nuffnang

JANA DUIT

Cerita Pulau Perhentian 2018

Assalamualaikum... Hai Semua...


Pulau Perhentian kalau korang stay kat tempat okey, memang view dia cantek.
Especially di Pulau Perhentian Besar (area Perhentian Beach Resort sana).
Kalau nak santai boleh pilih Pulau Perhentian Kecil.
Kalau pilih Pulau Perhentian Besar tetapi side sebelah sana, view memang tak cantek dan biasa-biasa je. Tapi penginapan kat situ memang santai/sunyi dan murah-murah.
Tapi takpe, sebab masa Island Hoping korang tetap akan ke Pulau-pulau yang cantek.




Macam kami last year Raya 2018 (Raya ke-4), kami buat family day ke Pulau Perhentian.
Memang cari yang bajet murah sebab pergi ramai-ramai kecik besar usia semua ada.
Kecuali sorang adik & isterinya takleh join atas faktor kesihatan baby in tummy..
Semua ok nak bajet murah sebab taknak membebankan, makanya semua setuju dengan chalet yang kami cari dalam internet.

Namun atas faktor kesihatan ibu mertua, suami aku takleh join.
So aku kongkel bilik sorang2 la..



Samudera Beach Chalet


Kami tinggal di Samudera Beach

Contact Information
info@samudrabeachchalet.com
Mobile: 012 - 799 6608 (MR. AZLIN)
Phone: 09 - 6914677

So far Mr Azlin ni memang membantu.
Biasala kalau pergi Family Day ramai2 ni..
Macam2 permintaan untuk bilik la, keselesaan anak la, keselamatan anak la.
Nak tilam lebih la, nak ada elektrik siang malam la, nak kipas la,ekon la..
Mr Azlin memang bagus updates semua soalan2 aku..

Ferry Schedule

From KUALA BESUT JETTY – PERHENTIAN ISLAND : 9 am - 1 pm
From PERHENTIAN ISLAND – KUALA BESUT JETTY : 8 am , 12 pm & 4 pm



Ni pakej yang kami sefamily amik.
So semua start kumpul duit kat bendahari (aku) start January sehingga June 2018.
Tiap-tiap bulan la aku jadi ceti tukang kutip duit.

Jeti untuk ke Samudera Beach Chalet kena amik jeti di depan Arwana Hotel


SeaView Room

Family Room

 A Frame Room


Standard Room
Bilik sesuai untuk 1-2 orang sebab katil queen jer
Boleh pilih untuk aircond atau kipas.
Ni paling murah antara semua jenis chalet.
Ni bangunan chalet baru


View Pantai di hadapan Samudera Chalet








Pemandangan dari depan chalet Seaview
Sesuai untuk yang ada anak.
Celik mata terus g main tepi pantai


Kerusi2 rehat di depan ruang makan & reception kaunter samudera


Ni bilik aku
Standard Room (kipas atau aircond)


Chalet chalet baru
Tempat ni baru dinaiktaraf

View malam di sekitar pantai depan Samudera



Ni antara intinery yang aku mintak Mr Azlin buatkan.


SAMUDRA BEACH CHALET
TELOK DALAM, PULAU PERHENTIAN
ITERNIRARY 3 DAY 2 NIGHT – PERHENTIAN SNORKELLING

DAY 01
8.00 am : Registration at Samudra Kuala Besut Office
9.00 am : Departure to Samudra Beach Chalet
(if room is available, you can check-in straight away)
1.00 pm : Lunch
2.00 pm : Room Check In
2.15 pm : Free activity (snorkelling trip for additional charge)
8.00 pm : Dinner

DAY 2
8.00 am : Breakfast
10.00 am : Snorkeling Trip surrounds Pulau Perhentian
Location
a) Marine Park Perhentian
b) Turtle Point
c) Nemo Point
d) Shark Point
e) Air Berani
1.30 pm : Lunch
3.00 pm : Free activity
8.00 pm : BBQ Dinner

DAY 3
8.00 am : Breakfast (if check out 8 am, breakfast at 7.30 am)
11.30 am : Room Check Out
12.00 pm : Departure from Pulau Perhentian to Kuala Besut

Tak banyak aktiviti pun kami buat.
Lebih kepada bagi budak2 main di pantai je.
Selain tu lepak2 tepi pantai
Mana yang plan nak sewa boat g Perkampungan Pulau Perhentian kecik tu tinggal angan-angan je. hahaha.. lepas mandi pantai semua ingat nak rehat je atas katil..






Cuma makan je la rasa sikit dan tak puas.
Mungkin spesis family aku ni bila ramai2 semua macam pirana lapar

Jangan comparekan dengan percutian di Pulau lain.
Pulau Perhentian lebih mahal sikit.
So, mana yang kurang tu tutup mata je la.
Sebab kalau kat Pulau Redang/Pulau Kapas boleh dapat pakej yang lagi murah dan makan best

Takpe percutian murah pun janji dapat spend time dengan family..






Banyak2 gambar malas nak upload.
Kang ada yang terselak sana terselak sini masa tak sedar diri menyelam  tu.. hehe

Psst : Jarang jarang ada family day macam ni..
Bila masing2 dah berkeluarga jarang habiskan masa bersama.

Ok. Bye

2 comments:

ezy.xixii said...

aku xprnh smpai lg kat pulau..
teringin nk g..
blh plan family day kat pulau ni..

Sheila Arshad said...

not bad jugak..
family husband ammi dah 2x gi Pulau Redang. Ni dorang dok plan lagi sekali nak gi Redang macamkan dah takde pulau lain kat Malaysia ni. ahhahah