nuffnang

JANA DUIT

AEON Credit & Geran di kedai motor

Assalamualaikum...


Sudah menjadi adat, jika tak mampu membeli secara tunai, kita akan beli secara ansuran. Memandangkan keadaan jem yang teruk di KL, kami decide nak beli moto 2 tahun lepas ketika tinggal di Selayang.

Akibat terdesak nak dapatkan motor, kami terpaksa la beli ansurans memandangkan masa tu lepas kawen dan simpanan dah banyak habis.
Suami decide nak amik secara ansuran guna AEON Credit.
Ni first time menggunakan khidmat AEON Credit.

So, bulan August tahun ni dah habis la ansuran kami bayar.
Sedang molek, roadtax pun mati bulan ini jugak.
15 hari sebelum roadtax mati, kami habiskan bayaran terakhir ansuran di KAUNTER AEON Credit di Bukit Tinggi, Klang.
Masa kat sana, kami tanya pasal geran motor macamane procedur dia.
Sorang kakak yang berurusan dengan kami cakap "AEON HQ di KL  akan amikkan geran kat KEDAI dan akan diposkan ke Bukit Tinggi, dan kami boleh COLLECT di AEON Bukit Tinggi"

Kami bertanyakan tempoh urusan tu.
Estimated dalam 2 MINGGU, biasanya dah sampai geran ke BUkit Tinggi dan puan boleh collect di sini".

Kami tinggalkan no phone untuk mereka call kalau geran dah sampai kat office mereka.
Settle bayaran ansuran terakhir tu, kami dapat satu resit.

3 MINGGU berlalu, tiada call. Aku pun follow up la melalui call.

1. No pada resit hanya no AEON HQ. Untuk dapatkan no phone AEON Bukit Tinggi, aku cari dalam internet. dan nombor busy.

2. Aku call AEON HQ, ceritakan isu ni untuk ingin dapatkan no telefon AEON Bukit Tinggi. Bercakap dengan 3 orang customer service, baru dapat no tepon AEON Credit Bukit Tinggi.
2 customer service sebelum ni, entah kenapa dorang cakap yang dorang tak boleh bagi no AEON Credit Bukit Tinggi, Segala urusan kena melalui HQ katanya.

3. Alhamdulillah dapat no tu aku call Bukit Tinggi, aku call. Memandangkan di Bukit Tinggi ada banyak AEON, mereka confius. AEON shopping la, AEON Centre la, AEON Credit la.
Bila aku ceritakan yang aku nk tahu geran di mana sekarang mereka pun tak tahu dan katanya tu bukan kaunter tempat aku bayarkan bil terakhir.

4. Kami walk in ke kaunter sekali lagi,kakak yang berurusan dengan aku sebelum ni, takde. So aku berurusan dengan sorang brader tu. Dia tak leh check mana geran sekarang dan mintak aku call balik lepas beberapa hari. No yang brader tu bagi no tepon, tapi bila aku call bukanlah no untuk untuk check geran, dan mereka mintak aku call ke no lain. Lepas call no lain,  mereka cakap geran kat kedai.
Sudah 2 Minggu tiada apa-apa. Geran yang dijanjikan akan sampai Bukit Tinggi dalam tempoh 2 minggu sia-sia. Sedangkan roadtax dah mati sebelum tu, dan kami tak boleh nak hidupkan sebab ingatkan roadtax sekarang dalam proses pengeposan. BIla aku ceritakan isu ni dan kecewa dengan servis yang meraka janjikan, perempuan yang angkat tepon pun tak nak melayan dan hanya pikir nak letak tepon dengan cepat sahaja.

5. Aku call kedai, mereka mintak aku tinggalkan maklumat dan mereka akan check.
Alhamdulillah mereka call balik aku walaupun masa tu dah maghrib. Dah memang betul GERAN ada kat mereka.

6. Alahai.. So, pasni mintak suami pergi kedai terus la buatkan roadtax dulu sebab tu yang penting sekarang. Geran takpe la.. kami tunggu.

Alahai.. customer service mereka tak banyak membantu. Mereka tak terangkan secara menyeluruh, tak bagi pilihan kat customer incase apa yang customer boleh buat kalau nak speed up something.
Tidak mahu mendengar isu yang kita utarakan. Aku taknak komen banyak la.

