nuffnang

JANA DUIT

Home Organizing : Meja Dan Almari Cream Pink (Pastel Color)

Assalamualaikum...
Selamat Sejahtera warga blogger


Macam dah lama tak update. Busy dengan kerja duniawi. Paham -paham je la kan..

Drop By Area / Almari peninggalan tuan rumah, suami catkan jadi baru dan sweet gitu warnanya. Pilihan kami CREAM lembut dan PINK lembut. Sangat pastel warna ni.


Untuk cat meja menjahit dan almari drop by area tu, kami guna :
1 liter cat pink – RM18
1 liter cat cream – RM18
Ni semua termasuk undercoat.
Masa mula-mula siap, aku suka bukan main lagi sebab lawa je meja dan almari tu.


Kisah 1 : Meja untuk mesin jahit.

Suami amik meja ni dari opis dia. Meja ni dah tak guna. Dah buruk sangat, papan dah kembang, kayu pun dah berhabuk sikit. Tapi suami tampal plaster kapur kat tempat yang kembang kayunya dan berhabuk to make it good. Ada yang cakap rajinnya cat bagai ni. Padahal, ni je solution yang ada sebab keadaan meja yang teruk sikit masa suami amik kat opis dia... Warna asal mestikan coklat.


Body warna cream.
Certain part warna pink.
Border warna pink.
Nak menyerlahkan kecomelan 


Setakat ni just letak mesin jahit je la.



Kisah 1 : Almari Drop By Area 

Aku yang request suami catkan. Sebab sebelum ni almari ni agak comot. hihik.
Untuk meja dan almari ni amik masa dekat 4-5 hari sebab keringkan cat pada suhu bilik je. Tak tempat nak jemur. cat pun dalam rumah.

Almari Drop By Area 
Selamat kami catkan sekali
boleh dijadikan macam satu set dengan meja menjahit
Bersepah kat ruang tengah rumah ni sebab lapik dengan paper je

Nampak cerah dan ceria sikit ruang tamu.
Kalau tak, suram je..


Meja pink letak sebelah meja jahit. 



Susunatur simple
Nampak macam satu set kan sebab warna sama.hihik


Rak kasut bahagian dalam tu cream pink. 
Tak padan dengan kasut yang dah comot-comot.hihikk


Ok. Bye
XoXO

19 comments:

surihati said...

hani, murahnyer harga cat tu.. mane beli?.. neway.. wow gitu beli perabot tu dah di make over yer.. caya lah!! :)

Han Hanni said...

lilynn: beli kat hardware area selayang. ni cat minyak. tin kecik yang seliter je beli

yuyuy akley said...

amboiii feeling keremajaan gitu.. hahahha comel sgt outcome dia.. ni yg buat sy pun nk cat jugak la meja jahit saya tu.. warna coklat gelap x berseri lgsung.. hihi

~*irjune*~ said...

Cik Hani...comey sangat. Nak bg cadangan sikit boleh...utk rak/kabinet yg buat drop area tu dinding dalam tu cik hani boleh lekat wrapping paper/ kain corak2 kot. Lagi naik seri pink/cream tu. Cadangan aje...jangan maraa aaa

~ NANA ~ said...

Comelnya! I dh la peminat setia warna pink..nmpk sweet sgt2!

uyah nazura said...

comel comel comel...pink cream gabungan yang sepadan :)

ezy.fia said...

dh comel jdnye meja tu..
kalo beli mesti mhal kn..
baik gune je yg mane ade..
bagos2!

Mama Rocky! said...

bagoshh..yang lama kita barukan, yang kusam kita ceriakan!

lipstikmerahyana said...

cantik u. i request nak cat banyak tul alasan di bagi.. huhuhu..

SUHAIDA said...

seronoknyeee..samalah su..tak nak mewah asal cukp mencukupi

Ayu Rashid said...

Rajinnya.... terus nmpk baru. Nak cantik tak perlu kos yg besar asalkan rajin dan kreatif

mamaairis said...

rajin betol cik hani.....terus nampak baru kan?? cantik....

Mama Rizqin said...

Berseri sangat2...

Yusai said...

amboiii..chomel lote macam tuannya jugak...sesuai la warna pink dengan cik hani yg muda remaja juga...hehehe

Lee said...

Hello Cik Hani, I suka the lovely furniture...cupboards,
And especially the very nice pastel colours.
You have very good taste.
Oh ya, bia senang if not playing golf, drop by my pondok...last 2 postings.
Terima kaseh.
Simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

nurin khairi said...

apa brand dan nama kaler cat tu? :D

MamaDaniel said...

sweetnya meja jahit.. :)
apa lagi..pasni makin laju la merempit.. nak jahit apa pasni?? hihii... :)

Nursaila Norman said...

cik hani, saila dtg blog cik hani bila cik hani komen kt blog saila..huhuhu..sorry,xtau la kenapa still x masuk dashboard saila :(

untungnya dpt hubby pandai bt keja2 bertukang ni.. :)

Fizah said...

cik hani.....KAGUMMMMMnyaaaaa...!!!!

sungguh cantik!!