nuffnang

JANA DUIT

Cerita Kawen: Hantaran Saya Indah~

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera semua...


Ini adalah entry hantaran untuk bride yang takde duit yang banyak.
Duit yang cukup-cukup makan je. Macam aku ni..
Tapi gatai nak kawen jugak..

Hantaran yang aku buat ni adalah sejimat yang mungkin.
Aku tak beli bunga segar mahupun artificial punya bunga..
Aku buat bunga dari kain (fabric flower).. GIGIH jahit setiap malam..

Price untuk hantaran:
1. Bakul - semua 7 bakul adalah recycle dari majlis 2 orang abang aku yang terdahulu...
2. Bunga hiasan - Bunga kain. Kain 3 warna (RM5/meter) so RM15 in total. Share dengan corsage & bunga tangan.
3. Butang - RM15 ringgit..dapat banyak. boleh buat handbouquet, hantaran & fan flower.
4. Dawai halus - Dapat free dari kedai bunga telur
5. Riben hijau- RM6 segulung. tapi guna ciput je..Kongsi guna dengan bunga tangan & corsage. 
6. Pahar- free.. pinjam jiran punya.
7. Alas pahar - Free. Kawan adek pinjamkan.
8. Gabus untuk hantaran kek - free. Sebab guna memo board yang kat umah sewa Shah Alam yang dah tak guna lagi..

See..jimat lagi kan? hihikk..

Hantaran Dari Suami untuk Isteri:
1. Sejadah
2. Kek Lapis Sarawak (Orang sponsor)
3. Coklat (Cadbury) + Cookies
4. Telekung
5. Purse (FREE-Bos bagi) + handbag
6. Baju Bertandang
7. Calvin Klein Set Perfume+Losyen (FREE sebab opismate bagi)
8. Towel
9. Kasut bertandang
10. Quran
11. Sirih

** Malam akad nikah ada Gelang + Cincin

Hantaran Dari Isteri Untuk Suami:
1. Buah
2. Kek
3. Coklat (Abang bagi masa g Langkawi-FREE)
4. kain Pelikat + kopiah + sejadah
5. Jeans + T-shirt kolar
6. Towel
7. Barangan Penjagaan diri
8. Cincin untuk suami tersayang
9. Kasut


Lets see our preparation for last month event - hantaran:

Hantaran untuk Suami:

Kain Pelikat + Sejadah + Kopiah

Kasut untuk suami

T-shirt and Jeans

Coklat
Jar ni recycle guna jar yang ada kat rumah

Kek - yang sampai ke sudah aku tak tahu rupa dia..


Cincin - untuk malam akad nikah

Buah

Barangan Penjagaan Diri
Ada ubat gigi, berus gigi, pencuci muka bagai..
Letak benda murah2 jer..


Tuala

Next is Hantaran Untuk Isteri:

Sirih

HandBag + Purse

Cookies + Gula-gula Cadbury

Sejadah

Baju Bertandang.
Masukkan baju bertandang dalam satu dulang.. Jimat dulang!

Towel

Kek Sarawak

CK products

Kasut Bertandang + Kain Batik

Telekung

Quran





Segmen "TAHUKAH ANDA"

Tahukah anda..di sebalik sesuatu hantaran berjaya disiapkan.. ada episod penceritaan sebelumnya.
Saksikan:


Persiapan:



Bakul untuk Barang Penjagaan diri suami.

Jar yang recycle


bakul buah



Bakul- bakul + bunga tangan .











Cincin mainan adik bongsuku..Si APikkkk








Bila tengok balik hantaran ni, terasa macam kami dulu buat secara main-main siapkan hantaran...

Psst: Oh..kawen dah sebulan..masih nak review lagi ke? hahaha


Ok. Bye
XoXO

1 comment:

Cik Ezy said...

jimat abesssss..
haha..
sume DIY n recycle..
hok aku beratos dh abes..
2 bru brng saje..
xmasok lg nk gubah2.. haha