Sebab orang cakap CUSTOMER SERVICE ni stress. Malas nak komen, Nanti viral pulak.
Pikir positif, mungkin mereka banyak kerja.
Manusia Biasa kan.
Maafkan semua yang terlibat dan harap kerja mereka dipermudahkan.

Psst : Dah macam bola, di campak ke sana ke sini.

Ok. Bye

23 comments:

Liyana said...

pnh guna khidmat aeon ni.... mmg cust service mcm harem... nsb dh settle semua.. never ever amik aeon credit lg pheww

EmaKama said...

Eh...sebenarnye ape² geran pon klu xsalah kite yang simpan wlupon hutang dengan mane².sebab kete kami pon xhabis bayar lagi n kami dh amek gran dgn bank..btlkn ye...

Rizziela said...

mmg diaorang mcm tu...
ada org dia call office nak confirmkan staff pun mcm haram....
Kau call orang..nak tau detail staff orang..tp ko x nak bgtau ko punya masalah kenapa cari dia...ko rasa orang nak tlg ko bagi info... balik2 ayat dia.. ini rule AEON Credit... So ko ingat company aku x ada rule ? blh dedahkan maklumat pekerja ikut suka rule kko?

Sakit hati dengan diaorang ni kan

Han Hanni said...

Liyana : Kecewa sangat iollssss ni..tiskk..tiskk..sob sob..

UmiEma : Sebelum ni memang kedai and AEON cakap geran hanya akan dibagi lepas habis bayar. Kalau kereta pulak, if not mistaken kalau payment every month ok selama 6bulan - setahun, baru bank bagi geran.

Rizziela : Haah la.. pernah jugak AEON Credit call nk confirm staff, bila cakap staff resign siap taknak percaya. pastu seminggu 2 kali call. ntah la..pening den

JaJa_NoRLiza said...

Macam2 hal...haih kesian bila kekadang kena jadik bola tolak kesana sini...sy yg baca ni pon sakit hati...


#pasal kayu pallet tu sy beli kat meru, klang...dekat jer ngan umah saya..sebatang yg tiang panjang 5' saiz 3x3 inci rm1...papan yang lebar 6 inci panjang 5' 50sen..murah jer..tp tempatnya berserabut...kena pandai pilih...nak tau detail email saya ye...

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau yui mmg skt hati la..huhuh

Shela Abd Rohman said...

dulu masa memula kerja.. pernah beli motor dengan aeon service ni..(yea la baru kerja.. tak nak susahkan parent mintak duit untk deposit) DAH SERIK nak guna aeon ni dah. motor jadi harga mahal.. tu tak pelah. adat berhutang.. hari ni gaji.. hari dah call suruh bayar. rasa serabut sangat.. asek call.. call.. call.. tak menyempat suruh kita bayar.. :(

Asha Lya said...

Adehh mcm bola d sepak cna cni..kitaorang pun pernh bli skuter guna aeon kredit juga tpi lma suda hbs tpi nak dptkn geran tu lecehnya byk btl brurusan cna cne

ruzaidie said...

adeh kesian juga...
saya ada call juga aeon tya pasal settelment lepastu ambil geran,dia cakap kne tggu untuk buat tutup acc.nak pastikan kita dah byr habis ke belum..pelik kan?kita dah byr habis pastu nak cek lagi ada baki belum byr...


areja26 said...

...Sy beli motor ngan aeon bulan jun 2013..bulan mei 2014 sy col.aeon utk ambik geran utk buat roadtax. Diaorang suruh buat surat. Kemuadian sy fax surat tu ke hq aeon kt KL dan mintak tolong member g amik..alhamdulillah dapat geran tu tanpa masalah. Dn semalam ni sy buat lagi 1 pinjaman beli motor ngan aeon. Hari ni dh dapat call cakap loan utk motor dh lepas.walaupun hutang motor lama masih berbaki 2tahun stengah. Stakat hingga ke hari ni sy baru terima 2 kali col dri aeon mngingatkan tentang tarikh bayaran tu je.. yg lain xde...

Unknown said...

