nuffnang

JANA DUIT

Balik Kampung & Hantar Adik ke Melaka

Assalamualaikum... Hai Semua...


Penghujung Ogos dengan cerita aku balik kampung di Terengganu. Alaa... Balik sehari dua saja semata-mata nak ambik adik perempuan aku untuk hantar dia ke Melaka.. Aku tak galakkan dia naik bas sebab nak kena urus gi rumah sewa, kenal tempat sekitar rumah sewa dia nanti & nak bantu dia settle down dia sana sebelum masuk kerja pada awal Sept.

Oh ye.. Adik aku si Aima ni dapat kerja di Melaka. Since March 2022, adik perempuan aku Si Aima ni konvo. 3tahun study di Terengganu, ada buat part time dan full time keje di Pasar Payang. Then sempat mengganggur sekejap lepas habis belajar. Terus terang cakap dia banyak bantu mak ayah aku, jaga mak ayah aku sepanjang duduk di Terengganu. Sebab tinggal dia dan sorang lagi abang aku serumah dengan mak ayah. Yang lain dah kawen dan tinggal berasingan. 
Sebab tu masa adik perempuan aku mengganggur,  aku betul-betul TAK RASA dia mengganggur. Aku rasa dia MENJAGA PARENTS aku.

25 OGOS 2022 (KHAMIS)
Lepas kerja pukul 6.00ptg pecut balik Terenngganu.
Pukul 12.00 tengah malam sampai kampung.

26 OGOS 2022 (JUMAAT)
Pagi nya aku ke Pasar sebab ada kawan-kawan suami kirim keropok keping.
Petang nya pergi rumah adik aku di Marang sebab nak mintak dia jahitkan kelim tepi sarung sofa aku.
Balik dari Marang, kami ke Taman Syahbandar sebab hantarkan mak aku dapat jemputan bantuan orang tua uzur (bagi pihak ayah aku).
Sementara mak ke sana, aku sempat la cuci-cuci mata dan cuci-cuci dompet sekali (berbelanja,hehehe) di Bundle Vintage Event Taman SyahBandar.  Aku rembat kasut bundle 2 pasang.


Si Kenit nak mengikut nenek gi Pasar.
Habis orang dia tegur dan cuit..

Hasil rembatan kasut 2pasang


27 OGOS 2022 (SABTU)
Pagi nya melepek aje kat rumah. 
Petangnya, bawak adik perempuan aku shopping barang2 apa lagi yang tak cukup. Adik aku bising aku g bundle tak ajak dia.. So,kami repeat g bundle yang semalam.. Adik aku beli kasut & bag bundle. Aku pun menumpang beli sekali lagi la bag.. Hehehe..
Malamnya, kami adik beradik gi makan kat Kedai Pondok Buluh. Chendering

With siblings, ipar & hubby
Fun Time, Delicious Food





28 OGOS 2022 (AHAD)
Balik ke Kapar
Malamnya kami gi rumah abang ngah aku di Puncak Alam.
Tak mampu nak g semua rumah adik beradik sebab kekangan masa.

Photo with ayah.
Ayah uzur memang tak turun ikut ke kereta. Lambai dari beranda rumah aje


Bergambar sebelum pulang ke Kapar
Screenshot from Wassap Status adik


Nahhhhh.. Kereta aku tak muat. Sendat.
Lepas ni kena beli Van LalaMove la senang nak sumbat barang. Hahaha



Kebulur makan nasi goreng bekal mak aku masa dah sampai Kapar.


29 OGOS 2022 (ISNIN)
Suami kena kerja, tapi aku amik leave.
So, pesan kat suami awal-awal aku nak guna kereta, hehehe..
Ala nak bawak adik aku g kedai RM2 sekitar rumah aje dengan pergi tapau nasi lunch.

