nuffnang

JANA DUIT

Second Hand punyer barang !!!

Assalamualaikum...
Hai Hai.. Haiii..



Sebelum ni, dalam entry ni., aku ada cite pasal aku beli barang second hand masa mulakan kehidupan suami isteri awal-awal kawen dulu..
Ada yang tanya kat mana aku beli perabot second hand ni.. kedai mana.. lokasi mana..

Jawapan aku : Aku beli dengan kawan suami aku.. Yang sememangnya nak clearkan barang kat rumah yang dia baru beli.. Alhamdulillah... Kami sangat bernasib baik ketika beli tu.. Memang rezeki kami sebenarnya.. Sebab aku bukan beli kat kedai pun..


Al-kisahnya seminggu sebelum kawen tu, masa dah decide nak sewa rumah kat Selayang tu, Makanya suami survey la barang second hand kat kedai dan website..
Tapi kebanyakannya mahal..
Sehinggalah time tu Suami terjumpa kawan dia yang kebetulan baru je beli rumah second hand kat Puchong...
Kawan suami aku ni nak jual perabot owner rumah tu, sebab owner tu dah tak nak..
Dia suruh je jualkan murah-murah..
Time suami g tengok barang, dia MMS picture aku terus setuju laaa..


Queen Bed + Mattress
RM100
Kayu agak berkualiti sebab kayunya berat dan padu..



Fridge Toshiba
RM500



Queen Bed without Matress
RM100
Bedhead masih dalam plastik, tak buka lagi..




Item-item kecik macam Almari TV (Black) dia bagi FREE je..
Lampu hiasan, tudung saji, dia bagi FREE

Timbul keraguan kenapa owner sanggup jual perabot yang masih elok tu.. 
Rupanya owner tu cakap dia takde masa nak arrange perabot tu nak pindah keluar dari rumah tu..
Dia tak kesah beli yang baru.. 
Tambah owner tu lagi, perabot yang dia jual ni semua berkualiti sebab dia memang beli yang bagus untuk family dia dulu..

Alhamdulillah.. Rezeki kami time tu..
Mulakan hidup suami isteri sikit demi sikit lengkapkan kelengkapan rumah ikut budget..



Ok.bye.

6 comments:

Puan Ezy said...

mmg rezeki korg nk dpt yg lg murah..
gune perabot 2nd hand pon ok kan..

Asma said...

Bagusnya dpt brg murah tapi berkualiti. Rumah akak pon byk brg 2nd beli masa dok uk dulu. Especially perabot ruang tamu. Sofa je beli baru

zarith said...

alhamdulillah.. Seronoknya dapat beli barang murah yang berkualiti. Bertuah hani...

Lyaa Suriany said...

BEST NYA PN HANII OII
REZEKI REZEKI

Fizah said...

tinggal nk disusun dan diatur je..hehe..terbaeeekkkk...=)

Miss N and Mr N said...

Alahmdulillah... dpt brg murah dan best. rezeki kawin ni.