EATCLEAN : IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG

Assalamualaikum... Hai Semua...


IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG


Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung
2 batang serai (dititik)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
sedikit halia*
sedikit air asam jawa
1 biji tomato (dibelah 4)
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara memasaknya:
1. Blendkan bahan yang bertanda *. Masukkan
Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa
serta air secukupnya ke dalam periuk.

2. Apabila sudah mendidih, masukkan garam.
Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api
masukkan buah tomato.

3. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk
dihidangkan.

Sources photo from google

Menu 4set - 4x makan

Overnight Oat epal and kurma

Teatime vietnam sayur rolls

Sandwich patty chicken dinner


Jadual Eatclean :
Jam 8 - Overnight Oat epal dan kurma
Jam 1 - Nasi suku, ikan masak pindang & Ulam sambal belacan
Jam 3 - Vietnam sayur rolls
Jam 7 - Sandwich patty chicken & salad
Jam 11 - Buah kurma dan susu (kalau lapar)

Minum 2liter air sehari
Workwork 40 minutes sehari kalau sempat, hehe


Ok. Bye

1 comment:

Tangan Gebu said...

Menarik sungguh menunya. Rajin betul masak2. Menu sihat pulak tu. thank you for sharing!