nuffnang

JANA DUIT

Resepi : Overnight Oat with fruit

Assalamualaikum...


Sekarang selain pelam asam boi yang tengah glemer, satu lagi yang tengah in sekarang ialah OverNight Oat / OverNight Rolled Oat.
Resepi dia simple dan barang pun mudah nak cari di Malaysia nih..

Dia dipanggil overnight sebab kite rendam oat ni semalaman dalam susu pada suhu peti ais.
Bukannya guna air panas.

Sources : Google
Sape yang tak melting tengok macam best jer kan


Sources : Google


Bahan diperlukan:

1. Susu segar.
Aku guna susu low fat dutch lady

Susu kotak

2. Rolled Oat/Instant Oat

Price : RM 6.50 jer
Rolled oat


3. Buah macam kismis, strawberi, pisang, mangga, kiwi..etc..

Kismis

Strawberi

4. Plain yogurt


Plain yogurt


5. Bahan penambah - gula, madu, garam sikit jer


Madu

Garam dan gula



Kaedah buatnya:

1. Sediakan bekas, letak rolled oat suku dari bekas.
2. Letak susu melebihi takat oat.
3. Letak yogurt dalam 4 sudu penuh.
4. Letak madu sesudu kecil. Garam sikit ni buat tambah rasa lemak.
5. Kalau takde madu, boleh letak gula.
6. Tutup bekas dan letak dalam peti ais semalaman.

2 hari pun masih tahan lagi jika tak masukkan buah. Ada orang letak CHIA SEED. Tapi aku tak jumpa cari pulak semalam.

Bila hidangkan untuk makan, baru boleh letak buah macam kismis, strawberi, mangga, pisang ke, ceri merah ke.. Baru la ada umpppphhh masa makan nanti.


Aku buat dalam bekas tipuware jer. Takde balang bagai.
Guna pisang jer.
Kos kecik.. Hahaha..

Pssst: suami tak suka oat..so hanya aku sorang yang makan...


Ok. Bye

5 comments:

muzai said...

sedap tak?? pastu apa beza rolled oat ngan instant oat

Han Hanni said...

Muzai.. Sedap jer...saya suka.suami mmg xsuka oat dr awal lagi..

Rolled ost tu oat yg sebijik sebijik.

Instant oat tu oat yg dah hancur2... Guna oat ni pun blh... Xde salah...rasa tetap sama. Tekstur dia jer yang hancur sikit...

hayati suki said...

nak try laa nanti.. so sedap ni ;-)

Unknown said...

Tq atas perkongsian...mmg mabeles
http://www.formularezeki.com/hop.php?ref=Niniqaisara

Unknown said...

Tq atas perkongsian...mmg mabeles
http://www.formularezeki.com/hop.php?ref=Niniqaisara