Resepi : Siput Sedut Goreng Pedas Sos

Assalamualaikum...

Ni resepi terbaru.
Olahan sendiri.
Sedap bagi aku dan suami.
So, nak place kat entry ni la resepi ni takut lupa nanti.

SIPUT SEDUT GORENG PEDAS SOS

Bahan-bahan :
  • 2ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar (separuh dihiris, separuh ditumbuk)
  • 4 ulas bawang putih
  • sedikit kunyit hidup (hiris suku inci saja)
  • sedikit lengkuas (hiris suku inci saja)
  • 1 inci halia
  • sedikit ketumbar (dalam 10 bijik je)
  • cili besar sebijik
Semua bahan diatas ditumbuk.
  • sos cili 4 sudu besar
  • sos tiram 2 sudu besar
  • sos tomato 1 sudu besar
  • kicap 2 sudu
  • gula garam
  • daun bawang (optinal)
  • daun kari (optinal)
  • Cili besar (Dipotong panjang-hiasan)
  • Siput sedut yang telah dipotong belakang.

Cara Memasak :
  1. Tumbuk semua bahan yang harus ditumbuk lumat.
  2. Panaskan minyak, gorengkan daun bawang yang dipotong seinci seinci. (Tips: nak bagi Wangi. Petua dari kawan Indonesia aku)
  3. Kemudian tumis bahan tumbuk tadi dan bawang besar yang dihiris tu sampai keluar minyak/garing.
  4. Masukkan gula. (Tips untuk bagi hasilnya sambal berkilat)
  5. Masukkan semua sos + kicap dan garam.
  6. Masukkan air sedikit.
  7. Masukkan siput sedut.
  8. Last masukkan lada untuk hiasan dan daun kari.
  9. Kalau sos macam sikit, tambah lagi sos cili.
  10. Biarkan sambal pekat dan melekat kat siput sedut. Aku tak suka berkuah untuk menu ni. Memang biarkan sos tu agak kering dan melekat kat siput sedut
  11. Siap.

Gambar memang tak cantek.
Sebab ikut pepatah " yang cantek tak semestinya sedap"
hehehe!


Resepi ni boleh jugak gunakan Lala, Udang mahupun kerang. 
Kaki Ayam dan hati ayam pun boleh buat sos macam ni.



Ok. Bye
XoxO

3 comments:

Unknown said...

Alahai sedapnya tgk.. huhu

Sha Nazri said...

terliur..lama tak jamah siput sedut ni

saye niza said...

siput sedut memang legend ;)