Klau kite nk bli moto, aeon call kite... Kite nk batalkn blk bole x? Sbb owner kdai mcm2 plak nk...aritu ckp utk road tax DLL...total 450+caj proses 60... Sy byr 60 je utk proses loan tu,td pihak kdai moto tu ckp kne tmbh lg 450+ 2bln motor... Total 800 lbh...sy rse mcm dh xtrtarik...byk pusing,so...blh x sy nk cancel pmbelian...tlg ye...spe ad pngalamn kongsi dgn sy...

triplesaber said...

Loan kalau dah approve kita ada masa sebulan utk sign agreement, kalau tak nak teruskan tak payah sign.
Kes saya dulu, di Kedai A saya apply loan Aeon dan lulus utk motosikal A, tp saya decide utk beli motosikal B di kedai B, so loan yg lulus tu saya tak sign dan minta jasa baik kedai A tu utk follow up dgn Aeon utk bagitau cancellation tu.
Saya beli motor B di kedai B guna loan kedai.
TAPI, sedikit masalah berlaku bila beberapa bulan selepasnya saya nak beli barang elektrik guna Aeon kredit, loan tak lepas sebab dlm rekod menyatakan saya ada loan motosikal dgn Aeon. Saya ckp mmg saya ada apply dan lulus tapi dah cancel. Org kedai elektrik tu kata saya kena follow up dgn kedai motor tu utk buat cancellation di Aeon. So, makan masa juga la dalam 2, 3 minggu utk cancel loan tu, nak kena slow talk dan pujuk2 borak2 ngan tokey kedai lagi..

Unknown said...

Assalamualaikum nak tye ni if bayar yg bulan² tu geran dekat kedai ke dekat kita ye ?

Unknown said...

Assalamualaikum nak tye ni if bayar yg bulan² tu geran dekat kedai ke dekat kita ye ?

Unknown said...

eon mudah lulus,kedai plak main2.dah 1mngu lbih dah asyik kata moto xleh kuar sbb roadtax tak siap.huhu.lama nye jpj buat roadtax sesatu benda.btlke?

Zeal_NaRaKa said...

Saya dulu nak buat pinjaman aeon, x byk.. 5k je.. Tapi xlulus.. Bila sya kol tnya knapa xlulus? diorg xgtau.. sye syak msti nama sy blacklist.. Sbb sy add utang trtunggak celcom, xbyar... Pstu beberapa bulan kmudian sya nk amek motor try loan parkson, xlulus, diowg gtau nma sya blacklist celcom, ok btul lah tu, jdi kedai motor suh try loan motor aeon, lulus pulak dah.. Alhmdulilah la, yg pelik sye nk wat loan pribadi xdpt, loan motor plak dpt.. Hmmmm..

ila said...

kalau saya ni pun mne2 salesman kata gaji saya lepas utk aeon je ,nak bekia axia se second ja ,,dlm rm28k otr ,rm26 k toalk depo ..takut jugakk doakan saya ..lgoun gaji x besar man dlm rm1.5k basic rm 1.3k besih ,,next month bln 3 ni je baeu spt elaun henpon ..jd lah rm1.6k ..boleh lah ..

Unknown said...

Berapa lama penangguhan bayaran moto sebab covid ni.kakau kita tak mampu bayar.nak buat macamana.gaji tak cukup sebab tak ke OT.

Unknown said...

Cakap jer nk masuk singapore atau thailand..dapat lah gran..pastu simpan..

Unknown said...

Nak Tanya kalau dah deal dengan kedai apply motor? Boleh cancel Tak? Sbb Saya dah tawar hati nak beli motor mahal

B.O.Solution ENTERPRISE said...

Saya da tawar hati nak amik geran.sampai skarang motor x ber roadtax.habis pi kedai tanya nak tuntut geran suruh pi aeon.pi aeon cakap pada kedai.ingat kita ne senang nak ke sana kemari.

Unknown said...

sorry admin ... saya nak tnya time buat settlement dgn aeon 2 .. dpt surat full settlement x ?

Han Hanni said...

Unknown : Masa buat bayaran akhir, kami dapat resit. then bila settle semua, dia bagi surat yg menyatakan kami dah habis bayar. xde bagi statement pinjaman