nuffnang

JANA DUIT

Kesah takde air kat Selangor ni

Assalamualaikum... Hai Semua...

Kat Selangor ni jual tong air memang laku.
Satu rumah satu tong mesti ada org simpan air. kannnnn..

Tak sia-sia aku beli tong air sampai 3 ketul dulu.
Boleh guna di musim gangguan air ni.


Untuk kegunaan dapur, aku simpan air dalam besen (atas kitchen top). Extra air simpan dalam tong hitam depan mesin basuh. Kutip semua bekas2 yang ada. Selain tu, stok air aku simpan bawah kitchen table top. Tetap masak setiap hari (pagi sebelum g keje untuk bekal MIL yang ada di rumah)


Extra air untuk kegunaan dapur



Untuk mandi hanyalah air 1 tong + tangki.
Untuk tandas pun 1 tong + tangki.
Memang aku tadah air guna tong kalau hari biasa pun, siap ada kerusi lagi youuuu..
Untuk MIL mandi (duduk). 

Untuk pokok bunga aku simpan air dalam plastik sampah (letak dalam bakul pakaian kotor) kat tempat parking moto.
Orang lain gigih simpan air untuk basuh berak anak.
Aku sibuk simpan air nak siram pokok. huhuhu
Semoga kat akhirat nanti, pokok boleh la cakap kat Allah yang aku pernah peduli kat dia walaupun di tengah kemarau gangguan air ni. Hehehe...

Aku ni rela baju kotor yang berlambak, tapi jangan sink yang berlambak barang dapur yang tak basuh.
Sebab jijik dan berbau sangat nanti.. Tu yang gigih simpan air yang banyak kat dapur.

Khamis puasa sebab malas nk kerap ke toilet di opis. hahaha

Korang masak ke tak musim air takde ni?
Oleh kerana ada MIL kat rumah, nak ke taknak tetap kena masak setiap pagi.
Tapi untuk dinner, memang tapau siap2 masa balik kerja.


Ok.Bye
XoXO

4 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Bertabah ye penduduk2 Selangor.
Moga Allah beri ganjaran berlipat kali ganda.

Ammi said...

Baju tu OK boleh bawak bincang lagi. Sinki tu adihaiii.. Kang mulalah dtg lalat, agas, lipas kalau tak berbasuh

mama tisya said...

bertabahla kan org sgor bila acara tahunan muncul...nasibaik kt umh ni pn byk tong utk tadah air...smlm dh mcm muncul airnya tp masih halus..hrp2 arini laju la...sbb certain area dh ada...bab masak tu MIL still masak sbb ada beli drinking water juga..bole la guna

Warisan Petani said...

kesian orang Selangor
Asyik putus air aje