nuffnang

JANA DUIT

Rumah Kesayangan : Tukar langsir Bilik 1 & Tutup lubang angin

Assalamualaikum... Hai Semua...


Rumah Utama (Bilik 1) kat rumah sekarang ada lubang angin yang owner lama dah letak jaring, tapi alahai berdebu ye kat situ, pastu kalau sedut dengan vacum pun still xpuas hati. Jaring lama ni owner siap sumbat kertas kat tempat berlubang (jaring digigit binatang kot)  So aku suruh suami aku tutup terus lubang angin tu dengan laminate floor (lebihan masa buat flooring rumah ni dulu).

Terus la aku suruh suami drillkan lubang untuk pasang langsir terus. Alaa.. langsir Ikea yang orang bagi je. Dia siap bagi dengan kayu rel & bracket ikea tu lagi. Terima Kasih ye.. Nanti Cik Mat belanja korang!.



Lubang angin owner lama dah letak jaring
Berhabuk dan siap ada lubang yang owner dulu tampal dengan kertas.
Banyaknya macam serangga kecik2 yang mati dalam tu.

Tutup dengan papan laminate flooring


A.F.T.E.R
Langsir Baru
- Labuh tapi bini malas nak jahit lagi -
Plan nak beli mesin jahit, sampai sekarang duk survey je tanpa membeli. Hehehe

B.E.F.O.R.E
Langsir lama yang kak ipar sulung bagi, langsir dari rumah mak dia.

Sejak pindah rumah ni tahun 2014 dulu memang takde beli barangan baru. Kebanyakan barang semua re-use yang orang bagi dan ada jugak perabot yang beli second hand.

Lubang angin takde takpe, sebab kami selalu buka tingkap bila nak bagi angin masuk, sebab bilik ni selalu aku anginkan pakaian incase kalau tengah malam mesin basuh siap membasuh, takde la gigih aku nak jemur kat luar. Especially cadar bapak dan mak memang aku kena cepat jemur, memang kerap tukar setiap kali lampin mereka bocor. Cadar patchwork tebal kan, so kena cepat jemur.


Psst : Benda paling malas ialah lap cermin tingkap, especially tingkap macam ni. Salah step, boleh luka tangan wei.. Last lap : Masa PKP. Hahaha

Selamat Hari Merdeka Malaysia. Tahun 2020 ni. 

Ok. Bye
XoXo

6 comments:

sophea ◇ said...

selamat hari merdeka !! :)

Warisan Petani said...

langsir merdeka

Syaz Rahim said...

kreatif jugak tutup lubang macam tu :)

ezy.fia said...

jaring tu aku guna dlu ms duk kuarters..
mmg xnk bg nyamuk masuk tp nyamuk ttp byk.. haha

dh cantik tutup lubang angin..
langsir pon cantik.. =)

Azhafizah MN said...

Cantik dah permandangan bila dah makeover. Tingkap macam ni biasa guna span jenis penyepit tu senang nak cuci.

TukangKebun said...

Memang mencabar nak mengemas lubang angin kan.