nuffnang

JANA DUIT

Langsir baru untuk keDIAMan kami ~

Assalamualaikum...


Sehari lepas my BFF kawen, nekad nak jahit langsir baru untuk keDIAMan kami...
Sebelum ni pernah survey kat kedai macam Mydin, Giant...
Tapi price sekeping langsir cikai-cikai pun dah RM49 ringgit..
 Urut dada aku tengok price tag..

Meroyan aku "Tak pe.. Nanti kita jahit SENDIRIKK! Nekad !

Aku perlukan at least 4 keping langsir :
= Living Room - 2 keping untuk sliding door
= Master Bedroom - 2 keping untuk tingkap
Tingkap 2nd bedroom aku nak guna mana yang ada je sebab kecik je tingkapnya.

So, kalau sekeping langsir cikai-cikai pun dah RM49. Kalau 4 keping total almost RM200.
Makanya masa ballik kampung aku ajak suami ke kedai kain Devandas Kuala Terengganu cari kain langsir kat sana...

"Encik..Tunjukkan kami kain langsir yang PALING murah"
Bergegas ke belakang nun celah2 tiang kain.

Kami beli 2 set kain langsir:
- Day Curtain warna cream RM2.20 X 8.5 meter = RM 18.70
- Night Curtain ( yang tebal sikit warna coklat) RM 5.50 X 8.5 meter = RM 46.75.
- Tape langsir = RM 0.50 X 7 meter = RM 3.50

So, TOTAL hanyalah RM 68.95 untuk 4 keping langsir.
Upah jahit FREE laa gigih kot jahit sendiri guna mesin mak.

The hasil titik peluh nanges tawa jahit langsir dengan bantuan suami jugak.
Tak lupa mak dengan adik yang tolong pegang kain masa aktiviti ukur mengukur.


Wayang je ni.. Bukan dia pun yang menjahit...


Kecian Ezy dan Suami..
Dia datang rumah aku nak ajak aku keluar tapi aku sibuk menjahit langsir..
Kekangan masa.. Hope time raya nanti dapat keluar lagi..

Hari ketiga : balik KL dengan sendu dan sayu!

Sampai dari Terengganu petang isnin tu.. Letak bag tepi dinding.. Tanggalkan langsir lama.. Pasang yang baru.

Pasang langsir bilik tidor


Our new curtain at living room


Psst : Sejenis isteri yang tak menyabor nak gantung langsir...


Ok.Bye
XoXO

13 comments:

ezy.xixii said...

xdisngka2 ye kwn aku ni pndai jahit langsir.. haha
bgos2! nt aku nk jahit langsir sndiri jgk la..
hikhik

Han Hanni said...

Bgus kalau nk try jhit sndiri..

~ Lady ell ~ said...

Hebat.susah senang menjhit langsir tu lain rasa puas die kan.klau nak mdngupah dah berapa kan.

Izafiza said...

Sangat nekad ani oiii..kita nie smpai skrg duk umah sewa ni ada satu je langsir kt tingkap dlm blk kita. tu pun curik langsir umah mak. Muahahah.

Han Hanni said...

Lady ell... Mmg puas hati sgt..sbb usaha sendiri..klu upah pun dah half langsir price

Han Hanni said...

Izafiza..mmg da nekad...dulu mmg guna mak punya lngsir.tp xcukup helai.buruk sgt nmpk.maka jahit baru la..huhu

:: Mrs.SyahNia :: said...

dulu sbelum kawen kunun nak elajar mnjahit tp lepas kawen n beranak..lebur camtu je..hikhik

untung akk pndai mnjahit..tempah skang suma dah mahal..huhu

akak dok terenganu ker?

Anonymous said...

bes kan pandai jahit langsir sendiri...penjimatan berganda... :)

Han Hanni said...

Ha'ah..asal terengganu..kt bandar tu je rumah mak.

Menjahit simple2 blh laa my dear

Han Hanni said...

Sangat sangat jimat berganda..

PinKy MoMMa said...

segalanya buat besama hehehe..auw so sweet tau..akak langsir nnt tempah org jer cik hani huhu..tak reti nak menjahit2 ni :P

Han Hanni said...

Harus buat bersama..kalau tak dia xthu susah payah isteri..

Ayu Rashid said...

Eh! Ganu mari yee.. samolah kita. Tp i kat besut :)

Rajin suami tlg eheheh.