nuffnang

JANA DUIT

Home Organizing : Jemur Baju cara Kita

Assalamualaikum...
Pekaborrrrr sek sek ning....


Tinggal di shoplot memang takdenya nak ada balcony besar untuk menjemur.
Rumah aku ada la sekangkang kera balcony untuk menjemur.
Tapi oleh kerana balcony aku menghadap balcony jiran dan jarak dia sangat dekat (dalam 3 meter), Makanya takde privacy.
Segan nak menjemur dan keluar ke balcony.
Sejak duk rumah ni setahun, baru beberapa kali je keluar kat balcony tu.

Ni cara kami ampai baju:


Ni sliding door yang menghadap balcony.
Makanya, ampaian kain kami letak depan tu. Senang, boleh kena angin jugak walaupun tak direct.

Jeans berat, makanya aku jemur macam tu.
Kalau pakaian ringan, just hanging kat hanger je lah.
Macamane nak jemur selimut, cadar, comforter?

Haaa..selimut, cadar, comforter aku jemur atas ampaian ni jugak. Tapi tak boleh basuh sekali gus sebab takde tempat nak jemur kan. So gilir-gilir jemur.

Kebaikan jemur macam ni:
1. Senang. Tak payah gigih nak angkat kalau hujan.
2. Rajin sikit nak melipat, menjemur sebab depan mata jer.
3. Kalau tetamu datang, tarik jer ampaian ni masuk bilik.
4. Sesuai untuk jemur dalam kuantiti kecik.

Kekurangan cara jemuran macam ni:
1. Tak sesuai untuk kuantiti yang banyak. Kena gilir-gilir jemur kalau banyak.
2. Tak sesuai untuk jemur pakaian yang tak spin guna mesin mesin. nanti air menitis.
2. Mencacatkan mata sikit la sebab kat ruang tamu kan. hehehe.


Psst : Doakan kalau dapat rumah lain pulak yer. Thanks

Ok. Bye

6 comments:

ezy.fia said...

kene beli ampaian lg besar ni..
hikhik..

ezy.fia said...

rindu pulak time duk s.alam..
pakat letak baju kat ampaian 2 sblom lipat.. hihi

OmakTwin said...

Memang sakit mata tp dr org duk memandang baik jemur dlm umh jeala..

- dieyana - said...

memang sakit mata, huhuhu..bila time ujan, kami pun ada gak jemur dlm rumah mcm ni..sabar je lah kan...

Unknown said...

Kalau kamar lembab (ada jemuran), tidak takut nyamuk datang?

Unknown said...

xpe sabar ek..nanti ada rezeki dapat rumah landed...