.
Orang2 muda bukan main nak hidang dalam pinggan cantek2.. hehehe



Amik mereka dari kampung memang banyak la barang di bawak nya. Tapi besttttttt.. 
- Ada batang keladi
- Ada ubi keladi
- Ada jagung
- Ada kangkung bendang
- Ada ikan, ayam 

Ni nasib kereta tak muat kalau tak kelapa muda pun aku nak bawak sekali. Hahaha. 
Dalam keadaan duk menyembang aje. Aku paham jugak la sikit2 bahasa jawanya. Aku menyampuk jugak la kalau aku faham topik dorang ceritakan. Hehehe..


Antara sebahagian barang.
Ni belum masuk bag2 pakaian dan barangan lain.
Gigih nak susun






Pening drebar pikir nak susun barang.
Hahahaha
Opsss OOTD set pakaian bundle.
Isteri - Baju RM5, Skirt RM5, tudung recycle yang orang bagi, sling bag RM10 bundle vintage k.Tganu)
Suami - Baju bundle & seluar bundle & pouch bag shoppe


Sampai rumah sekitar jam 7. Tak perlu masak sebab kami dah masak sup ayam pagi tu, kakak sepupu plak dah bawak lauk jugak. So, berselera la mak mentua makan saing ramai-ramai.


Nah.. Sebeban barang2 dari kampung

Seronok balik kampung, macam2 benda dibawaknya..
Semua murah2 dan ada yang free kutip kat bendang la, kat laman rumah la..



Sakan seminggu aku cuti masak sebab kakak sepupu masak. Yeayyyy.. Sedap kan orang2 berusia dan banyak pengalaman ni masak. Bahan ala kadar sedapnya bukan main lagi. 


Nanti kakak sepupu dah balik rumah masing-masing, sedih la mak mentua aku.
Dah takde teman.
Dah takde makan saing2.
Yealaa.. Duduk dengan anak menantu yang kerja, malam baru jumpa muka..  

Takpe. Janji mak mentua aku seronok sehari dua ni. Kira macam charge energy keriangan la.

Kakak sepupu gelakkan aku rendam batang daun kesum, katanya tak payah. Amik aje daun kesum kat rumah dia.. Sabor aje la...Heheh
Minggu ni balik keje makanan dah ada kat rumah, pastu makan sama2. Rasa macam duduk rumah mak sendiri plak. Rindu..

Ok. Bye
XoXO

Ganti mangkuk pecah

Assalamualaikum... Hai Semua...


Baru-baru ni, family abang ipar aku datang rumah aku jenguk mak mentua. Time tu kami keluar dan takde kat rumah. Balik rumah tu, dorang cakap mangkuk kaca aku pecah sebab biras aku panaskan lauk atas dapur guna mangkuk kaca tu. Aku masak sup ikan hari tu dan masukkan dalam mangkuk hidangan. Biras aku ingatkan mangkuk tu boleh panaskan atas api dapur masa nak bagi mak mentua kami makan. Aku hargai biras aku nak bantu bagi mak mentua makan masa tu. Terima kasih.

Biras memang nak ganti. Serba salah dia. Aku cakap tak payah. No hal la sebab bukan isu besar pun. Mangkuk pun murah aje harganya. Aku cakap xpayah ganti. Tapi mak mentua cepat2 suruh beli lain untuk gantikan mangkuk yang rosak tu. Hari2 suruh order. Sampai satu saat, dia keluar dari bilik dia bagi aku duit suruh terus order kat online.  Makanya aku order la sebab taknak mak mentua tanya2 lagi. Dia tahu aku beli kat dalam internet (shoppee). Dia sebut tempat kita order barang tu as "internet". 
"order dalam internet" katanya. 

Dah namanya perempuan, kalau buka shoppee, takkan nak order satu aje kan. Duk ralit scroll cari mangkuk asal, tiba2 nampak mangkuk petak dan berkenang. Memang kalau ikutkan, aku lebih berminat mangkuk petak, sebab nampak cantek dan tersusun kalau kita letak atas meja makan.




Ni mangkuk bulat yang pecah tu.
Masa ni beli 1 set bawah RM100 je pun. Sekitar RM70 macam tu rasanya.
Mangkuk paling besar - Pecah kali ni.
Mangkuk sederhana - Masih ada
Mangkuk paling kecik - pecah dah lama dulu.
(Aku beli mangkuk bulat ni sebab masa tu ni paling murah dan tak jumpa yang mangkuk petak berharga murah (mampu milik)


Tadaa.. Set petak aku beli 5biji sekitar RM 150.
Yang bulat tu RM2.10 je beli kedai Eco

Antara yang aku beli :
  • 0.8L - 1 set (Sesuai letak sayur)
  • 1.3L - 2 sets (Sesuai letak kuah)
  • 3.2L - 1 set (Biasa aku letak hidangan utama macam siakap stim, boleh jugak bubuh nasi sini)
  • 2.2L - 1 set (Bubuh nasi, kadang2 aku bubuh buah potong macam tembikai)
Macam dalam gambar dalam bekas square tu aku sayur goreng, sambal bilis petai & masak lemak. Pastu dalam bekas besar 2.2L aku letak nasi & 3.2L (kosong - belum masukkan tembikai yang aku potong)

Ni memang set yang aku pakai harian mahupun hari2 penting untuk hidang. Tak payah guna tudung saji. Dan set ni nampak la lawa sikit bila nak hidang. Memang berat sikit masa nak membasuh tapi senang nak hilang minyak & takde bau2 tertinggal berbanding kalau guna bekas plastik. Tu yang aku suka. Lagi pulak rumah aku takde budak2. So boleh la pakai yang kaca. 

Yeay.. Aku suka diningware yang clear macam ni. Senang nak nampak lauk apa dalam tu. 


Ok. Bye
XoXO