nuffnang

JANA DUIT

Kebun Cinta: Alahaiiii..bila boleh kutip hasilnya ni..

Assalamualaikum...
Hai geng-geng blog...


Dah hampir sebulan start tanam benih bendi, kailan dan sawi.
Alhamdulillah, dah berputik.
Cili harammmmmm taknak hidup.
Mujur pokok cili yang beli kat nursery dan yang amik kat rumah mertua, hidup..
Kalau semua taknak hidup, sedihhhh la weiii..


Anak pokok bendi...


Tapak semaian sawi dan kailan.
Bendi pun ada sepokok dua lagi kat sini.
Tak de ruang nak alihkan.


Tapak semaian

Tak letak direct bawah matahari.
Ni di balkoni
Balkoni ni tak kemas.
Tu yang park tapak semaian kat sini


Susun ala kadar sebab tak muat ruang.
Kat ruang sekangkang kera ni je yang boleh nak buat aktiviti menanam.

Cekur.
Lepas hampir mati dimakan ulat,
boleh jugak dia survive untuk kembali hidup.

Ni pokok campur2 dalam satu pasu.
Tak sempat nak alih lagi.
Anak pokok cili
Aloe vera
Ulam Pegaga kecik



Limau Kasturi..
Bila la nak besar..


Pokok limau purut.
Dah selamat aku gunakan untuk masak asam pedas...


Pokok limau Nipis..
Tak berbuah lagi..
Dengan pokok misai kucing.


Pokok cili ni segar dan subur berbuah.
Tak petik lagi.
Suami dah mintak petikkan, aku asyik lupa aje.


Kari pulaiiii..
Jaga dari baby, sekarang dah besar..belum remaja lagi...hahaha

Updated 2018 : Pokok dah mati diserang serangga

Kunyit dah dihimpunkan sekali dalam pasu ni.
Ada 3 pokok.
Ulat suka eh dengan daun kunyit, ada je ulat merengkok kat situ.


Nampak tak seketul pokok kecik tepi kunyit tu?
Perkenalkan pokok kesum aku. hahaha..
Mulanya aku beli daun kesum untuk buat asam pedas.
guna sikit pastu kering macam tu je, aku pun try la tanam.

Dalam 6 batang, hanya satu hidup.
memang tak sangka.huhuhu.
sebab main2 tanam je sebab batang dia dah kering,
Aku dah petik 2 hari lepas untuk buat asam pedas.


Pokok cili dari kampong, lepas baja bertalu-talu dia berdaun.
Bunga belum lagi kot.
Harap dia subur la memberi hasil.


Beberapa hari lepas, tengok TV program Majalah 3 ada orang tanam pokok kat laman rumah sampai boleh tuai hasil dia. Syokkkk oiii.

Ok. Bye

14 comments:

Asha Lya said...

Byknya tanaman akak, best kan da hasil..blh guna utk msk

cik chinta said...

sama la. tanam benda yg guna hari2 kan?

cik mah said...

Aaa...tgok juga majalah 3 tu...best kan..jimat kan situ. Ye lah...bnda2 simple ni pun mau gak 2 3 ringgit kan...

Han Hanni said...

Asha Lya... time keluarkan hasil, mmg seronok sangat laa..

cik chinta.. haah.. tanam barang yang guna untuk masak hari-hari jer.. huhuhuh..

cik mah.. jimat la duit utk orang berdua macam kami ni..hihi

Shela Abd Rohman said...

bestnyaaaa boleh bercucuk tanamm !

ameris said...

bestnya ada ruang leh menanam kat umah...
rumah saya sejengkal pun xde. huhuhu

NabilaHasyim SKMAGIC said...

banyaknya hani tanam..
daun kunyit, daun limau purut, selalu ada ulat..klu ada, memang boleh licin daun dia makan, silap2 tinggal batang je..

saya siram dgn air beras utk pokok2 herba ni, daun kesum tu, nanti dia boleh biak2 jgk mcm pegaga...

byk2 ulam, paling suka cekur, pegaga n ulam raja..

sekarang ni kalau nak masak pape, senang la sket.. boleh petik je kt pokok, daun kari-limau purut-kesum klu dh ada, dah kira bagus dah, kan...

Kak Vit said...

salam perkenalan hani..
saya dan suami pun bercucuk tanam. sawi, kailan, dans egala jenis ulam kami tanam. senang nak makan, petik je.. fresh dan sedap, :))

saye niza said...

seronoknya menanammm. sy pun ade cita-cita nak buat nih hihi

Bitt (double IS) said...

salam kenal...
seronok tengok hasil tanaman kann...
saya lama dah tak menanam hehehehe

kita follow juga

jemput singgah : http://bitttravel.blogspot.com/2015/08/contest-for-reader-bitt-2015.html

Kaseh Kamila said...

best nye dpt tanam2..
mngkin bole tnam pokok serai jugak..
sng jg ngn slalu guna jugak..
ke dah tnam tp sy x perasan..

Cik Kumbang said...

Lebih baik tanam sayur dari tanam bunga kan
at least dapat juga buat masak2 hehe

ezy.fia said...

aku minat jgk bab tanam2 ni..
tp mls.. blk keje xde nye nk berkebun..
golek2 ats tilam.. huhu...
kalo ari minggu blk kg je..
mase ane nk berkebun.. huhu

surihati said...

Hai Hani, singgah sini blogwalking.. :)