IKAN BAWAL KUKUS PEDAS
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam (500-600 gm)
1 inci halia dihiris panjang-panjang, nipis
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur
1 batang serai- hiris nipis (boleh juga kalau diketuk sahaja)
1 tangkai cili merah- hiris serong
3 tangkai cili api- ketuk
5 biji lada hitam- tumbuk halus
1 sudu teh pati asam jawa Adabi dicampur dengan 1/2 cawan air
2 biji limau kasturi diperah airnya
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan ke atas ikan. Masukkan juga air asam jawa dan perahan limau kasturi. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.
2. Keluarkan ikan daripada kukusan dan sedia dihidang bersama air asam.
* Boleh ganti ikan bawal hitam dengan bawal putih, siakap, kerapu dll ikan yang berisi lembut.
Kalau nak kukus ayam pun boleh gunakan resepi ni.
Resepi Azlina Ina dari FB
EatClean Jadual :
Jam 8 - Overnight Oat Soya
Jam 1 - Nasi suku, Ikan Kukus Pedas & Sayur Goreng & Buah
Jam 4 - Roto wholemeal dengan peanut butter bersama 3 hiris epal hijau
Jam 7 - Salad kewpie dengan Isi ikan kukus.
Jam 11 - Granola & Soya (kalau lapar)
Workout 40 minit sehari
Minum air 2liter
Ok Bye
No comments:
Post a Comment