nuffnang

JANA DUIT

Home Organizing : Drop By Area (Tempat Singgahan Barang)

Assalamualaikum...
Hellooooo..


Perasan tak kalau kita masuk rumah, first thing yang kita buat adalah letak barang kat sekitarnya.
Tak kira la atas lantai ke, atas meja ke, atas kerusi ke, atas rak ke, atas kabinet la..
And then bila nak keluar, semua benda nak bawak kan?
Helmet la, sampah yang nak buang la ,bekal nasi la.
Pastu semua benda tu longgok dulu tepi pintu la, atas meja sekitar la, atas rak kasut la..
So, ni aku nak kenalkan drop by area untuk rumah aku.


SEBELUM

Keadaan asal sebelum dikemaskan untuk drop by area...
Takde ruang nak letak barang, macamane nak jadi drop by area kan.

Aku jadikan almari ni sebagai drop by area untuk rumah kami.
Segala barang aku aku akan letak sini dulu sebelum letakkan kat tempat asal.
Contohnya : barang dapur.
Ia jugak dijadikan ruang untuk letak barang sementara nak pakai kasut dan bersiap sedia nak keluar.

Drop by area tak semestinya nak letak barang time masuk rumah.
Boleh jugak berfungsi untuk jadikan tempat simpanan barang yang akan kite capai bila nak keluar. Contohnya : helmet &payung.


Kat almari ni aku letak permanent item macam:
1. Helmet : Memang ni tempat simpan helmet sebab senang nak capai kalau nak keluar.
2. Kasut : Sebab bawah tu rak kasut kami (ubahfungsi)
3. Plastik bag: Senang nak capai kalau nak letak barang. Sebab aku akan pergi kerja dan siap-siapkan bekal everyday. Rutin cari plastik akan memudahkan aku.
4. Bil elektrik : Aku letak dalam kotak. Senang nak rujuk dan simpan bil lepas kutip dalam mailbox.

Barang - barang yang tak patut menumpang kat sini :
1. Botol air  &Mug : Ni semua hadiah family day yang takde tempat lagi nak simpan.
2. Tin Biskut Kosong : Ni untuk standby kalau ada beli biskut. Takde tempat lain nak simpan.
3. Kain Lebihan dari Tukang Jahit : Untuk projek jahitan.


Macam-macam ada:
Plastik Bag, Kotak Simpanan Bil Rumah,Paper Bag & Botol air hadiah family day


Barang suami yang turut bertenggek kat sini
Buku niosh dia

Plastik sampah


So, buat sikit susunatur baru.

Susun semua kain dalam kotak.
Jangan ada lagi yang gatal tangan nak godek tempat ni

Plastik sampah aku susun satu-satu.
Tips yang aku belajar dari cleaner indon kat tempat aku.
Dia susun satu satu sebab senang nak amik setiap kali nak guna.


plastik bag - barang suami - mug family day (sementara simpan sini)


SELEPAS.


Jadi laaa drop by Area yang simple untuk kami.



Ok.Bye.
XoXo

12 comments:

lipstikmerahyana said...

Hehe kemas yank..

surihati said...

hani, ok ler tu dh ada drop by area mcm si yana.. ai?? atas fridge jer you..

Mama Rocky! said...

simple and practical ")...akak suka jugak cari ni....

NuRuL said...

Hi Hani..sy pun ada wat entry psl bekas susun kain n first aid kit. Btw..sy dh follow blog awk :-)

Fizah said...

sungguh kemas, tersusun dan efektif!! me likeyyy...:))

~ NANA ~ said...

Wahhh dh kemas! Rumah i mcm xde drop by area je..nk kena cari ruang n create ni! Hihi

~*irjune*~ said...

Rumah sy xde lagi drop by area.

Ayu Rashid said...

Ohhh.. kenapa semua kawan2 i rajinnnn bebenor ni???? Ahhaha

julie hussin said...

Rajin nya cik hani ngemas....mane nak cari mood ni.......adohaiii

Bunda_nora said...

assalam, salam ukhuwah dari bunda...

dah kemas dah...

Lee said...

Hello Cik Hani, wow! Can see see you a very neat and tidy lady. Good for you. Ada rumah saya masuk betul lintang pukang.
I have a friend, rumah dia besar, empat garage, tetapi dalam rumah macham da kena Tsunami ke Typhoon, especially their kitchen.
Kitchen chantek, marble, onyx...but very messy.

Oh well, everyone is different kan.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

erranis said...

Kemas dah...

suka cari nak simpan plastik sampah tu..nak tiru hehehe..