nuffnang

JANA DUIT

KeDIAMan kami!

Assalamualaikum...
Hey korang...


Lately, kemain rancak lagi post entry review pasal kawen.. Tup-tup lupa pasal rumah sewa baru kami..

Penghujung January 2013:
Alhamdulillah.segala urusan kediaman rumah sewa kami dah settle.

Mujurlah first time dulu kami tak tergesa-gesa bayar deposit untuk rumah first tu..
Rumah tu sangat uzur dan buruk. bocor, lumut, crack, pintu uzur, dapur tak lengkap...
Pendek kata semua tak kena kat mata aku ni..
Sewa RM400 tingkat 4 (tanpa lift) dan parking limited... Lokasi di Sri Damansara.

Bakal encik suami (ketika itu) jumpa rumah lain yang lagi better. Alhamdulillah..
Rumah ni tingkat 2, sewa RM450. Owner baru je lepas cat and renovate, mereka stay sana sekejap before dapat rumah baru. Lokasi: Selayang Baru

Comparison:
Rumah 1st:
- Condition poor and worse
- RM400
- Tingkat 4 (atas sekali)
- Parking: limited sangat
- Perabot: xde.
- 3 bilik yang poor (pintu banyak rosak)
- cat dalam rumah sangat buruk
- defect banyak: pintu rosak, toilet worse, MAJOR defect is LEAKING sampai berlumut ceiling.
- Keadaan dapur sempit dan tak ada ruang untuk letak mesin basuh.
- living room tak ada balcony.
- tak ada kipas langsung
- Pendek kata: Aku TAK SUDI nak duduk situ
- Panjang kata : Aku TAKKAN duduk situ

Rumah 2nd:
- Condition better
- RM450
- Tingkat 2 (shoplot cum residential area)
- Parking: tak crowded sebab sana shoplot hanya orang jadikan stor)
- Perabot: xde.
- Asalnya ada 3 bilik. tapi owner renovate jadi 2 bilik sebab nak besarkan dapur.
- owner cat baru warna oren lembut..
- defect tak ada sangat.kalau ada pun minor dan aku sikit pun tak bising.
- dapur luas dari rumah first. ada cabinet sikit. ada ruang dan space untuk letak mesin basuh.
- ada balcony untuk menjemur pakaian.
- ruang tamu ada kipas.
- ada 2 bilik air. (satu di dapur satu di bilik tido)
- Pendek kata: Aku SUDI & SUKA duduk situ
- Panjang kata: Aku AKAN duduk sini selama mana selagi tak tukar tempat kerja.

So, lepas settle rumah kami beli perabot plak. Kami decide nak beli 2nd hand punye perabot. (katil 2set dan peti sejuk 2 pintu dengan hanya RM700). so masuk rumah terus stay sana sebab keperluan lain banyak yang aku dah ada:

Apa yang aku ada masa bujang:
- mesin basuh
- rice cooker
- kipas rendah.
- blender
- tilam travel+ toto + bantal
- TV gedabak besar macam tong kacang
- dapur without tong gas
- rak pinggan (besi)
- tempat tos pinggan ikea
- Cabinet warna warni 3 tingkat simpan baju
- Loker kain zaman bujang trangtangtang gitewww.
- Rak buku 2 tingkat.


Lets check the pictures!..


katil 2nd hand.
RM100 include matress

Tukar lockset dan tombol pintu.
Lebih selamat kalau tukar lockset baru, kite tak tahu entah sape2 yang masih ada pegang kunci lockset lama kan...
Betul tak?

Masa pindah barang masuk ke rumah time ni..


Our living area
Opposite it is my neighbour balcony.
Dekat kan?

Dapur area

Dapur area + bilik air kedua

Dapur view

Living area



Peti ais second hand kami.
Actually owner lama tak guna sangat pun
It's still new actually~

Set katil kedua
Pun jugak 2nd hand


Second bedroom
Katil ni RM100. Tapi xde matress
Kena beli sendiri
Tapi takpe sebab semua katil yang kami beli adalah masih berkeadaan baik dan baru


Master bedroom


Bathroom in master bathroom

Kami shopping bedsheet + comforter
RM200 untuk semua tu.
Shopping masa dapat bonus
Time tu plak ada sale..
Kain dia super duper cotton yang lembut.

TERShopping di D.I.Y shop
The rest tu semua hadiah kawen

Meja mekap ni owner rumah ni tinggalkan.
Mula-mula aku nak buang sebab menyemak je. 
Surface dia dah rosak.

Tup tuppp tak jadi nak buang..
Kami balut surface meja dengan wrapping paper - hadiah kawen
Cost saving!






Barang kegunaan dapur
Mr.DIY shop

Berjaya rembat selipar untuk dapur
Cute dan lembut di kaki


Lampu yang owner katil bagi jugak

Buat penghadang sikit untuk dapur.
Baru lah minyak tak mengercik ke tingkap


Alhamdulillah..sekarang rumah dah siap kemas..

Lepas kawen, start mengumpul balik duit.
Kata nak beli rumoh besor .. Haha



Ok.Bye
XoXO

4 comments:

ezy.xixii said...

iskkkkk terujanya aku nk duk umh sendiri jgk lepas kawen..
seronok tgok korg..

comel je cawan utk suami dan isteri.. ekeke

cik chinta said...

xsbr nk dok umh snri gk

Miss N said...

alahai...bestnye baca entry ni!!!
untung dpt suami pandai DIY.
anyway..nk tnya..kt mana beli 2nd hand perabot tu??? murah..dan condition sgt tiptop. nnt email i if tak keberatan yer...

nloven1502@gmail.com

Shela Abd Rohman said...

saya pon suka beli barang di kedai MR DIY . kalau masuk situ.. confirm lamaa.. lama menelek.. hehe