nuffnang

JANA DUIT

Kesah Bekal & Tupperware

Assalamualaikum... Hai Semua...


Start 2 Dec 2011 aku bawak bekal.. Masa kerja di Mont Kiara..
Sebelum kerja di Mont Kiara, aku kerja 11bulan di Sentul & tinggal di rumah sewa belakang office.
Time tu ada la portable dapur gas yang housemate aku punya tapi aku tak pernah masak sepanjang kerja di Sentul. Peti ais pun takde.. Aku makan kat kedai/tapau je sepanjang keje di Sentul. Sendu bukan??
Aku memang tak reti masak sangat la time tu..
Sebab xpernah masak sendiri, tapi aku rajin tolong mak aku masak.. huhuhu..

Tapi 1 Dec 2011 start keje baru di Mont Kiara, aku terasa susah nak makan kedai masa lunch sebab takde kedai dekat office, melainkan kena start kete g Sri Hartamas yang super duper payah nak parking tu.. Kedai makan area sana pun agak pricey la bagi aku yang baru nak start keje ni kan..
So, 2 Dec 2011 aku start bawak bekal sampai la sekarang (bukan tiap hari tap most of the day memang aku bawak bekal)

So sempena 8 tahun berbekal berbento ke office ni makanya dapatla hadiah bekas Tupperware untuk diri sendiri.
Oranglain dah ke bulan dengan Tupperware, kita baru nak merasa pakai Tupperware.

Sebab harganya boleh tahan sebab tu aku tak beli dulu.
Tapi tak dinafikan produk Tupperware ok, menarik, ada wowww factor gitu pada pandangan wanita geng2 pempuan ni.. kihkihkih!






 Jolly Tup 2 (1.0L)

Sebenarnya Encik suami belikan..
Kakak dia jadi agen Tupperware, so dia order dengan kakak dia.. Bukan main-main lagi, memang dapat gaji terus bank in ke akaun kakak dia..
Aku la yang syok duk scroll nak Tupperware apa..
Aku amik 1 set Jolly Tup (Warna Pink Guava & Black)
Dan 2 set Tupperware Click To Go (Warna Pink Guava & Iris Blue)


Click To Go (2) 900ml guava & blue iris




Sebenarnya nak warna ni tapi takde.. So suami end up terima je warna apa yang ada dalam simpanan agen tu.
Kalau ikut aku, memang aku nak 2 set warna lain2.. Senang nak bezakan mana bekal aku & mana bekal suami.

Kenangan dengan bekal lama..
Bekas kedai RM2 tetap jadi kenangan terindah yer!


Selingan : Baju untuk kenduri anak sedara suami bulan 3 nanti.

Sekarang dah pindah kerja kat tempat yang banyak hawker, banyak kedai makan, ada shopping mall, tapi aku still bawak bekal sebab memang setiap pagi kena masak sama-sama dengan suami untuk FIL & MIL punya bekal sebab kami suami isteri bekerja.

Tapi kalau officemate ajak makan luar, memang kami plan awal-awal so aku takkan bawak bekal hari  tu.. Kalau bos nak ajak makan pun dia akan bagitahu aku awal-awal supaya aku jangan bawak bekal. Bagus bukannn??

Tak perlu berpanas time lunch..
Pukul 4, 5 petang turun spend duit beli aiskrim Family Mart dan macam-macaaaaaaaaaam lagi..
Tetap happy jugak!!

Ok. Bye
XoXO

13 comments:

norhidana said...

sesekali perempuan nk happy-happy pakai bekas tupperware, kalau lelaki suke beli barang motor or kete hehehe...

cantik tupperware tu, aritu ada usha jugak tp tak terbeli yg gitu, beli lain lak...

cantikla baju biru ngn kain batik tuh... mesti dh siap jadi baju nnti lagi lawo

Umi Nazrah said...

waalaikumussalam. tupperware memang cantik tapi harga dia tak sanggup sangat :D

ezy.fia said...

dulu aku hantu tupperware..
skrg hantu dh lari.. haha..
aku suka tupperware sbb mmg kualiti tiptop sepadan la ngn hrganya..
penutup kemas kalo botol air mmg xtumpah la airnya walaupon duk tunggan terbalik dlm kete.. hehe

skrg aku plop gigih bwk bekal..

HeNRieTTa JoSe said...

Salam perkenalan..thanks drop by blog rietta....bestnye bento tupperware....rietta masih guna yang kedai eco...sebab xselalu bawa bekal pun....

Aisya Ismail said...

Power.. 8 tahun bawa bekal. Tuppaware tu cun pulak. Tapi nangis tengok harga.

Suria Amanda said...

SA nyer bekal memang beli yang kedai RM2 tu je..yang tupperware simpan kat rumah..pernah hilang 2-3 kali bila bawak pi opis...letak sekejap je lepas basuh kat pantry...lesapppppp

Sha Mohamed said...

Rajin Hani masak bekal..
Cantik bekas makan tu.. suka yang click to go tu..

Sunah Sakura said...

meriah bekal dia..bila fikir pasal kos dan masa, memang bawak bekal sendiri lebih efisien kan...

Siti Yang Menaip said...

rajin nyee bawa bekal. seronok tengok..
tupperware ni kaloooo hilang mak punyaa boleh gaduh =P

Azhafizah MN said...

Bawak bekal sangat menjimatkan masa dan duit. Puas hati dapat makan bekal sendiri kan lebih sedap dan kebersihan terjamin.

mummy_ayu said...

tupperware sekarang ni..cantik2. color pun menariks!

Amar Razali said...

lawanya bekas tupperware akak. Pilihan warna yang menarik

dear anies said...

kakak n arwah mak cik sy mmg gilakan tupperware. kalau kakak, semua warna n versi dia beli n kumpul. arwah mak cik pula, x kisah apa jenis n kegunaan tp mesti kaler HIJAU hehehe