Sambal Petai simple
Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis
Petai secukupnya
Petai secukupnya
1 mangkuk cili kering - dikisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Sedikit halia
Asam jawa sedikit
2-3 sudu besar gula
Garam
Cara cara:
Kisar semua bawang, halia dan cili. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak.
Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan.
Setelah itu, baru dimasukkan air, sedikit garam dan asam jawa. Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Masukkan petai. Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan.
3 comments:
Salam. hee sedapnya sambal bilis petai.
aku suke sgt mkn sambal bilis..
tp petai xmkn.. haha
Ni.antara feveret juga ni kalau masak...sedapnyer..cuma cik mah xmkn petai..hehe
Post a Comment