nuffnang

JANA DUIT

Resepi : Fritter Potato resepi mudah

Assalamualaikum... Guten Tag ...


Bila tak tahu nak masak apa, mula la google menu mudah. Tup tup teringat pasal fritter potato yg pernah jadi viral hari tu kat blog dan facebook.

Fritter potato.

Bahan- bahan:

3 biji kentang ~ di sagat/dihiris halus
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum 
1 biji telur
Daun bawang atau daun sup - dihiris
1 tangkai cili merah 
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

Cara - cara : Gaul semua bahan sekaligus. 
Panaskan minyak. Bentukkan leper potato tu dan goreng.
Mudah kan... 



Bahan yang dah di campur


Gorengkan. Api jangan terlalu kuat.



Tos minyak
Terliur tengok ni.



Suami masak mee singapore versi daging




Psst : aku suka kalau tepung tak letak banyak, so lagi rasa dia punya kentang. Macam harshbrown gitu.. kalau banyak tepung rasa macam cekodok la..

Ok. Bye

5 comments:

DILA ELLA said...

sedap ni buat minum petang :)

Nursaila Norman said...

lama x buat bfast..sedap potato fritters tu :)

ezy.fia said...

aku bru buat ptg td..
letok tpung ikot resepi..
mcm jeput..
haha..
krng rs kentang...
dah la sagat kentang halus2..
lg xrasa..
sobs

NabilaHasyim said...

Huhu, xpenah tahu pun psl resepi ni, ketinggalan betul lah,adeh.
Nanti nak cuba, best ke tak...

Sha Nazri said...

Sy dh buat..tp sy letak ikan bilis..nyum..rangup..