Ni resepi terbaru.
Olahan sendiri.
Sedap bagi aku dan suami.
So, nak place kat entry ni la resepi ni takut lupa nanti.
SIPUT SEDUT GORENG PEDAS SOS
Bahan-bahan :
- 2ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar (separuh dihiris, separuh ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih
- sedikit kunyit hidup (hiris suku inci saja)
- sedikit lengkuas (hiris suku inci saja)
- 1 inci halia
- sedikit ketumbar (dalam 10 bijik je)
- cili besar sebijik
- sos cili 4 sudu besar
- sos tiram 2 sudu besar
- sos tomato 1 sudu besar
- kicap 2 sudu
- gula garam
- daun bawang (optinal)
- daun kari (optinal)
- Cili besar (Dipotong panjang-hiasan)
- Siput sedut yang telah dipotong belakang.
Cara Memasak :
- Tumbuk semua bahan yang harus ditumbuk lumat.
- Panaskan minyak, gorengkan daun bawang yang dipotong seinci seinci. (Tips: nak bagi Wangi. Petua dari kawan Indonesia aku)
- Kemudian tumis bahan tumbuk tadi dan bawang besar yang dihiris tu sampai keluar minyak/garing.
- Masukkan gula. (Tips untuk bagi hasilnya sambal berkilat)
- Masukkan semua sos + kicap dan garam.
- Masukkan air sedikit.
- Masukkan siput sedut.
- Last masukkan lada untuk hiasan dan daun kari.
- Kalau sos macam sikit, tambah lagi sos cili.
- Biarkan sambal pekat dan melekat kat siput sedut. Aku tak suka berkuah untuk menu ni. Memang biarkan sos tu agak kering dan melekat kat siput sedut
- Siap.
Gambar memang tak cantek.
Sebab ikut pepatah " yang cantek tak semestinya sedap"
hehehe!
Resepi ni boleh jugak gunakan Lala, Udang mahupun kerang.
Kaki Ayam dan hati ayam pun boleh buat sos macam ni.
Ok. Bye
XoxO
3 comments:
Alahai sedapnya tgk.. huhu
terliur..lama tak jamah siput sedut ni
siput sedut memang legend ;)
Post a Comment