nuffnang

JANA DUIT

Review : Lenova Tab 10 inchi.

Assalamualaikum... 

Ni kali pertama dalam hidup aku pakai tab. Hendphone pun takde yang canggih bagai tu..
Memandangkan hampir 2 tahun dah laptop aku di curi, aku cuma boleh update blog guna PC opis.
Tu pun time rehat jer and then aku akan scheduled it to publish. 
Selain tu menumpang laptop suami time suami tak busy guna laptop dia.

Kalau setakat nak blog walking, aku guna tepon kecik aku tu jer. 

Dah lama niat nak beli tab. Aku target nak beli samsung jer pun sebelum ni, sebab mana la tahu pasal brand lain kan.. Hahahaha.. Sebab samsung kan macam glemer sikit kan sekarang selain Iphone and Ipad.

Nak amik ipad den tak mampu.

Tup-tup..
Tadaaaa..

Lenova Tab 10 inch.
Beli Lenovo Tab jer..



View Full Size
Harga masa beli RM1299.
Tak termasuk aksesori dekorasi kalau geng-geng perempuan nak tambah comel-comel

Beli kat Subang Direct-D jer.


Sources: Google

Review aku setakat ni.

1. Ok la.. Boleh guna la..
2. Berat sikit la.
3. Puas hati dengan screen dia yang besar

Ni antara speksifikasi dia yang sempat aku cari dalam internet, dalam bahasa Indonesia lagi.hehehee:

UMUM
Jaringan 2G
GSM 900 / 1800 / 1900
Jaringan 3G
HSDPA 900 / 2100
Jaringan 4G
SIM
Micro-SIM
Di Umumkan
Oktober 2013
Di Release
November 2013
Pilihan Warna
Gray
DIMENSI
Ukuran
261 x 180 x 8.1 mm
Berat
  • 605 g
  • Built-in 3-stage kickstand
LAYAR
Ukuran
1280 x 800 pixels, 10.1 inches (~149 ppi pixel density)
Tipe
IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Fitur
Multitouch
SUARA
Tipe Ringtone
  • Vibration
  • Polyphonic
  • MP3 ringtones
Lainnya
  • Loudspeaker
  • 3.5mm jack
  • Dolby Digital Plus sound enhancement
KAPASITAS
Internal
16/32 GB
Eksternal
microSD, up to 64 GB
CONNECTION
GPRS
Yes
EDGE
Yes
Kecepatan
HSPA+
Wifi
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth
Yes, v4.0
InfraRed
USB
Yes, microUSB v2.0, USB On-the-go
NFC
KAMERA
Belakang
5 MP, 2592 x 1936 pixels
Fitur
Depan
Yes, 1.6 MP
Video
Yes
KINERJA
OS
Android OS, v4.2 (Jelly Bean)
Chipset
Mediatek MT8125
CPU
Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
GPU
PowerVR SGX544
RAM
1 GB
Sensor
Accelerometer, compass
FITUR
Pesan
SMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
Browser
HTML
GPS
Yes, with A-GPS support
Radio
No
Java
Yes, via Java MIDP emulator
Fitur Lain
  • SNS integration
  • MP3/WAV/WMA/AAC player
  • MP4/H.264/H.263 player
  • Document viewer
  • Photo viewer/editor
  • Organizer
  • Predictive text input
BATERI
Tipe
Non-removable Li-Ion 9000 mAh battery
Siag
Bicara
(2G) / Up to 18 h (3G)

Kelebihan : 


New Yoga Tab 10 inci ni boleh berdiri tanpa ada cover sokongan.
Means korang tak payah beli cover pun takpe, Still boleh dirikan masa nak main tab ni.


Bateri silinder dia di sisi tab ni sedap pegang macam pegang kamera, senang nak pegang walaupun guna sebelah tangan.
Feeling macam setiausaha gitu duk schedule jadual boas yang busy kan..
Tapi dia berat..


Ni la kaki dia.
Yang boleh buka masa nak dirikan tab.
So tak perlu lagi sokongan tambahan/props bagai tuh.


Tab 10 inci ni ada  front-facing speakers.
Tengok video sedap sikit sebab dengar clear.


Button Power ada kat tepi ni.
Ada jugak micro USB port untuk charger.
Tilt Mode offers between 110 to 135 degrees
Walaupun tab yang 8 inci lagi senang nak pegang dan handle.
Tapi tab yang 10 inci sesuai untuk kita yang suka kan skrin besar.


View Full Size
Stand Mode
Sesuai untuk tengok video


View Full Size
This is also what Lenovo calls “Hold mode”.




Bad Mood tak de?? hehehe

Sepanjang aku guna bateri dia memang tahan la.
Mungkin sebab aku just online untuk blog and cari maklumat sikit-sikit jer.
Kalau boring, baru tengok video dalam tab ni.



Tablet ni ada  aluminum chassis, berat dia pulak anggaran 600g .

Lenovo Yoga Tablet 10 review
View Stand Mode dari belakang
Sim Card place ada kat belakang ni.

Aku tambah lagi 32 GB memory card.
kasi kaw-kaw gitu 
ram 1RAM pun kira ok la..
Macam tab lain lenovo ni pun ada camera belakang dan depan
Camera depan 1.6MP HD camera.
Ok la picture dia. Takde la cantek sangat. ok ok jer.
lagipun takde la nak giler selpie aku ni
Camera belakang 5MP shooter. Gambar pun clear je la



Cover dia aku dapat yang macam ni la lebih kurang.


Psst : gigih kumpul duit nak beli ni dulu...
Sekarang tiap malam online guna tab la.. 
Aku pakai pakej celcom yang RM68 sebulan.



Ok. Bye

3 comments:

bondalesungpipit said...

LenovO

Sha Nazri said...

Best..best..sy dlu nk bli tab..tp sb budget kos rendah bli hp je dulu..

Unknown said...

saya ada hp lenovo model A388t..tp memang la jenama lenovo ni gadget dia banyak yang tahan bateri..anak saya selalu main hp saya lama2 tp bateri masih lagi tahan...inshaaAllah rasa nak beli gak la tab lenovo ni..spec dia pun ok gak..