nuffnang

JANA DUIT

Rumah Kesayangan : Klip untuk kaki sofa

Assalamualaikum... Hai Semua...


Dah lama beli tapi baru nak up sini. Hahaha. 
Sebelum ni, aku tercari2 benda alah pelapik kaki kerusi ni. 
Urmm.. Or mungkin lebih tepat, panggil klip untuk tapak kaki kerusi agaknya. 
Dulu kami search kat shoppee, lazada tapi takde jumpa. Mungkin kami tak tahu nama sebenar benda alah ni, so kami taip takde keluar kat shoppee.
Kami ke ikea tanya, memang takde jual walaupun kerusi ikea ada guna benda alah ni.
Dan assistant ikea suruh pergi tanya kat bahagian sparepart atau bahagian servis kalau dorang ada barang ni. Tapi kami takde pergi ke bahagian servis la..


So bila takde klip ni,  kami guna je kekreatifan untuk lapik tapak kerusi ni. Guna je pelapik dari kedai Eco/Mr DIY gitu.
Sebab kerusi dining aku banyak dh rosak klip hitam ni. Masih boleh duduk tak terasa senget pun. Cuma risau kalau rosakkan permukaan laminate lantai ni. 

https://puapoo.blogspot.com/2020/01/balut-sofa-pasangkan-pelapik-kaki-untuk.html?m=1

Aku pernah up post pasal ni laminate floor aku rosak dulu sebab sofa tak pakai pelapik kaki sofa.


One day tu tengah-tengah duk main fb, nampak iklan jual benda ni. 
Mungkin sbb pernah search, jadi ada iklan berkaitan kaki kerusi sofa muncul kat adverstisement FB aku.

Terus la kami beli. Masa tu rasanya iklan from LAZADA.

Kaki dining chair - saiz 12mm
Kaki sofa -  saiz 14mm

Ni klip tapak untuk kaki kerusi jenis besi. 
Tak semua jenis kerusi guna klip macam ni.
Klip ni nak lindungi lantai. 
Kalau tak pakai, pun masih boleh guna kerusi ni. Cuma risau akan rosakkan laminate floor aku. 
Kalau setakat tiles, memang takde masalah tak pakai klip ni.















Lega sikit bila dah ganti benda alah ni. 
Tak risau surface laminate floor rosak lagi. 
Terkilan oiiii kalau surface laminate floor rosak. Sebab nk tukar perlukan banyak kerja. 
Nak kena angkat perabot, buka semula laminate floor, tukar kepingan laminte yg rosak. Pasang semula. 
Semua tu berduit.. Hahaha
Kena upah orang. 
Kalau buat sendiri, makin buruk hasilnya. 
(Macam laminate dapur aku, dah ada gap sebab buka sendiri masa banjir air mesin basuh,hehe)


* Lepas ni aku up aku buat sarung untuk sofa ni *


Ok. Bye. 
XoXo

1 comment:

ezy.fia said...

kdg2 magic gop iklan kat fb..
tiba2 kuar bnde kita nk cr.. haha..

mujur jmpa klip ni..
dpt selamatkan lantai yg cantik tu..