30 OGOS 2022 (SELASA)
Pukul 8 pagi kami ke Melaka.
Check in homestay.
Pukul 12 tengahari kena g opis dia sebab nak dapatkan kunci rumah sewa yang company dia sediakan untuk staff yang luar dari Melaka. Ada roomate lain jugak. Tapi dia dapat bilik asing.
Kami kemas barang2 dan bilik adik di rumah sewa.
Jalan-jalan sekitar Melaka cari kipas, extention & lock motor.
Sempat la kononnya tunggu detik 12malam. Rupanya tak larat dah.
Singgah makan kat Klebang pastu balik berehat di Homestay.

Bismillah.. Gerak ke Melaka.


Nahh.. Rupanya barang nk g Melaka lagi banyak aku bawak untuk adik.
Sampaikan luggage aku kena letak kat depan kaki seat depan.


Bonet dan belakang penuh.
Mengalahkan budak nak masuk asrama. Hehehe.
Prinsip mak-mak kan.. Bawak semua yang perlu. kalau taknak angkut bawak balik semula.
Apa susah!


Bilik di rumah sewa


Kali kedua singgah di Klebang.
Semata-mata nak rasa Coconut Shake dia.
(Ada cite di sebalik Klebang ni,heheh : Dulu 2011 masa mula-mula kerja di KL ada sorang geng opis yang cite pasal Klebang Coconut shake, aku teringin nak pergi tapi takde peluang ke sana. Lepas Kawen 2013, terus aku ajak suami g Melaka, hehehe)

Shopping kipas di Aeon.


Pekena CharKue Tiaw dan tomyam di kedai2 tepi pantai Klebang.
Kue Tiaw tak sedap.
Tomyam ok. sedap.
Sup campur so-so saje

31 OGOS 2022 (RABU)
Merdeka... Merdekaa... Bangun pagi tengok rancak kat IG and FB orang share pasal merdeka celebration... Meriah sana sini... Oleh kerana kami masih kat Melaka, dan kami tak tahu sini ada perarakan ke tak. Pagi bersiap ke kedai makan untuk sarapan.
Suami dah awal-awal google kedai apa yang best makan.
Sarapan di Warung Hajah Robiah. Ramai gilerrrrrr orang makan kat sana. Tapi alhamdulillah meja cukup. Aku rasa ramai suka ke sini sebab ada banyak pilihan menu. Tapi end up kami semua makan roti canai aje, jadi rambang mata nak makan apa.
Kami order roti canai dan 2 jenis kuah.
Kari kambing & Asam Pedas Tetel.
Kari Kambing aku bagi 10000000 bintang. Sebab super duper lazat wei..
Asam Pedas Tetel kurengggg sikit mungkin sebab rasa dia a bit masam.

So shedappppp Kari Kambing.
Pekat, Isinya lembut, Karinya terasa..
Nak repeat lagi lain kali..


Petang tu suami keluar melepak jumpa kawan dia. Lama tak jumpa boraknya sampai dekat magrib.
Kul 7.30 malam kamu keluar makan dan hantar adik aku ke rumah sewa dia.
Bye2 peluk cium dulu then balik Kapar.
9.30malam gerak dari Melaka.
12.30malam sampai Kapar.
Suami drive Melaka - Seremban. Dia mengantuk, aku sambung drive Seremban - Kapar. Nasib baik la mata aku cerah lagi wei.. hehee. Oh ye. patut amik mentua masa hari Merdeka di rumah abang ipar, but abang ipar dah hantar ke rumah kami. So, by the time kami balik dari Melaka tu, mak mentua dah menanti di rumah.

Selamat bekerja Aima.
Semoga dipermudahkan.
Semoga dikelilingi dengan orang-orang yang baik di sana.
Ada masa weollllssss g jenguk u sana okey.



Ok. Bye
XoXO

2 comments:

Mama Zharfan said...

seronok baca your entry ;)

ezy.fia said...

wahhh dh keje dh adk mu ni..
alhamdulillah.. rezeki kat melaka..
dkt la gop ngn mu..
blh jg jenguk2..