KENGSOM IKAN MERAH
(Resepi Azlina Ina di FB)
Bahan yang di kisar :
-----------------------------
9 tangkai cili kering kerinting buang biji
3tangkai cili merah buang biji juga
15biji cili api merah menyala
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
3 biji bawang holland
7ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci belacan
3 helai daun limau purut
Bahan lain :
------------------
1 kg ikan merah fresh
Air asam jawa secukup rasa
1 biji limau nipis (ambil jus)
3/4 dari sebiji Nanas muda
Kangkung secukupnya
CARA MEMASAK :
-----------------------------
- Didihkan air, masukkan bahan kisar.
- Biarkan mendidih, masukkan hirisan nanas.
- Tambahkan air asam jawa, garam bukit, gula organic, perasa (jika perlu)
- Seterusnya masukkan ikan, biarkan masak.
- Masukkan cili kalau nak pedas.
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis.
- Siap
Kalau masak dalam kuantiti yang byk, kangkung bolehlah letak sikit saja untuk yang perlu (sekali makan)
Sebab bila kangkung lama dalam kuah dia akan terlebih layu dan kurang segar untuk diulang makan.
Jadual Eatclean:
Jam 8 : 5sudu rolled oat overnight dengan susu farm fresh
Jam 1 : Nasi suku, Kengsom ikan suku, Sayur n buah separuh
Jam 3 : Jambu batu
Jam 7 : Kengsom Ikan & Sayur
Jam 11: Granola & buah (kalau lapar)
Ok. Bye
No comments:
Post a Comment